Arkivfoto: Camilla Lagerman

Barn måste få kosta pengar och får inte betraktas som ett underskott i en budget

INSÄNDARE/DEBATT: I samband med tidtabellsskiftet den 10 december lägger länstrafiken ner två linjer som trafikerar Lindesbergs landsbygd. En hel skolklass (till antalet) med gymnasieelever står då utan möjlighet att ta sig till sin utbildning. Detta planerar man att informera oss om inom kort, ca 4 veckor (!!!) innan beslutet förverkligas.

Regionen sköter upphandlingen av skoltrafik åt Lindesbergs kommun och har beslutat att ordna separat skolbuss till grundskolans elever i årskurs F-9 och låta den ersätta linje 350 och 352. Beslutet om nedläggning är fattat av regionråd Nina Höijer som ansvarig för länstrafiken och orsaken är ett stort ekonomiskt underskott. Från och med 11 december kommer således en abonnerad buss att stanna utanför mitt hus och hämta upp grannens högstadiebarn, utan att mina fyra barn får åka med. Mina två äldsta går på gymnasiet och har inte skolplikt, och mina yngsta går på friskola här på landsbygden. Istället för bussen hänvisas vi nu till servicen “närtrafik”, d.vs en taxiresa, ensam i en bil och med egen chaufför. En tjänst som länstrafiken erbjuder oss på landsbygden, och som dessvärre inte kan beställas före kl nio på morgonen. Att behålla linje 350 och 352 är för dyrt utifrån kostnaden för chauffören säger Nina Höijer. Men att skicka chaufförer i taxibilar kors och tvärs över länet har man tydligen gjort plats i budgeten för.

För en tid sedan var även linje 308 hotad av nedläggning. Då köpte Lindesbergs kommun, tillsammans med Ljusnarsberg denna linje för att rädda arbetspendlingen mellan Kopparberg och Lindesberg. När vi frågar Bengt Storbacka (S) om inte våra tonåringars rätt till utbildning väger minst lika tungt som arbetspendlande vuxnas möjlighet att åka kollektivtrafik till jobbet får vi mest beklaganden, löften om att “försöka” hitta en “tillfällig” lösning och andra politiska floskler till svar. Vi kallas till möten som sannolikt inte leder någonstans. Allt för att rädda ansiktet och köpa sig tid, medan veckorna går och nedläggningen närmar sig.

Kan någon förklara för mig:

1. Rimligheten i att spara pengar på barns utveckling och utbildning? Finns det verkligen inga andra poster att dra ner på? Är det inte politikernas plikt och uppdrag att främja en god utveckling och att barnens rättigheter på landsbygden följer med utvecklingen i övriga delar av landet? Barn måste få kosta pengar och får inte betraktas som ett underskott i en budget!

2. Rimligheten i att håva upp pengar till vuxnas arbetspendling och samtidigt neka ungdomar möjlighet att ens få en utbildning för att på sikt kunna ta sig ut på arbetsmarknaden? Är inte barn och skola vår framtid? Ska landsbygdens barn skriva “fullgjord utbildning t.om årskurs 9” i sina CV:n och vara dömda till arbetslöshet, bidragsberoende och utanförskap?

3. Rimligheten i att hävda att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen tar sig till skolan, samtidigt som regionen bygger ut stadstrafiken och man från kommunens sida är villig att betala för arbetspendling? Ska två heltidsarbetande föräldrar på landsbygden lägga 12 mil extra om dagen på att köra sina barn, till förmån för att andra vuxna ska kunna åka kollektivt till sitt arbete? Ja, vi har valt att bosätta oss på landsbygden. Nej, det är inte synd om oss. Men hur i all världen kan man dra in all samhällsservice för en del av sina invånare samtidigt som man förbättrar för andra? Länstrafikens satsningar är ett hån mot oss på landsbygden. Ni spottar oss i ansiktet med era snabblinjer och fina kampanjer. Ja, vi är måhända relativt få… men politikernas uppgift är inte att få alla budgetposter att gå jämnt upp, det är att betjäna sina invånare på ett någorlunda likvärdigt sätt. Vi begär inte turer med 12 minuters mellanrum, bara att få behålla de orimligt få turer vi har idag!

4. Rimligheten i att som socialdemokratiskt kommunalråd luta sig mot det faktum att gymnasieutbildning inte berörs av skolplikten, samtidigt som socialdemokraterna vill höja skolplikten till 18 år och på sin hemsida föreslår en mängd åtgärder för att fler ska gå ut gymnasiet med godkända betyg? Är inte möjligheten att ens ta sig till skolan rätt grundläggande? Ska det vara en klassfråga att få en gymnasieutbildning? Har föräldrarna inte råd eller tid att skjutsa, så blir det sannerligen en klassfråga. Solidaritet? Alla ska med? Tydligen inte i region Örebro län och Lindesbergs kommun.

5. Rimligheten i att som politiker deklarera att HELA Sverige ska leva… att man månar om en levande landsbygd… att vi behöver öka den inhemska livsmedelsproduktionen, samtidigt som man fattar politiska beslut som gör det fullständigt omöjligt att bo och leva på landsbygden?

Vi vädjar till ansvariga politiker att ta sitt förnuft till fånga och sluta montera ner landsbygden! Låt oss behålla linje 350 och 352! Om nu bussar är viktiga för barnens rätt till skolgång och utbildning så skall detta inte vara ett problem. Då löser man det!

Vi vädjar till allmänheten i Lindesbergs kommun. Slut upp med oss vid kommunhuset kl 15 den 4 november så marscherar vi tillsammans till busstationen för att visa att landsbygden behövs och att våra barn också har rätt till utbildning!

Vi vädjar till alla våra vänner i regionens städer. Vågar vi utmana er som i vanliga fall åker buss, och har max 45 min promenadväg till jobb eller skola, att bojkotta länstrafiken under två veckor? Vi och våra barn sitter redan oändligt många timmar i buss och bil till jobb och skola för att kunna bo här ute och förse er med bröd, mjölk, kött och grönsaker. Lägg några timmar på att gå eller cykla istället för att åka buss, för våra barns skull. Gå eller cykla är nämligen något som vi inte kan. Skicka sedan en hälsning till nina.hoijer@regionorebrolan.se och tala om att ni bojkottat stadstrafiken till förmån för att landsbygdsbussarna ska fortsätta gå. Vårt varmaste tack!

Barnfamiljerna öster om Lindesberg genom Linda Fintling

Publicerad 28 oktober 2022 klockan 12:02

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Sommarkänsla när Kullgatan dukade upp för Vårmarknad

För andra året i rad hölls Vårmarknaden på Kullgatan 1 under onsdagen - ett efterlängtat evenemang...

bildspel Glammigt och känslosamt när årets idrottsprestationer prisades på Lindeskolan

Judodräkter, hockeyskydd och fotbollsskor fick ge plats åt stiliga kostymer ...

JUST NU: 10-tal lösa småhundar har observerats i trakterna av Grönbo

Under två dagars tid har en boende i trakterna av Grönbo i Lindesbergs kommun ...

Anders Persson, (LPo), Tom Persson, (SD) Ordförande Tillväxtnämnden, Conny Ärlerud (M) 1:e vice ordförande. Foto: Jennie Einarsson

Ekonomiskt mörker tvingar till besparingar: ”Dystra besked”

Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.

14 maj 2024 klockan 17:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nya sparförslaget: Avveckla förskolor

Barn- och utbildningsnämndens arbete med att nå en budget i balans fortsätter, och under måndagens sammanträde kom majoriteten med en rad nya sparförslag för utredning. Bland annat föreslår man att flera verksamheter inom förskolan ska avvecklas, som exempelvis Kungsfågeln, Kristallen och Nattviolen. Detta samtidigt som den nya förskolan Paletten byggs i Lindesberg, som beräknas ge en ökad hyresökning med 6 miljoner kronor.

14 maj 2024 klockan 09:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Vänskap över gränserna under helgens judoevenemang
Under den gångna helgen genomfördes årets upplaga av Swedish A-judo Open i Lindesberg Arena. Ett uppskattat evenemang, som lockade ett 80-tal ...
14 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 40 år senare – Bilsport följer upp klassiskt reportage i Lindesberg
Det har gått fyrtio år sedan tidningen Bilsport besökte Lindesberg för att göra ett Gatbilsreportage. Detta blev inte bara en hyllad skildring av...
13 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: 149 ögonblick från cruisingen
Gatorna i centrala Lindesberg fylldes under lördagen av ljuv motorsång, glädje och gemenskap när årets Vårmönstring övergick till den ...
12 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare
INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och ...
3 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-01

2024-04-30

2024-04-30

2024-04-29

2024-04-26

2024-04-26

2024-04-25

2024-04-25

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-05-19 03:04