Marita Gustavsson, kurator i primärvården, Kristina Öhrn, förskolechef – två som lyssnade på Anders Trumberg idag.

Barnrättskonferens: Lyssna mer på de unga – de är en tillgång

– Det finns inte en skola i Sverige, där inte eleverna någon gång träffat brandkåren, som kommit och berättat hur de gör när huset brinner. Men hur ofta får barn och ungdomar veta vilken hjälp de får när de far illa?Barnombudsmannen Fredrik Malmberg var inte nådig, när han träffade tjänstemän, politiker och andra som arbetar med barn och unga från kommunerna i den norra länsdelen. Det var ett hundratal som samlats i Lindesberg. Arrangörer var också Landstinget, Regionförbundet. Rubriken var Barn och unga är en tillgång!

Men det är just på det området som Sverige får kritik när centrala myndigheter och kommuner granskas i hur de uppfyller den 25 år gamla Barnkonventionen. Ofta får inte barn och unga vara med när man bestämmer i frågor som gäller dem – det kan vara alltifrån riksdagen, myndigheter till skolledning eller hemma i familjen. Unga har också ofta svårt att få framföra sina åsikter och klagomål.

– Barn och unga ska tillfrågas i frågor som berör dem. De ska få veta sina rättigheter och de, som beslutar om barn och unga, ska också veta vad barn har rätt till, säger Fredrik Malmberg.

Hur är det då i Lindesberg? Kristina Öhrn är förskolechef och hon säger att man sedan ett år tillbaka jobbar inom förskolorna enligt en särskild modell, för att barnen ska lära sig om Barnkonventionen och barns rättigheter och det ska man fortsätta med även nästa läsår.

– Det som skulle kunna vara bättre gäller asylbarnen, säger Kristina Öhrn. Jag skulle önska att Migrationsverket och kommunerna kan synka ihop sig bättre, så att man mer styr de olika språkgrupper som kommer. Det skulle göra att de här barnen inte behöver flyttas runt lika mycket och kommunerna kan bygga upp en kulturkompetens.

Anders Trumberg, som är forskare och strategisk planerare i Örebro och har tittat mycket på det som kallas barnfattigdom. Han kunde visa att av de 4 381 barn som bodde i Lindesberg 2012, så fanns det 635 barn i hushåll som har det besvärligt ekonomiskt – det som Rädda Barnen klassar som fattigdom. Det är 14,5 procent – en större andel när det  som gäller i Sverige i genomsnitt (12 proc). Men i Hällefors och Örebro är andelen större.
I Sverige var de 230 000 år 2012.

Det handlar om familjer som har låga inkomster. Rädda Barnen drog 2012 fattigdomsgränsen för en familj med två vuxna och två barn vid ca 17 700 kr i disponibel inkomst och/eller som har fått försörjningsstöd. Det kan vara familjer som har små inkomster, som i sin tur kan bero på arbetslöshet eller ohälsa hos föräldrarna. Och det leder i sin tur till att barnen drabbas – de blir sjuka i större utsträckning och många får det tufft ekonomiskt som vuxna. Och de hamnar utanför när de inte  har råd på samma sätt som kompisar.

I Örebro, där Anders Trumberg arbetar, är målet sedan en tid tillbaka att andelen fattiga barnfamiljer ska halveras under tioårsperioden fram till 2020. Det som kommunerna kan göra är att jobba för utbildning och arbetstillfällen, försöka bryta uppdelningen i fattiga och ekonomiskt starka områden och göra barnen delaktiga i förskola och skola.

– Så måste barn få möjlighet till en aktiv fritid. Låt inte bollplanerna växa igen, säger han.

Inger Griberg är miljöpartistisk politiker och deltar också i konferensen. Hon skulle vilja ha en ungdomssamordnare i kommunen, som kan se till att det blir något av det som lovats och beslutats och som kan fånga upp det som ungdomar diskuterar.

Text och foto: Hans Andersson

Publicerad 9 maj 2014 klockan 16:00

Redaktion LindeNytt , 0581-155 50

Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver...

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto. Foto: Emmy Vesterberg

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan det vara värt att påminna om att semestern lika gärna kan handla om att göra något annorlunda på hemmaplan. Gör någonting du inte brukar! Vi kristdemokrater i norra länsdelen vill därför passa på att påminna om allt som finns att upptäcka i vår del av Örebro län.

8 juli 2020 klockan 11:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling
PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. ...
7 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare. Foto: Linde energi.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild vi på Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

6 juli 2020 klockan 10:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett svar till Centerpartiets Charlotte Edberger.

3 juli 2020 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

1 juli 2020 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält
Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-12 14:29