Björns stora intresse för Bergslagen och Skottland har resulterat i en äkta skotsk kilt med Bergslagens färger. Pressbild
Bergslagen – en del av Skottland: Här är Bergslagskilten!
Sedan 2006 har Bergslagen en egen, inofficiell flagga, vars kombination av fem färger representerar och återspeglar vad trakten är synonymt med: Blå för vattenkraft, orange för elden, grön för skogen, svart för malmen och gult för jordbruket. Nu finns även en genuin skotsk kilt, med Bergslagens färger, framtagen och registrerad hos det skotska tartanregistret. På bilden ses Björn Thärnström, ordförande för Föreningen Bergslagsflaggan, klädd i Bergslagskilten.
PRESSMEDDELANDE: Föreningen Bergslagsflaggan har tagit fram en speciell ”Bergslagskilt”. Färgerna är tagna från Bergslagsflaggan. Tyget är vävt i Skottland och kilten är handsydd där. Mönstret är registrerat hos det skotska tartanregistret, som är en del av det skotska nationalarkivet i Edinburgh. Det är ordföranden i Föreningen Bergslagsflaggan Björn Thärnström som låtit ta fram kilten, skriver man i ett pressmeddelande.
Vid sidan av Bergslagen har han sedan länge även vurmat för allt som har med Skottland att göra. Intresset har gått i vågor men började tidigt, redan då han var tolv år.
– Det var VM i fotboll i Sverige 1958 och matchen mellan Frankrike och Skottland gick i min barndomsstad Örebro, berättar han. Jag såg två skottar i kilt i stan. Det väckte min nyfikenhet och var starten till mitt livslånga skottlandsintresse.
Under alla år har han drömt om en egen kilt, men inte varit klar över vilket av de drygt 12 000 tartanmönster som finns i det skotska registret han skulle välja. Då valde han att låta skapa ett eget mönster – ”The Bergslagen Flag Tartan” som i registret har nummer 12273.
Bergslagskilten. Pressbild.
Färgerna är tagna från Bergslagsflaggan där svart står för malmen, grönt för skogen, blått för vattenkraften, och orange för elden – naturtillgångarna som förr var grunden för Bergslagens storhetstid. Det gula symboliserar jordbruket, som alltid funnits i Bergslagen som ett komplement till gruvorna och hyttorna. Det blå fältet och det gula korset är också en koppling till den svenska flaggan, som också går igen i kiltens mönster.
Till en äkta kilt går det åt över sju meter tyg, på grund av de många och djupa vecken. Antalet trådar av varje färg i tyget till Bergslagskilten bygger på olika årtal med koppling till Bergslagen, som t.ex. 1907 då driften i Löa hytta lades ned.
– 19 plus 7 blir 26, som är antalet blåa trådar, säger Björn, som skaffat inte bara en egen kilt utan en komplett skotsk höglandsdräkt med sporran (magväska), flashes (strumphållare), kiltpin (nål nedtill i kiltens högerkant), sgian dubh (kniven i strumpan), kiltjacka m.m.
När ska han då bära sin kilt, undrar ni.
– Jo, vid festliga tillfällen så nu gäller det att skapa många sådana, säger han.
Björn är även med i Svenska Kiltsällskapet som är en facebookgrupp med flera hundra medlemmar, spridda över hela landet. Han är alltså inte ensam om att gilla kiltar och Skottland.
Bergslagsflaggan är en inofficiell flagga för det geografiska området Bergslagen, har funnits sedan 2006 och är ett registrerat varumärke. Den marknadsförs och säljs av den ideella Föreningen Bergslagsflaggan. Flaggan finns i olika utföranden: stångflagga, fasadflagga, pin, dekal och tygmärke. Den är spridd i Bergslagen men även över landet och finns också utomlands. Bergslagsflaggans dag är den 31 mars.
Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.
Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson
Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.
Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.
Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...