Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Be(s)paringsplanen för länets sjukvård är antagen

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska spara mer än en miljard kronor år 2024. Efter åratal av misskött ekonomi, inte minst inom länets hälso- och sjukvård, har Socialdemokraterna placerat vår region i topp inom två kategorier. Den region som kommer att ha högst regionskatt i landet samt den region som har det sämst ställt ekonomiskt per capita i landet. Två ”rekord” som är ett resultat av ett lamt socialdemokratiskt styre av den här regionen.

Att Socialdemokraterna tillsammans med KD och Centerpartiet saknar förmågan att planera och prioritera över tid är väldigt tydligt. Det är ingen plötslig händelse att Region Örebro Läns ekonomi har kollapsat och att de röda siffrorna i ekonomin växer alltmer. Oförmågan att prioritera regionens kärnverksamheter i kombination med ofinansierade satsningar är en stor bidragande orsak till att ekonomin är körd i botten.

Det nuvarande S-styret har låtit organisationen svälla. Vår Region har i snitt ökat med 200-300 fler anställda per år. Tyvärr har det inte blivit ett nämnvärt tillskott av de yrkeskategorier vi behöver mest, sjuksköterskor, istället har exempelvis 150 nya administratörer och handläggare anställts de senaste fyra åren.

Den 19 oktober gick Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fram med en besparingsplan, eller som styret kallar det –utvecklingsplan – på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde. Besparingsplanen ska visa vägen för hur länets sjukvård ska organiseras i framtiden. I stort beskriver den i generella drag hur organiseringen ska ske utan att vara särskilt detaljerad men i vissa specifika delar är besparingsplanen glasklar.

– Akutkirurgin i Lindesberg ska läggas ner och heldygnsvårdplatser inom psykiatrin i Karlskoga och Lindesberg ska avvecklas och inte komma tillbaka.

Två förslag som Regionens politiker förväntades gå med på utan någon som helst risk- och konsekvensanalys, realistisk ekonomisk kalkyl eller andra underlag. Det blev en hätsk debatt.

Oppositionen i form av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ansåg att det behövdes mer detaljerade analyser och ekonomiska kalkyler inför beslut om besparingsplanen. Trots detta fick vi inga. Därav yrkade M, SD och L återremiss på besparingsplanen. Vilket innebar att vi ville att tjänstemännen skulle arbeta om besparingsplanen och ge oss politiker en risk- och konsekvensanalys och en detaljerad ekonomisk kalkyl kring vad dessa beslut innebär. Det vill säga mer
fakta. Något som de allra flesta tar för självklart innan man fattar stora viktiga beslut.

Nu hävdar S-styret att M, SD och L inte vill ta ansvar. Det är självklart alltid någon annans fel i en socialistisk värld. Är det inte oppositionens fel så är det regeringens. Eller inflationens. Eller pensionsskulden. Eller varför inte pandemins fel. Frågan som då kan ställas är, vem skyllde Socialdemokraterna på år 2019? När hälso- och sjukvården hade underskott på 700-800 miljoner. Vi hade en Socialdemokratisk regering, inflationen var normal, ingen pandemi. Trots det hade vi redan då stora
underskott i Regionen. Hur hamnade vi egentligen här och vem bär ansvaret? Låt oss vara ärliga.

För det första – det är inte enbart i år som hälso- och sjukvårdsnämnden gått med massiva underskott, det har den gjort under lång tid och alltid under Socialdemokraternas styre. Trots att oppositionen i sina budgetförslag år efter år föreslagit effektiviseringar och satsningar för att skapa en hållbar organisation både kvalitetsmässigt och ekonomiskt och krävt att man vidtar åtgärder – har ingenting hänt.

För det andra – M, SD och L har inget emot att ta ansvar och bidra med förslag på effektiviseringar men då förväntar vi oss att S-styret visar på den seriositet och respekt för demokratin som sig bör och presenterar tillräckliga underlag, i god tid, med risk- och konsekvensanalyser samt realistiska och konkreta ekonomiska kalkyler INNAN vi fattar beslut som stänger och avvecklar verksamheter. Det S-styret kräver är att vi ska ta ansvar men samtidigt säkerställer de inte att vi politiker har tillräckligt med underlag för att känna oss trygga i att fatta ett sådant avgörande beslut. Om styret varit ärliga gällande ansvarstagandet hade underlagen varit tillgängliga i god tid innan beslut ska fattas.

För det tredje – i M, SD och Ls återremiss har vi detaljerat beskrivit varför vi inte kan ställa oss bakom en utvecklingsplan med bristfälliga underlag och vilka farhågor vi ser med att fatta ett sådant beslut innan vi har all information och fakta på bordet. Av respekt mot länets invånare och organisationen, kan vi inte fatta beslut på otillräckliga grunder.

Det är också högst förvånande att Vänsterpartiet som brukar vara emot centralisering och nedskärningar i vården yrkade bifall till utvecklingsplanen i sin helhet.

Vi är inte rädda att ta det ansvar som krävs MEN vi accepterar inte att bli tvingade att fatta beslut på lösa boliner, inte heller genom att höja skatten för länets invånare i ett redan ansträngt läge. S-styret höjer skatten för folket i länet med 75 öre. Det motsvarar i snitt ca. 7000 kr mer per år i skatt för en barnfamilj. Är det rimligt? Är det att ta ansvar i tider där kostnader för mat, bensin och räntor skjutit i höjden?

S, C, KD och Vs beslut om att anta utvecklingsplanen i sin helhet med alla de åtgärder som det medför utan att veta vilka risker och konsekvenser det innebär – det är oseriöst, beklagligt och dumdristigt.

Vi står redo att närsomhelst ta över styret och ta ansvar på riktigt – för att en gång för alla få ordning på Region Örebro län!

Sebastian Cehlin (M)
Oppositionsråd 
 
Anna Nordqvist (M) 
Oppositionsråd
 
Elin Jensen (SD)
Oppositionsråd 
 
Patrik Nyström (SD)
Oppositionsråd 
 
Willhelm Sundman (L) 
Oppositionsråd

Publicerad 6 november 2023 klockan 09:45

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Mycket glad rallyduo efter vinstern i Rally Uppland. Kartläsare Jonas Sandin och rallyförare Kim Nydén Foto: Lina Aronsson

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén från Lindesberg snabbast i mål och har nu vittring på ett efterlängtat SM-guld.
– Vi känner oss ganska trygga i att bara vi håller i det här så ska ska det kunna räcka till ett SM-guld i år, säger Kim Nydén.

12 juni 2024 klockan 11:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

7 juni 2024 klockan 17:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan
Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Kulturstipendium delades ut till Julia Olsson via FaceTime. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade solen som sig bör just denna dag. Parken fylldes snart av musik- och dansuppvisning, clownteater, allsång och en annorlunda prisutdelning via FaceTime med en pristagare i Berlin.

6 juni 2024 klockan 23:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Naturfotografen Sami Rahkonen. Foto: Privat

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i vildmarken tillsammans med naturfotografen Sami Rahkonen. Under vinjetten ”FF: FotoFredag” kommer en serie artiklar publiceras framöver där Sami inte bara berättar om spännande möten i skog och mark, utan också delar med sig av sina erfarenheter och tips när det kommer till fotografering.

Håll fokus på fredagar framöver.

6 juni 2024 klockan 12:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg f...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning

Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In fylldes med ett myller av glada studenter som glatt stoltserade med sina vita mössor, som efter kvällens slut kanske inte var fullt lika vita längre. LindeNytt fick som enda tidning följa med på den stora festkvällen.

4 juni 2024 klockan 09:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition
Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det ...
3 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Båt släckte elnätet för 2000 abonnenter
För snart en vecka sedan inträffade ett stort strömavbrott i Lindesberg, som drabbade strax över 2000 abonnenter. Under veckan har Linde energi ...
31 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-05-23

2024-06-13 02:31