Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Be(s)paringsplanen för länets sjukvård är antagen

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro län ska spara mer än en miljard kronor år 2024. Efter åratal av misskött ekonomi, inte minst inom länets hälso- och sjukvård, har Socialdemokraterna placerat vår region i topp inom två kategorier. Den region som kommer att ha högst regionskatt i landet samt den region som har det sämst ställt ekonomiskt per capita i landet. Två ”rekord” som är ett resultat av ett lamt socialdemokratiskt styre av den här regionen.

Att Socialdemokraterna tillsammans med KD och Centerpartiet saknar förmågan att planera och prioritera över tid är väldigt tydligt. Det är ingen plötslig händelse att Region Örebro Läns ekonomi har kollapsat och att de röda siffrorna i ekonomin växer alltmer. Oförmågan att prioritera regionens kärnverksamheter i kombination med ofinansierade satsningar är en stor bidragande orsak till att ekonomin är körd i botten.

Det nuvarande S-styret har låtit organisationen svälla. Vår Region har i snitt ökat med 200-300 fler anställda per år. Tyvärr har det inte blivit ett nämnvärt tillskott av de yrkeskategorier vi behöver mest, sjuksköterskor, istället har exempelvis 150 nya administratörer och handläggare anställts de senaste fyra åren.

Den 19 oktober gick Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fram med en besparingsplan, eller som styret kallar det –utvecklingsplan – på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde. Besparingsplanen ska visa vägen för hur länets sjukvård ska organiseras i framtiden. I stort beskriver den i generella drag hur organiseringen ska ske utan att vara särskilt detaljerad men i vissa specifika delar är besparingsplanen glasklar.

– Akutkirurgin i Lindesberg ska läggas ner och heldygnsvårdplatser inom psykiatrin i Karlskoga och Lindesberg ska avvecklas och inte komma tillbaka.

Två förslag som Regionens politiker förväntades gå med på utan någon som helst risk- och konsekvensanalys, realistisk ekonomisk kalkyl eller andra underlag. Det blev en hätsk debatt.

Oppositionen i form av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ansåg att det behövdes mer detaljerade analyser och ekonomiska kalkyler inför beslut om besparingsplanen. Trots detta fick vi inga. Därav yrkade M, SD och L återremiss på besparingsplanen. Vilket innebar att vi ville att tjänstemännen skulle arbeta om besparingsplanen och ge oss politiker en risk- och konsekvensanalys och en detaljerad ekonomisk kalkyl kring vad dessa beslut innebär. Det vill säga mer
fakta. Något som de allra flesta tar för självklart innan man fattar stora viktiga beslut.

Nu hävdar S-styret att M, SD och L inte vill ta ansvar. Det är självklart alltid någon annans fel i en socialistisk värld. Är det inte oppositionens fel så är det regeringens. Eller inflationens. Eller pensionsskulden. Eller varför inte pandemins fel. Frågan som då kan ställas är, vem skyllde Socialdemokraterna på år 2019? När hälso- och sjukvården hade underskott på 700-800 miljoner. Vi hade en Socialdemokratisk regering, inflationen var normal, ingen pandemi. Trots det hade vi redan då stora
underskott i Regionen. Hur hamnade vi egentligen här och vem bär ansvaret? Låt oss vara ärliga.

För det första – det är inte enbart i år som hälso- och sjukvårdsnämnden gått med massiva underskott, det har den gjort under lång tid och alltid under Socialdemokraternas styre. Trots att oppositionen i sina budgetförslag år efter år föreslagit effektiviseringar och satsningar för att skapa en hållbar organisation både kvalitetsmässigt och ekonomiskt och krävt att man vidtar åtgärder – har ingenting hänt.

För det andra – M, SD och L har inget emot att ta ansvar och bidra med förslag på effektiviseringar men då förväntar vi oss att S-styret visar på den seriositet och respekt för demokratin som sig bör och presenterar tillräckliga underlag, i god tid, med risk- och konsekvensanalyser samt realistiska och konkreta ekonomiska kalkyler INNAN vi fattar beslut som stänger och avvecklar verksamheter. Det S-styret kräver är att vi ska ta ansvar men samtidigt säkerställer de inte att vi politiker har tillräckligt med underlag för att känna oss trygga i att fatta ett sådant avgörande beslut. Om styret varit ärliga gällande ansvarstagandet hade underlagen varit tillgängliga i god tid innan beslut ska fattas.

För det tredje – i M, SD och Ls återremiss har vi detaljerat beskrivit varför vi inte kan ställa oss bakom en utvecklingsplan med bristfälliga underlag och vilka farhågor vi ser med att fatta ett sådant beslut innan vi har all information och fakta på bordet. Av respekt mot länets invånare och organisationen, kan vi inte fatta beslut på otillräckliga grunder.

Det är också högst förvånande att Vänsterpartiet som brukar vara emot centralisering och nedskärningar i vården yrkade bifall till utvecklingsplanen i sin helhet.

Vi är inte rädda att ta det ansvar som krävs MEN vi accepterar inte att bli tvingade att fatta beslut på lösa boliner, inte heller genom att höja skatten för länets invånare i ett redan ansträngt läge. S-styret höjer skatten för folket i länet med 75 öre. Det motsvarar i snitt ca. 7000 kr mer per år i skatt för en barnfamilj. Är det rimligt? Är det att ta ansvar i tider där kostnader för mat, bensin och räntor skjutit i höjden?

S, C, KD och Vs beslut om att anta utvecklingsplanen i sin helhet med alla de åtgärder som det medför utan att veta vilka risker och konsekvenser det innebär – det är oseriöst, beklagligt och dumdristigt.

Vi står redo att närsomhelst ta över styret och ta ansvar på riktigt – för att en gång för alla få ordning på Region Örebro län!

Sebastian Cehlin (M)
Oppositionsråd 
 
Anna Nordqvist (M) 
Oppositionsråd
 
Elin Jensen (SD)
Oppositionsråd 
 
Patrik Nyström (SD)
Oppositionsråd 
 
Willhelm Sundman (L) 
Oppositionsråd

Publicerad 6 november 2023 klockan 09:45

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 15:54