Linde Fornminnes- och Hembygdsförening har uttryckt deras besvikelse på ett beslut fattat av kommunen beträffande det fortsatta stödet för deras modellbygge av Lindesberg 1920. Stödet är inte tillräckligt, menar föreningen.
Föreningen har i klagomålet pekat på att man inte kan slutföra arbetet med modellen med så dålig framförhållning, som att bidragsbeslut fattas för ett år i taget.
”Det gör att gruppen som arbetar med Lindemodellen förlorar arbetslusten och även förtroendet för politikerna”, skriver ordföranden Ingrid Nordmark till Lindesbergs kommun.
Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustavsson, har svarat på kritiken och menar att stödet är väldigt generöst som det är och har varit under de senaste åren.
”Tittar man på de nivåer ni under dom senaste åren fått så är det hyror 2014 och 2015 på 42.000 kr per år plus viss ersättning för materialkostnader. Samt att ni fått 24.000 kr i driftbidrag sedan 2013. Ingen annan förening med vuxenaktiviteter har fått ett så stort belopp.
Sedan fick ni för att iordningställa färdigt modellen ett bidrag på 70.000 kronor 2016 för att täcka hyran och materialkostnad. Någon plan bör det finnas när modellen ska vara färdig, vi kan inte fortsätta betala hyra bara för en förening. Ni får hitta andra lösningar hitta exempelvis en billigare lokal, kanske kontakta studieförbund eller gå ihop med andra föreningar.” skriver Irja Gustavsson.
Fotnot: Lindesberg 1920 är ett projekt i vilket man bygger Lindesberg stad i skala 1:220 för att visa hur det såg ut på den tiden kontra hur det ser ut idag. En av styrkorna i projektet är detaljrikedomen i modellen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.