Om alla gör det så måste det väl vara OK? Antalet svenskar som på något sätt fuskar till sig bidragspengar är stort. Och i stort sett alla känner någon som fuskar eller har fuskat till sig pengar någon gång. Men alla blundar för problemet.
Enligt en helt ny Temoundersökning känner var femte svensk någon som fuskat till sig bidrag i någon form. Samtidigt menar vissa att det är betydligt fler än var femte person som känner till någon bidragsfuskare.
Ser man grannen sno morgontidningen från en annan granne – ja, då är det solklart vad som ska göras. Men om samma granne stolt berättar hur han lurat till sig bidrag han ej är berättigad till – då rycker man på axlarna. Alla gör ju likadant ändå så.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kommenterar bidragsfusket och nonchalansen från allmänheten som ”ett självkontrollsystem i haveri” i samband med att undersökningen presenterades.
Ond cirkel
Kunde bara en liten del av det omfattande fusket förhindras, så skulle det innebära en stor besparing. Till exempel kunde det ge bättre skolmaterial eller några extra vårdplatser.
I takt med att fusket ökar måste det kompenseras med höjda skatter. Och så fortsätter det: mer fusk – högre skatter. Den onda cirkeln är sluten.
Enligt undersökningen är ändå majoriteten svenskar emot fusket och välkomnar hårdare straff mot dem som utnyttjar systemet på detta sätt. Av de cirka 1000 tillfrågade svarade 78 procent att de vill se hårdare straff. 11 procent av de tillfrågade svarade att de inte vill se hårdare straff mot bidragsmyglare.
Skriv och berätta
Känner du någon som har fuskat med socialbidrag, sjukpenning, bostadsbidrag, underhållsbidrag eller a-kassa? Skriv helt anonymt och ge oss din historia om hur personen i fråga gått tillväga samt vad du tycker om att det fuskas. Skriv till redaktionen här>>
Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under fredagen i ett bortamöte mot Eskilstuna Linden, laget som slutade som tabelljumbo när HockeyEttan tog sitt slut. En ny nollpoängare gör nu att Lindlöven tidigt halkar efter i jakten om kvalplatsen till Allsvenskan.
Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya namnet som LIF har lånat in från Handbollsliga-laget HK Aranäs, en ung och talangfull målvakt som hoppas på utveckling med matcher i Allsvenskan medan Lindelaget hoppas på fina prestationer i kassen.
Vaccinationen mot covid-19 fortsätter enligt plan, och i slutet av veckan beräknar man att samtliga särskilda boenden i Örebro län ska ha fått sin första dos.
– Vaccineringen i kommunerna har gått mycket bra och alla kommuner gör ett otroligt arbete, säger Ingmar Ångman, områdeschef välfärd och folkhälsa, Region Örebro län.
Malung stod som första motstånd i Lindehov under det nya året. Trots återkommande namn i laguppställningen fick hemmalaget svårt att spela in de avgörande målen, efter en snabbspelad match där Lindlöven såg ut att ha allt under kontroll. Skotten blev många för Lindelaget som till slut fick se sig slagna med 1-3.
Vid halvfyratiden natten till onsdag, larmades brandkåren om en befarad brand vid BillerudKorsnäs i Frövi.
I förra veckan öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp möjligheten till distansundervisning även för elever i årskurs 7-9. Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg har dock, i samråd med smittskyddet i Örebro län, beslutat att undervisningen för kommunens elever ska ske på plats i skolan. Istället inför man en rad åtgärder för att minimera risken att smittas av viruset.
Under måndagen förväntas Lindesbergsområdet få omkring en decimeter snö, enligt prognos från SMHI som utfärdat en klass 1-varning med anledning av väderläget.
UPPDATERAD. Strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Frövi där en mindre byggnad befarades stå i lågor. På plats kunde man dock konstatera att det inte var mer dramatiskt än att någon under kontrollerade former eldade i en tunna på sin tomt.