Föreningen Linde Ridskola höll under söndagen en regional dressyrtävling med ett 30-tal tävlande ekipage i fyra klasser. Vädret och hästarna visade sig från sin bästa sida och bjöd på fin underhållning vid Linde ridskolas något slitna men gemytliga anläggning.
Vi fick se en blandning av allt ifrån glada amatörer till de som satsar eftersom dressyr är en bra grund till annan hästsport.
– Tekniken och kommunikationen du tränar upp i dressyr har du glädje av i övriga grenar inom hästsport. I den här sporten behöver du en häst som är smidig som en elitgymnast och stark som en bodybuilder, upplyser en av domarna Ola Johnsson mig om.
Tävlingen går till så att alla ekipage kör samma program som innehåller tjugo till trettio bedömningsmoment som graderas från noll till tio. Allt över sex poäng är ett godkänt resultat och högst totalpoäng vinner sin klass.
Vill man bli framgångsrik dressyrryttare så får man vara beredd på hårt jobb i många år.
– En dressyrhäst som är tio år räknas fortfarande som ung och är generellt som bäst mellan den är tolv till sexton år gammal, berättar Ola vidare.
En som var lyckosam igår var Jonna Runnälv som tävlade med sin Heisselager Rosé och vann söndagens högsta klass, Medel C:1.
– Det kändes bra idag. Det var ett bra underlag och min häst var samarbetsvillig och ”lyssnade” bra, berättar Jonna.
Det är inte tillåtet att under tävling prata med hästen och ge muntliga kommandon, det hästen ”lyssnar” till är hur Jonna styr med olika kroppskommandon. Jonna och Heisselager Rosé har på kort tid gjort stora framsteg och är redan kvalificerade för nästa klass men Jonna är inte nöjd än.
– Jag vill försöka nå så långt som det är möjligt, säger Jonna medan föräldrarna går iväg med hästen på en liten nedvarvningspromenad.
Jonna fick sin första häst när hon var två, så hästintresset fanns redan i familjen. Utan hjälp från anhöriga är det svårt att hålla på med en sport som kostar så pass mycket men inte ger några stora prispengar, i alla fall inte än.
Klass 1 – Dressyr Medelsvår C:1
1 Jonna Runnälv, Heisselager Rosé Örebro Ryttarteam 67,660
2 Mia Vedlund, Sabéne Lockenkils RF 66,596
3 Sofie Liljestrand, CT Glen Coe Dyltabruks RF 65,957
Klass 2 – Dressyr Lätt A:3 2013
1 Sofie Liljestrand, CT Glen Coe Dyltabruks RF 71,429
2 Emilia Törnqvist, Zorento Kumla Ridklubb 70,429
3 Jonna Runnälv, Heisselager Rosé Örebro Ryttarteam 69,429
Klass 3 – Dressyr Lätt B:3
1 Emilia Törnqvist, Zorento Kumla Ridklubb 67,273 2 Christine Nilsson, Fernando LM Karlskoga RK 66,970
3 Erika Rasmusson, Guy Sandrino Dyltabruks RF 63,939
Klass 4 – Dressyr Lätt B:2
1 Anki Almlöf, Delavaux Gyttorps RK 64,833
2 Carina Roos-Axdorff, Wismar Dyltabruks RF 64,000
2 Nina Lundberg, Livett Örebro Ryttarteam 64,000
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl hemmaseger i söndags så såg det ljust ut för Lindlöven som nu under onsdagen åkte till Boden för en avgörande match om en plats i slutspelets kvartsfinal. Onsdagens matchresultat blev däremot inte lika rolig för Lindlöven som den tidigare slutspelsmatchen. Istället blev det en tung förlust mot Boden som tar sig vidare till slutspelets kvartsfinal.
Efter två jämna matcher så blev det att Boden och Lindlöven tog hem varsin slutspelsmatch. 1-1 i matcher innebär att det blir slutspelsmöten i Lindehov under både lördagen och söndagen, där den aktuella kvartsfinalen kan få sitt avgörande på söndag. Seger under lördagen blir däremot viktig för båda lagen, där Lindlöven ger goda rapporter.
– Vi kommer med pigga och fräscha spelare med bra energi, säger Lennart Hermansson.
Drygt 160 personer samlades på Örebrotravets publikläktare under lördagskvällen för att prisa och hylla de största travprestationerna från Fornaboda och Örebro under 2024. Mamma och dotter Hell blev de stora prisplockarna av Fornabodas priser, vilket skapade en otrolig stolthet hos mamma Kerstin som har fått uppleva en fantastik säsong med sin dotter.
– Det är klart att man är en stolt mamma, säger Kerstin Hell.
Det blev en oväntat jämn match när tabelljumbon Skogås gästade Lindesberg i en extremt viktig match. För gästerna handlade allt om serieöverlevnad inför den kommande säsongen medan LIF Lindesberg behöver två poäng för att ännu ha chans att ta sig till slutspel. Hemmatruppen segrade och är nu enbart ett mål bakom tabelltvåan.
– Med två matcher kvar så vet vi vad som står på spel, säger Aron Kelecsényi.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.
Det blev underhållande på planen när tabellfemman, Lund, gästade Lindesberg Arena för säsongens sista hemmamatch i Elitseriens grundserie. Även om gästerna gav bort hela 19 poäng till Linde Volley genom matchen, enbart efter nätserver, så blev det ändå skåningarna som åkte hemåt med tre poäng efter ett kvalitetsspel från båda hållen när bollarna väl kom över nätet.
– Trots förlust så är jag ändå jätteglad över mitt lag, säger Nelly Dejeby.
Efter ett års uppehåll återupptar IFK Lindesberg nu sin populära gåfotboll för seniorer. Under hösten genomförde kommunen projektet Seniorkraft, som uppmuntrade äldre att prova på olika fysiska och sociala aktiviteter, där gåfotboll visade sig vara en stor succé. För att möta det stora intresset satsar nu IFK Lindesberg på en nystart.
– Deltagarna som var med under hösten tyckte att det var väldigt roligt, så vi har beslutat oss för att ge detta en ny chans, säger Pernilla Eriksson från IFK Lindesberg.