Bitvis hårda tongångar i PRO:s partidebatt

Ett sjuttiotal hängivna medborgare hade sökt sig till Folkets Hus i Lindesberg på torsdagskvällen för att lyssna till vad regionens och kommunens partirepresentanter hade att säga inför valet. De allra hetaste frågorna blev som förutspått lasarettets framtid samt situationen på det kommunala äldreboendet Tallåsen.

Den första delen av den två timmar långa debatten gick mellan regionens partirepresentanter, där varje talare fick maximalt två minuters taltid per gång, något som inte alla lyckades hålla. Kvällens moderator Greger Nilsson inledde med att ställa en fråga till panelen ”vad vill ert parti när det gäller lasarettet?”

Samtliga partier var rörande överens om att Lindesbergs lasarett ska återgå till den nivå man hade 2018, både gällande service, att man ska utveckla verksamheten, ha en fullvärdig akutmottagning och primärvård.

– Det har skapats en stor oro för lasarettets framtid och jag tror att vi måste sätta punkt för det nu. Därför är jag jätteglad för att vi sitter alla partier överens, att lasarettet ska utvecklas och vara ett akutsjukhus, sade Andreas Svahn (S).

– Att man valde att lägga ned nattakuten visar att man inte förstår inte vilken kommun Lindesberg är med sina processindustrier. Protesterna från företagarna var inte bara de små, det var de stora cheferna som sade ifrån, vi jobbar på nätterna Meritor, Guldsmeshytte bruk och Frövifors. Vi måste lära er andra regionpolitiker att vi har en speciell sits här, replikerade Ulf Axelsson (V).

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Liberalernas Willhelm Sundman tog upp frågan med nedläggningen av jourlinjerna vid akutmottagningen på Lindesbergs lasarett, och fick publiken med sig.

– Jag tycker det är intressant att Svahn säger att man ska komma med en långsiktig plan, men ni som kanske kommer ihåg och vet, eller som kan titta på hemsidor som LindeNytt eller googla, så är det här inte första gången man försöker stänga ner akuten, inte heller andra gången, det är faktiskt tredje gången det kommer på tal. En gemensam nämnare i varje styre är att Socialdemokraterna varit i majoritet i regionen, men sedan fått backa när det blivit uppror. Varför dyker den här diskussionen upp gång på gång Andreas? frågade en märkbart irriterad Willhelm Sundman som rev ned dagens största applåder från åhörarna.

Svahn var dock snabb med att svara att det var en enhällig nämnd som fattat beslutet, däribland Liberalernas partirepresentant.

– Jag skulle vilja att vi tar ett gemensamt handslag på att lasarettet ska utvecklas till ett fullvärdigt akutsjukhus och att ingen av oss kommer medverka till någon annan utveckling, sade Svahn och fick medhåll från övriga.

Efter det gemensamma handslaget var det dags att byta panel till kommunens partirepresentanter, och även här hettade det till när äldreomsorgen skulle diskuteras.

Politikerna var överens om att bevara och utveckla lasarettet. Foto: Camilla Lagerman

Även här inledde Greger Nilsson med att ställa en fråga till politikerna gällande vad deras parti vill göra för de äldre i kommunen. Det diskuterades fritidsgårdar för äldre, allaktivitetshus, nära vård, näringsriktig mat, språktest för personal inom äldreomsorgen och fler äldreboenden.

– Ensamhet är en stor hälsorisk, vi ser att många äldre, särskilt män, väljer att avsluta sina liv på egen hand för att man känner sig ensam. Vi har bland annat förslag på kontaktfamilj, som man kan umgås med, med äta mat och kanske sova kvar hos, sade Centerpartiets Magnus Storm.

Så långt var det god stämning i lokalen, men det var när Liberalernas Nils Detlofsson fick ordet som det riktigt hettade till, både bland politikerna och åhörarna, när situationen på det kommunala äldreboendet Tallåsen kom på tal.

– Tallåsen har varit uppe på tapeten, LindeNytt hade en artikel i november och NA en i december, som pekade på den otroliga vanvård, våld och andra fel som kommit fram. Jag tog upp det i kommunfullmäktige där ansvariga politiker sade att man jobbar med det och att det kommer bli bättre. Jag har dragit ut från Ivo, från årsskiftet har det eskalerat ytterligare. Ytterligare 10 anmälningar och 5 Lex Sarah, man börjar ju gråta! Man har lovat att åtgärda det i fyra år, men har inte gjort det, människor vanvårdas fortfarande, sade han och rev ned stora applåder från publiken.

Birgitta Wiklund var märkbart upprörd när hon adresserade kommunstyrelsens ordförande. Foto: Camilla Lagerman

En kvinna bland åhörarna fick sedan ordet och var märkbart upprörd.

– Här står kommunstyrelsens ordförande och uttalar sig i media att han har stort förtroende för socialchefen, och inget händer. Skämsmössa på, det är ju bedrövligt! Varför händer det inget? Det har pågått i fem år och inget har hänt!

– 2000, det är inte 2018 det var vanvård det var 2000, min mamma låg för döden och sade till mig, dom säger att jag måste betala dubbel avgift för att jag ska på toaletten så ofta på nätterna. Så kom inte och snacka om att jag inte känner till det här! Jag skäms inte ett dugg! Jag är stolt över personalen i vår kommun och det görs jättemycket hela tiden och det är inte bra, det är fruktansvärt jag håller med! Jag har ständig kontakt med facket och man gör omplaceringar bland annat. Men det är inte samma sak som att säga att chefen eller den politiska ledningen är dålig, replikerade Bengt Storbacka med skarp ton.

– Varför vill man inte byta chef då? ropade kvinnan tillbaka.

– Därför att hon gör ett bra jobb, svarade Storbacka.

Debatten avslutades sedan med att varje politiker fick säga några sista ord innan den upprörda församlingen skingrades.

Publicerad 18 augusti 2022 klockan 23:55

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En villa utanför Vedevåg totalförstördes i en brand på lördagen. Foto: Camilla Lagerman

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen.
– Det handlar om en fullt utvecklad brand och man kommer låta villan brinna ner under kontrollerade former, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

24 september 2022 klockan 17:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Det bjöds på solsken och mängder av godsaker när äldreboendet arrangerade sin egen marknad. Foto: Jennie Einarsson

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna marknad för andra gången. Denna gång bjöds det förutom allehanda godsaker även på ett alldeles strålande marknadsväder som lockade ut merparten av de boende.
– Vi har sett fram emot den här dagen hela året, det är jätteroligt, berättar Anna Gustafsson som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

23 september 2022 klockan 08:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD

Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står ...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Annons

Metalbandet Sabaton gästar Lindesberg Arena i februari. Foto: Pressfoto.

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt världen över och stoppet i Lindesberg blir det femte på deras kommande Sverigeturné.
– Det är en jättefin arena och jag vill gärna göra mer konserter där, och då passade det väldigt bra med just Sabatonturnén. Vi gjorde den i Örebro senast och nu passade det bra att göra den i Lindesberg den här gången, säger arrangören Kimmo Kirvesmäki på Laweka Event.

14 september 2022 klockan 14:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Höga utställningspoäng på Fornaboda

För andra året i rad så arrangerade flera av Fornaboda Travbanas intresseföreningar en unghästutställning för ...

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

Tivoliparkens nyplanterade träd utsatta för skadegörelse

Två av de nyplanterade träden i den så kallade Tivoliparken har utsatts för skadegörelse. Trä...

LindeNytts partiutfrågning – Sista Minuten

LindeNytts läsare har ställt sina hetaste valfrågor och politikerna har svarat. Inför söndagens val hoppas...

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid ...

Foto: Sami Rahkonen

Svar till Bengt Storbacka angående ekonomiskt stöd till Lions Club

INSÄNDARE/DEBATT: Att Lions Club ska ha fått bidrag av kommunen för bajamajor och el är helt felaktigt. Vi har fått stå för alla omkostnader själva. Däremot har vi fått betala 3000 kronor för att få arrangera en höstmarknad och det finns ett uppgjort avtal med kommunen. Lions Club är inte ett inkomstdrivande företag eller näringsidkare, vi sysslar med välgörenhet i alla dess former, mest inom kommunen men också internationellt.

8 september 2022 klockan 09:11 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Pilkrogs busslinje i farozonen: ”Vore ett dråpslag”
Besparingar inom kollektivtrafiken under 2021 resulterade i att linje 308 mellan Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner upphörde och resenärer hä...
7 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.
Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.
6 september 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Han blir ny VD för byggbolagen
Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre ...
5 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-05

2022-09-04

2022-09-03

2022-09-02

2022-09-02

2022-09-01

2022-09-01

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-30

2022-08-30

2022-08-29

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-26 00:45