Blandade känslor inför fortsatt ombyggnad i stan

Butiksinnehavare som berörs av årets arbete av Kristinavägen reflekterar över situationen med både positiva och negativa tankar och åsikter. En av de som tycker kommunen bör tänka till ordentligt innan man sätter spaden i marken är Lena Torsborn som driver Linde Hälsokost på Kristinavägen i det kvarter som i vår blir aktuellt för ombyggnad. Och hon liksom några andra i kvarteret trodde inte det skulle komma så snart. – Nää, dra på trissor! Det hade jag inte en aning om. Ska det ske nu alltså, utbrister en minst sagt överraskad Lena när vi pratar om vad som komma skall. –Jaha, då får vi hoppas att man tänker till lite så att arbetet inte stryper trafiken och genomfarten helt och hållet, säger Lena och blickar ut på Kristinavägen från sin lilla hälsokostbutik.

Något flera butiksinnehavare känner viss oro över är just parkeringsmöjligheterna i anslutning till Kristinavägen. Parkeringsfickor är inget att ha, menar Lena Torsborn. –Om man nu måste ha dessa avrundningar så räcker det väl ändå med en bubbla i kvartershörnet. De här parkeringsfickorna med sina avrundningar är bara tok, säger Lena.
Längre ned på gatan ligger klädbutiken Grön & Blå. Gun Ardesjö känner liknande inför ombyggnaden, men är överlag väldigt positiv till att kommunen gör något åt den tidigare så tråkiga gatan. –Det man bör vara mycket rädd om är parkeringsplatserna. Anledningen till att jag flyttade min butik från Kungsgatan till Kristinavägen var just på grund av att det var dåligt med parkeringar på Kungsgatan. Kan kommunen bara lösa det på ett snyggt sätt med bra parkeringsmöjligheter så kommer det här nog att bli jättebra. Kristinavägen är ju trots allt inget vidare som den varit. Jag är därför mycket positiv till att man gör gatan lite finare än den varit, säger Gun Ardesjö.

I motsatta hörnet från Grön & Blå finner vi ytterligare en klädbutik, Antoinette Collection. Annette Jacobsson känner mest oro för tiden för själva arbetet. Att det sedan blir fint och trevligt är hon övertygad om, och att det inte påverkar hennes butik negativt trots att parkeringsplatser försvinner i kvarteret. -Det viktigaste som jag ser det är att man inte stänger båda korsningarna under tiden för själva arbetet. Det vore förödande annars. Kan de bara göra det här utan att strypa trafiken helt så kommer det nog gå bra, kommenterar Annette Jacobsson med klädaffären Antoinette Collection.

Den viktigaste frågan gällande parkeringsplatserna tycker Conny Englund på Team Sportia inte handlar om hur många parkeringsplatser som får finnas kvar. Det är snarare hur de används, och av vilka, som är viktigt att se över. –Det är sedan länge känt att parkeringsplatserna används på fel sätt. Platserna ska vara för kunder eller andra med ärenden på Kristinavägen. Som det är nu är det många som arbetar i stan som gärna ställer bilen på gatan istället för på någon av de stora parkeringarna som t ex parkeringshuset. Det är helt fel tycker jag och något som måste lösas, speciellt nu när gatan byggs om, kommenterar Conny Englund. Frånsett parkeringsplatserna är det bara positiva tankegångar från Team Sportia idag. –Tidigare såg ju gatan ut som rena vilda västern-gatan. Jag tycker det blir bra med det nya på många sätt och vis. Och vi måste ju våga testa något nytt för att utveckla staden, menar Conny.

Arbetet med Kristinavägen kommer alltså att påbörjas nu i vår. Ännu är det oklart hur mycket man kommer kunna göra i år. Det beror helt på hur mycket pengar som avsätts för årets etapp berättade Jan Gustavsson tidigare. –Troligtvis blir det mer än ett kvarter, men jag törs inte lova det. Om så blir fallet är det inte heller säkert att det blir två kvarter i samma riktning. Det kan lika gärna bli ett kvarter norrut också.

Just kommunikationen mellan näringsidkare på Kristinavägen och kommunens ansvariga är mycket viktigt att det fungerar före och under själva arbetets gång. Flera av de vi pratat med hoppas därför att kommunen ska ge bra information till butiksägare för att inte några otrevliga överraskningar dyker upp. –Vi måste ju veta hur det kommer att fungera under arbetet. Detta för att t ex hinna strypa leveranser och annat som kan tänkas bli lite krångligt under själva arbetstiden, säger Conny Englund. –Bara man inte gör som förra gången då arbetet upphörde under sommaren. Man bör nog göra klart allt så fort som möjligt och inte gå på semester mitt i arbetet med det här, tillägger han.
-Hur trafiken ska fungera är för mig mycket viktigt att få veta. Man bör nog tänka till lite där och inte göra som senast då båda korsningar var stängda för trafik. Då kunde man även leda trafiken runt parken, det kan man ju inte här, säger Lena Torsborn.
Angående information till berörda butiksägare meddelar kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson att detta kommer att gå ut till samtliga inom kort.

Publicerad 3 februari 2003 klockan 14:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.

26 september 2023 klockan 17:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsBergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.

26 september 2023 klockan 11:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Gö...

Foto: Camilla Lagerman

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.

25 september 2023 klockan 08:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
22 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa. Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
22 september 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Herman Bosson blev LIF Lindesbergs stora målgörare med sex bollar i nätet. Trots ett bra jobb så var hemmalaget långt ifrån en seger under torsdagen. Foto: Hasse Persson

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. Seriefavoriten OV Helsingborg HK blev det nästa lag att gästa arenan, ett lag som vanligtvis hittas i tabelltoppen framåt våren. Trots ett kärt återseende av hemmalagets Martin Boija på planen, så blev det en tuff match för LIF Lindesberg.

21 september 2023 klockan 23:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Peter Asplund, verksamhetschef intensivvården Region Örebro län. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.

21 september 2023 klockan 15:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

Nu stängs mellersta infarten

På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan ...

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”

INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmä...

AnnonsFoto: Camilla Lagerman

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Ögonmottagningen. En mottagning som idag tar emot alla typer av ögonåkommor som behöver öppen specialiserad ögonsjukvård.
– Om det här förslaget går igenom kommer det innebära en stor belastning på USÖ, och det har vi svårt att förstå att de ska mäkta med, säger en av sjuksköterskorna.

20 september 2023 klockan 13:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjol...

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i ...

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”

Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes ...

Bengt Storbacka (S) förklarar att Andreas Svahn redan är inne i byggnaden. Foto: Camilla Lagerman

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn

När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Kritiken från demonstranterna var omedelbar, se klippet nedan.
– Det här är inget nytillkommet, allt kan inte centraliseras till Örebro, vi är väljare vi med! De ska skämmas! säger en upprörd Anne-Christine Östberg.

18 september 2023 klockan 18:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen
Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning från medborgare som ville visa sitt stöd i kampen om sjukvå...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför dagens demonstration: ”Vill ha svar på våra frågor”
Beskedet om att nya nedskärningar är att vänta på Lindesbergs lasarett redan under nästa år har rört upp en hel del känslor runt om i kommunen...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Soliga ponnytävlingar avslutar Fornabodas säsong
Ponnytravet fick inleda Fornabodas travsäsong och då var det väl inte mer än rätt att de även fick sätta punkt. Under söndagen kördes tretton...
17 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-17

2023-09-16

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

2023-09-12

2023-09-12

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-26 22:04