Blandade känslor inför fortsatt ombyggnad i stan

Butiksinnehavare som berörs av årets arbete av Kristinavägen reflekterar över situationen med både positiva och negativa tankar och åsikter. En av de som tycker kommunen bör tänka till ordentligt innan man sätter spaden i marken är Lena Torsborn som driver Linde Hälsokost på Kristinavägen i det kvarter som i vår blir aktuellt för ombyggnad. Och hon liksom några andra i kvarteret trodde inte det skulle komma så snart. – Nää, dra på trissor! Det hade jag inte en aning om. Ska det ske nu alltså, utbrister en minst sagt överraskad Lena när vi pratar om vad som komma skall. –Jaha, då får vi hoppas att man tänker till lite så att arbetet inte stryper trafiken och genomfarten helt och hållet, säger Lena och blickar ut på Kristinavägen från sin lilla hälsokostbutik.

Något flera butiksinnehavare känner viss oro över är just parkeringsmöjligheterna i anslutning till Kristinavägen. Parkeringsfickor är inget att ha, menar Lena Torsborn. –Om man nu måste ha dessa avrundningar så räcker det väl ändå med en bubbla i kvartershörnet. De här parkeringsfickorna med sina avrundningar är bara tok, säger Lena.
Längre ned på gatan ligger klädbutiken Grön & Blå. Gun Ardesjö känner liknande inför ombyggnaden, men är överlag väldigt positiv till att kommunen gör något åt den tidigare så tråkiga gatan. –Det man bör vara mycket rädd om är parkeringsplatserna. Anledningen till att jag flyttade min butik från Kungsgatan till Kristinavägen var just på grund av att det var dåligt med parkeringar på Kungsgatan. Kan kommunen bara lösa det på ett snyggt sätt med bra parkeringsmöjligheter så kommer det här nog att bli jättebra. Kristinavägen är ju trots allt inget vidare som den varit. Jag är därför mycket positiv till att man gör gatan lite finare än den varit, säger Gun Ardesjö.

I motsatta hörnet från Grön & Blå finner vi ytterligare en klädbutik, Antoinette Collection. Annette Jacobsson känner mest oro för tiden för själva arbetet. Att det sedan blir fint och trevligt är hon övertygad om, och att det inte påverkar hennes butik negativt trots att parkeringsplatser försvinner i kvarteret. -Det viktigaste som jag ser det är att man inte stänger båda korsningarna under tiden för själva arbetet. Det vore förödande annars. Kan de bara göra det här utan att strypa trafiken helt så kommer det nog gå bra, kommenterar Annette Jacobsson med klädaffären Antoinette Collection.

Den viktigaste frågan gällande parkeringsplatserna tycker Conny Englund på Team Sportia inte handlar om hur många parkeringsplatser som får finnas kvar. Det är snarare hur de används, och av vilka, som är viktigt att se över. –Det är sedan länge känt att parkeringsplatserna används på fel sätt. Platserna ska vara för kunder eller andra med ärenden på Kristinavägen. Som det är nu är det många som arbetar i stan som gärna ställer bilen på gatan istället för på någon av de stora parkeringarna som t ex parkeringshuset. Det är helt fel tycker jag och något som måste lösas, speciellt nu när gatan byggs om, kommenterar Conny Englund. Frånsett parkeringsplatserna är det bara positiva tankegångar från Team Sportia idag. –Tidigare såg ju gatan ut som rena vilda västern-gatan. Jag tycker det blir bra med det nya på många sätt och vis. Och vi måste ju våga testa något nytt för att utveckla staden, menar Conny.

Arbetet med Kristinavägen kommer alltså att påbörjas nu i vår. Ännu är det oklart hur mycket man kommer kunna göra i år. Det beror helt på hur mycket pengar som avsätts för årets etapp berättade Jan Gustavsson tidigare. –Troligtvis blir det mer än ett kvarter, men jag törs inte lova det. Om så blir fallet är det inte heller säkert att det blir två kvarter i samma riktning. Det kan lika gärna bli ett kvarter norrut också.

Just kommunikationen mellan näringsidkare på Kristinavägen och kommunens ansvariga är mycket viktigt att det fungerar före och under själva arbetets gång. Flera av de vi pratat med hoppas därför att kommunen ska ge bra information till butiksägare för att inte några otrevliga överraskningar dyker upp. –Vi måste ju veta hur det kommer att fungera under arbetet. Detta för att t ex hinna strypa leveranser och annat som kan tänkas bli lite krångligt under själva arbetstiden, säger Conny Englund. –Bara man inte gör som förra gången då arbetet upphörde under sommaren. Man bör nog göra klart allt så fort som möjligt och inte gå på semester mitt i arbetet med det här, tillägger han.
-Hur trafiken ska fungera är för mig mycket viktigt att få veta. Man bör nog tänka till lite där och inte göra som senast då båda korsningar var stängda för trafik. Då kunde man även leda trafiken runt parken, det kan man ju inte här, säger Lena Torsborn.
Angående information till berörda butiksägare meddelar kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson att detta kommer att gå ut till samtliga inom kort.

Publicerad 3 februari 2003 klockan 14:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Tråkig fredagskväll i Köping

Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det däremot ett tråkigare resultat. Lindlöven fick med sig flera spel i powerplay men fick svårt att utnyttja dessa vilket slutade med en dyster fredagskväll där man nu placerar sig under kvalstrecket.

22 januari 2021 klockan 21:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Jennie Larsson

Kilometerlång kö när lastbilar fastnade i Hällabacken

Snöfallet har under fredagsförmiddagen skapat stora problem på riksväg 50, när tunga fordon blev strandade i Hällabacken norr om Lindesberg.

22 januari 2021 klockan 13:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lastbil välte vid norra infarten: ”Stort dieselläckage”

UPPDATERAD. På fredagsförmiddagen larmades räddningstjänst och polis till norra ...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Lastbil med släp har vält på R50: ”Mycket halt på platsen”

UPPDATERAD. Strax före klockan åtta på torsdagskvällen larmades räddningstjä...

Foto: Camilla Lagerman

Nytt beslut om Stadsskogsskolan: fjärrundervisning för samtliga elever

Tanken var att Stadsskolsskolan partiellt skulle övergå till distansundervisning från och med nästa vecka, nu tvingas man dock ändra sitt beslut efter att flertalet lärare blivit sjuka. Redan från och med imorgon, fredag, övergår hela skolan till fjärrundervisning.

21 januari 2021 klockan 12:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vädervarningen: Nu slår ishalkan till!

Den som skall ut på vägarna under sena torsdagen, bör vara extra försiktig. Nu varnar nämligen SMHI för att det under kvällen kan uppstå plötslig ishalka i hela Örebro län.

21 januari 2021 klockan 11:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen
Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan ...
20 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Populär Facebookgrupp vill få stopp på traktens stölder
En våg av stölder och inbrott i Storå- och Guldsmedshytteområdet under hösten fick Stefan Hagelin att agera. För fem månader sedan startade han...
20 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samtliga högstadieskolor inför partiell distansundervisning
UPPDATERAD. Efter årsskiftet öppnade utbildningsminister Anna Ekström upp för att även högstadieelever skall kunna studera hemifrån under rå...
20 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stora Lindessjön. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Befarade drunkning i Lindessjön: ”Såg en vak”

Sent på tisdagskvällen larmades räddningstjänst och polis om en befarad drunkning i Stora Lindessjön. Vid den aktuella platsen hade en vak upptäckts, vilket tolkades som att någon hade gått igenom isen.
– Någon såg en vak vid en brygga längs Strandpromenaden och slog larm, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

20 januari 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Träningspass som de såg ut innan covid-19. Arkivfoto: Ida Lindkvist.

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip omöjliga, fick Lindesbergs allmänna gymnastikförening, LAGF, tänka om och utanför den så kallade boxen. Resultatet har premiär under tisdagskvällen, då det första Zumbapasset körs via den digitala plattformen Zoom.
– Jag hade några testpass i slutet av förra året för att testa hur det kändes, och för att lära mig Zoom ordentligt, och det var superroligt! säger instruktören Carolina Sixtensson.

19 januari 2021 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Polis pepparsprayade misstänkt kvinna

När polisen konfronterade en kvinna, misstänkt för misshandel, blev situationen av sådan art att poliserna fick anvä...

Annons


Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen kom säsongens hittills största triumf där Lindelaget lyckades spela in sin första trepoängare, detta efter en nagelbitare mot nykomlingen IKSU.

16 januari 2021 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona

Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lö...

Tung förlust för gästande Lindlöven

Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under ...

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg

Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya...

Liten ökning av covidfall efter jul och nyår

Efter jul- och nyårshelgerna vänder nu kurvan svagt uppåt igen när det gäller antalet smittade av covid-19 i ...

En isbana till ungdomarna är på väg

Vad kan man tänkas göra en torsdagskväll i dryga tio minusgrader? Frågar man Lindlövens ungdomsledare Mattias Persson...

Polisen slog till mot stor cannabisodling

UPPDATERAD. Fem personer kommer att begäras häktade för grovt narkotikabrott. Detta sedan polisen tidigare i veckan ...

Sjuksköterskan Anne-li Adolfsson vaccinerar boende på Tallåsen i Lindesberg. Foto: Lindesbergs kommun

Alla särskilda boenden färdiga med vaccinationen i slutet av veckan

Vaccinationen mot covid-19 fortsätter enligt plan, och i slutet av veckan beräknar man att samtliga särskilda boenden i Örebro län ska ha fått sin första dos.
– Vaccineringen i kommunerna har gått mycket bra och alla kommuner gör ett otroligt arbete, säger Ingmar Ångman, områdeschef välfärd och folkhälsa, Region Örebro län.

14 januari 2021 klockan 08:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tråkig årspremiär på hemmaisen
Malung stod som första motstånd i Lindehov under det nya året. Trots återkommande namn i laguppställningen fick hemmalaget svårt att spela in de...
13 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Flera fordon i olycka på R68: ”Mycket halt på platsen”
UPPDATERAD KL. 17.40. Strax före klockan 17 på onsdagen, larmades räddningstjänst, polis och ambulans till riksväg 68 där en trafikolycka inträ...
13 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nu är de populära skidspåren dragna igen
För traktens alla skidentusiaster blev den förra vintern en total katastrof då kallgrader och snö blev en bristvara. Vintern 2020/2021 har dock b...
13 januari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-13

2021-01-13

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-12

2021-01-11

2021-01-11

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-08

2021-01-07

2021-01-07

2021-01-06

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-24 11:06