Blandade känslor inför fortsatt ombyggnad i stan

Butiksinnehavare som berörs av årets arbete av Kristinavägen reflekterar över situationen med både positiva och negativa tankar och åsikter. En av de som tycker kommunen bör tänka till ordentligt innan man sätter spaden i marken är Lena Torsborn som driver Linde Hälsokost på Kristinavägen i det kvarter som i vår blir aktuellt för ombyggnad. Och hon liksom några andra i kvarteret trodde inte det skulle komma så snart. – Nää, dra på trissor! Det hade jag inte en aning om. Ska det ske nu alltså, utbrister en minst sagt överraskad Lena när vi pratar om vad som komma skall. –Jaha, då får vi hoppas att man tänker till lite så att arbetet inte stryper trafiken och genomfarten helt och hållet, säger Lena och blickar ut på Kristinavägen från sin lilla hälsokostbutik.

Något flera butiksinnehavare känner viss oro över är just parkeringsmöjligheterna i anslutning till Kristinavägen. Parkeringsfickor är inget att ha, menar Lena Torsborn. –Om man nu måste ha dessa avrundningar så räcker det väl ändå med en bubbla i kvartershörnet. De här parkeringsfickorna med sina avrundningar är bara tok, säger Lena.
Längre ned på gatan ligger klädbutiken Grön & Blå. Gun Ardesjö känner liknande inför ombyggnaden, men är överlag väldigt positiv till att kommunen gör något åt den tidigare så tråkiga gatan. –Det man bör vara mycket rädd om är parkeringsplatserna. Anledningen till att jag flyttade min butik från Kungsgatan till Kristinavägen var just på grund av att det var dåligt med parkeringar på Kungsgatan. Kan kommunen bara lösa det på ett snyggt sätt med bra parkeringsmöjligheter så kommer det här nog att bli jättebra. Kristinavägen är ju trots allt inget vidare som den varit. Jag är därför mycket positiv till att man gör gatan lite finare än den varit, säger Gun Ardesjö.

I motsatta hörnet från Grön & Blå finner vi ytterligare en klädbutik, Antoinette Collection. Annette Jacobsson känner mest oro för tiden för själva arbetet. Att det sedan blir fint och trevligt är hon övertygad om, och att det inte påverkar hennes butik negativt trots att parkeringsplatser försvinner i kvarteret. -Det viktigaste som jag ser det är att man inte stänger båda korsningarna under tiden för själva arbetet. Det vore förödande annars. Kan de bara göra det här utan att strypa trafiken helt så kommer det nog gå bra, kommenterar Annette Jacobsson med klädaffären Antoinette Collection.

Den viktigaste frågan gällande parkeringsplatserna tycker Conny Englund på Team Sportia inte handlar om hur många parkeringsplatser som får finnas kvar. Det är snarare hur de används, och av vilka, som är viktigt att se över. –Det är sedan länge känt att parkeringsplatserna används på fel sätt. Platserna ska vara för kunder eller andra med ärenden på Kristinavägen. Som det är nu är det många som arbetar i stan som gärna ställer bilen på gatan istället för på någon av de stora parkeringarna som t ex parkeringshuset. Det är helt fel tycker jag och något som måste lösas, speciellt nu när gatan byggs om, kommenterar Conny Englund. Frånsett parkeringsplatserna är det bara positiva tankegångar från Team Sportia idag. –Tidigare såg ju gatan ut som rena vilda västern-gatan. Jag tycker det blir bra med det nya på många sätt och vis. Och vi måste ju våga testa något nytt för att utveckla staden, menar Conny.

Arbetet med Kristinavägen kommer alltså att påbörjas nu i vår. Ännu är det oklart hur mycket man kommer kunna göra i år. Det beror helt på hur mycket pengar som avsätts för årets etapp berättade Jan Gustavsson tidigare. –Troligtvis blir det mer än ett kvarter, men jag törs inte lova det. Om så blir fallet är det inte heller säkert att det blir två kvarter i samma riktning. Det kan lika gärna bli ett kvarter norrut också.

Just kommunikationen mellan näringsidkare på Kristinavägen och kommunens ansvariga är mycket viktigt att det fungerar före och under själva arbetets gång. Flera av de vi pratat med hoppas därför att kommunen ska ge bra information till butiksägare för att inte några otrevliga överraskningar dyker upp. –Vi måste ju veta hur det kommer att fungera under arbetet. Detta för att t ex hinna strypa leveranser och annat som kan tänkas bli lite krångligt under själva arbetstiden, säger Conny Englund. –Bara man inte gör som förra gången då arbetet upphörde under sommaren. Man bör nog göra klart allt så fort som möjligt och inte gå på semester mitt i arbetet med det här, tillägger han.
-Hur trafiken ska fungera är för mig mycket viktigt att få veta. Man bör nog tänka till lite där och inte göra som senast då båda korsningar var stängda för trafik. Då kunde man även leda trafiken runt parken, det kan man ju inte här, säger Lena Torsborn.
Angående information till berörda butiksägare meddelar kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson att detta kommer att gå ut till samtliga inom kort.

Publicerad 3 februari 2003 klockan 14:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Sandra Gustafsson, Susanne Eriksson, Annelie Anderbert och Roger Pettersson utanför den nya butikslokalen på Bandygatan 3. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl renovering har Annelie Anderbert och Daniel Eriksson från Skyddsgrossisten tillsammans med nära och kära lyckats förvandla byggnaden till en unik butikslokal med rymd och stor yta.
– Under två månaders tid har vi skruvat, snickrat och spacklat, och nu är den äntligen klar. Här trivs vi jättebra, det är stort och rymligt så summa summarum blev det här mycket bättre, berättar Annelie.

28 november 2022 klockan 12:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens fö...

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när sjä...

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på ...

Joyce DiDonato, Renée Fleming och Kelli O´hara gestaltar tre kvinnor i operaversionen av Timmarna. Foto: Folkets Hus och Parker.

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera – i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan Lindesbergs Filmstudio och Lindesbergs kommun.

25 november 2022 klockan 10:01 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ha gått till attack mot en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg. Den misstänkte skall ha riktat hugg med ett vasst föremål mot kvinnan.
– Hon har skadats, men det handlar inte om livshotande skador, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 november 2022 klockan 17:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar
Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är ...
24 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg
Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när Lindesbergsbaserade bandet Stew gör sin andra spelning på hemmaplan ...
23 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka
UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare ...
23 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Christoffer Wilhelmsson och Christer Pilblad från KulturFöreningen Hillstreet. Foto: Jennie Einarsson

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags för den årligen återkommande musikfesten. Under helgen kommer en mängd lokala och regionala band att äntra scenen på Kulturhuset Hillstreet i Lindesberg.
– Vi spänner över hela registret i år tycker jag, det blir allt från 80-tals synth-pop till hårdare rock, punk och även goth. Något för alla helt enkelt, berättar Christer Pilblad från kulturföreningen Hillstreet.

22 november 2022 klockan 17:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha blivit stående tvärs över vägen och orsakat stora trafikstörningar, uppger polisen.

22 november 2022 klockan 08:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. ...

Annons

- Se möjligheterna i bonusfamiljen, säger Pia Graniittiaho. Fotograf: Charlotte Estman-Wennstrom.

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske går för fort också för de vuxna.
– Det kan vara så att man frågar sig ”när kan vi flytta ihop?” och det kan vara svårt att slå av på takten, när man är kär, säger Pia Graniittiaho vid Barnavårdsföreningen i Finland, där hon arbetar med stärkt föräldraskap och fokuserar på skilsmässa och bonusfamiljer.

18 november 2022 klockan 09:40 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i ...

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”

Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och ...

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av...

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare

Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre ...

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri

I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ...

Ett nytt segerjubel gjordes under måndagen. Bilden är tagen från en tidigare seger. Foto: Hasse Persson

LIF fortsätter serien i topp!

LIF Lindesberg fortsätter att vara ”herren på täppan” av Division 1-tabellen. Under måndagskvällen tog man sin femte raka seger, vilket gjordes mot IFK Tumba HK som även dem är ett bekant lag inom tidigare säsong i Allsvenskan.

14 november 2022 klockan 23:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LindeNytt avslöjar: Instagramkonto uppmanar följare att misshandla ungdomar mot betalning
Under söndagskvällen uppmärksammades LindeNytt om ett Instagramkonto, där ungdomar, de flesta elever på en högstadieskola i Lindesbergs kommun, ...
14 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kazue Ikeda fick Harmonis kulturpris
Dansläraren Kazue Ikeda har tilldelats 2022 års kulturpris till minne av Gudrun Persson. Detta kungjordes på fredagskvällen i samband med att ...
12 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel IFK Nora firade 115 år med jubileumsmatch
Under fredagen firades IFK Nora 115 år som förening. Firandet gjordes med två speciella handbollsmatcher där man, förutom en intern Noramatch, ...
12 november 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-03

2022-11-02

2022-11-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-11-29 13:15