Blandade känslor inför fortsatt ombyggnad i stan

Butiksinnehavare som berörs av årets arbete av Kristinavägen reflekterar över situationen med både positiva och negativa tankar och åsikter. En av de som tycker kommunen bör tänka till ordentligt innan man sätter spaden i marken är Lena Torsborn som driver Linde Hälsokost på Kristinavägen i det kvarter som i vår blir aktuellt för ombyggnad. Och hon liksom några andra i kvarteret trodde inte det skulle komma så snart. – Nää, dra på trissor! Det hade jag inte en aning om. Ska det ske nu alltså, utbrister en minst sagt överraskad Lena när vi pratar om vad som komma skall. –Jaha, då får vi hoppas att man tänker till lite så att arbetet inte stryper trafiken och genomfarten helt och hållet, säger Lena och blickar ut på Kristinavägen från sin lilla hälsokostbutik.

Något flera butiksinnehavare känner viss oro över är just parkeringsmöjligheterna i anslutning till Kristinavägen. Parkeringsfickor är inget att ha, menar Lena Torsborn. –Om man nu måste ha dessa avrundningar så räcker det väl ändå med en bubbla i kvartershörnet. De här parkeringsfickorna med sina avrundningar är bara tok, säger Lena.
Längre ned på gatan ligger klädbutiken Grön & Blå. Gun Ardesjö känner liknande inför ombyggnaden, men är överlag väldigt positiv till att kommunen gör något åt den tidigare så tråkiga gatan. –Det man bör vara mycket rädd om är parkeringsplatserna. Anledningen till att jag flyttade min butik från Kungsgatan till Kristinavägen var just på grund av att det var dåligt med parkeringar på Kungsgatan. Kan kommunen bara lösa det på ett snyggt sätt med bra parkeringsmöjligheter så kommer det här nog att bli jättebra. Kristinavägen är ju trots allt inget vidare som den varit. Jag är därför mycket positiv till att man gör gatan lite finare än den varit, säger Gun Ardesjö.

I motsatta hörnet från Grön & Blå finner vi ytterligare en klädbutik, Antoinette Collection. Annette Jacobsson känner mest oro för tiden för själva arbetet. Att det sedan blir fint och trevligt är hon övertygad om, och att det inte påverkar hennes butik negativt trots att parkeringsplatser försvinner i kvarteret. -Det viktigaste som jag ser det är att man inte stänger båda korsningarna under tiden för själva arbetet. Det vore förödande annars. Kan de bara göra det här utan att strypa trafiken helt så kommer det nog gå bra, kommenterar Annette Jacobsson med klädaffären Antoinette Collection.

Den viktigaste frågan gällande parkeringsplatserna tycker Conny Englund på Team Sportia inte handlar om hur många parkeringsplatser som får finnas kvar. Det är snarare hur de används, och av vilka, som är viktigt att se över. –Det är sedan länge känt att parkeringsplatserna används på fel sätt. Platserna ska vara för kunder eller andra med ärenden på Kristinavägen. Som det är nu är det många som arbetar i stan som gärna ställer bilen på gatan istället för på någon av de stora parkeringarna som t ex parkeringshuset. Det är helt fel tycker jag och något som måste lösas, speciellt nu när gatan byggs om, kommenterar Conny Englund. Frånsett parkeringsplatserna är det bara positiva tankegångar från Team Sportia idag. –Tidigare såg ju gatan ut som rena vilda västern-gatan. Jag tycker det blir bra med det nya på många sätt och vis. Och vi måste ju våga testa något nytt för att utveckla staden, menar Conny.

Arbetet med Kristinavägen kommer alltså att påbörjas nu i vår. Ännu är det oklart hur mycket man kommer kunna göra i år. Det beror helt på hur mycket pengar som avsätts för årets etapp berättade Jan Gustavsson tidigare. –Troligtvis blir det mer än ett kvarter, men jag törs inte lova det. Om så blir fallet är det inte heller säkert att det blir två kvarter i samma riktning. Det kan lika gärna bli ett kvarter norrut också.

Just kommunikationen mellan näringsidkare på Kristinavägen och kommunens ansvariga är mycket viktigt att det fungerar före och under själva arbetets gång. Flera av de vi pratat med hoppas därför att kommunen ska ge bra information till butiksägare för att inte några otrevliga överraskningar dyker upp. –Vi måste ju veta hur det kommer att fungera under arbetet. Detta för att t ex hinna strypa leveranser och annat som kan tänkas bli lite krångligt under själva arbetstiden, säger Conny Englund. –Bara man inte gör som förra gången då arbetet upphörde under sommaren. Man bör nog göra klart allt så fort som möjligt och inte gå på semester mitt i arbetet med det här, tillägger han.
-Hur trafiken ska fungera är för mig mycket viktigt att få veta. Man bör nog tänka till lite där och inte göra som senast då båda korsningar var stängda för trafik. Då kunde man även leda trafiken runt parken, det kan man ju inte här, säger Lena Torsborn.
Angående information till berörda butiksägare meddelar kommunens trafikingenjör Jan Gustavsson att detta kommer att gå ut till samtliga inom kort.

Publicerad 3 februari 2003 klockan 14:17

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. ...

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare
För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda ...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga
Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att ...
4 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt
Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som ...
4 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnvägsövergång i centrala Lindesberg. Föraren valde nämligen att smita från platsen utan att anmäla det inträffade eller invänta polis.
– Det finns vittnen till det här, kommenterar Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

30 april 2021 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den ...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Valborgsmässofirandet inställt även i år

Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som p...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen

En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den nya Lindbackaskolan säkrare för eleverna. Bygget kommer att innebära vissa trafikstörningar i området, meddelar Lindesbergs kommun och Samhällsbyggnad Bergslagen.

26 april 2021 klockan 15:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Enklare att testas för covid-19 med Lådan
Region Örebro län utökar nu möjligheterna att kunna testa sig för covid-19 genom att införa Lådan. Lådan finns från och med idag, måndag, ...
26 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs ...
23 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-15

2021-04-15

2021-05-08 22:16