Det är inte särskilt ovanligt att poliser i yttre tjänst får höra ett och annat från människor vid ett ingripande. Och ibland hotas poliser också verbalt. Dock är det sällan någon gör verklighet av hoten, men det finns ändå alltid utrymme för tvekan – så också i onsdags när man slog larm om att en misstänkt bombladdning fanns vid entrén.
Den misstänkta bomben, en väska vid entrén, skall ha placerats där i all välmening, enligt polisen. Det har talats om att en pojke lämnat väskan som hittegods. Stationen hade hunnit stänga receptionen för dagen, därför lämnades väskan vid entrédörren.
Men den informationen nådde inte polisen förrän tidig kväll. Vid 16-tiden började man därför vidta de åtgärder situationen krävde. Området spärrades av och man begärde att få hit bombgruppen från Stockholm. Denna specialstyrka fick dock återvända till huvudstaden när man hade kommit halvvägs till Lindesberg. Detta sedan polisen fick klarhet i hur väskan hade hamnat där och att den alltså inte innehöll några sprängämnen. Bomblarmet kunde därmed blåsas av och avspärrningarna hävdes.
Hos polisen i Lindesberg berättar man att magkänslan sade dem redan från början att det inte var fråga om ett bombhot. Men man kan ändå aldrig vara helt säker innan ett föremål, en väska den här gången, har undersökts närmare. Hot har riktats mot polisen i Lindesberg förr.
– Det är vanligt med verbala hot mot poliser vid olika typer av ingripanden, men oftast är det alkoholen som talar, förklarar Lennart Andersson som är utredningschef i Lindesberg.
Dock har kriminaliteten blivit mycket hårdare och råare under 2000-talet och med anledning av andra händelser i landet tar man alltid det säkra före det osäkra.
– För bara ett par dagar sedan blev ju en polis som inte var i tjänst beskjuten. Det här var i Mölndal, påpekar Andersson.