På första parkett vid Lindesjön. Café Oscars gäster har inte mycket att klaga över när det kommer till omgivningen. Men även den mindre inomhusserveringen är numera riktigt inspirerande tillskillnad mot tidigare.
Nya Café Oscar har fått en rejäl uppfräschning. Ny och fräsch inredning välkomnar gästerna – och de vackra fotografierna på väggarna ger en extra krydda åt fikat. Men det är naturligtvis inte allt. Öppettiderna är äntligen anpassade efter verkligheten, det vill säga att det är öppet även kvällstid.
Men man ser fortfarande effekterna av det gamla Café Oscar, för på uteserveringen sitter endast två unga män och samtalar med varandra denna förmiddag. Det känns öde – trots det vackra vädret.
-Jag tror att det kommer ta lite tid innan folk verkligen har lärt sig att kaféet är öppet ”normala tider” numera. Men det kommer, vi har ju inte haft öppet mer än ett par dagar ännu så nu är det mest folk mellan lunch och fram till ca kl 15, sen blir det ganska lugnt tyvärr, säger Johan Kreij som även är delägare i hotellverksamheten mittemot.
Serveringen är fortfarande en ren kaféverksamhet med försäljning av kaffe, lunchsmörgåsar och fikabröd, men som tidigare berättats så vill man även kunna servera öl och vin här samt lättare maträtter.
-Fast vi har inte fått tillståndet ännu, vår ansökan kommer tas upp i nämnden först i slutet av maj – så det är lite tråkigt att vi måste vänta så länge.
Med tillståndet klart kommer Café Oscars öppettider justeras ordentligt. Då kommer man stänga först klockan 22 på kvällarna – eventuellt ännu senare beroende på hur det går.
-Vi har gärna öppet längre på kvällarna om det efterfrågas, så vi får känna oss fram lite nu i början, säger Johan.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.