Promotionbåten presenterar Anders Olsson, en människa som vägrade bli liggandes som ett sorgset vårdpaket. En man som vägrade ge upp och är en stor inspirationskälla för många. Med en förlamning från midjan och neråt har han presterat utanför alla gränser, vilket också är temat på hans föreläsning: ”Det finns ingen gräns!”
Han kommer från Hagfors och meddelar ganska direkt att det tyvärr inte finns något filter att slå på så att alla kan förstå vad han säger. Redan från start bjuder han på sig själv med den största och mest beundransvärda glimten i ögat. Han är rolig och desto mer han berättar, desto mer vill man höra.
– När jag vann en tävling fick jag brevlådan full med teckningar från barn. Jag hade då rullstolen målad på ryggen i simbassängen, så jag tänkte att; vadå, tror de att jag har rullstolen på ryggen när jag simmar?
För att ge barnen klarhet i det hela och låta de ställa nyfikna frågor, åkte Anders för att hälsa på sexåringarna. Och det var så Anders föreläsningskarriär tog form. De frågade om allt mellan himmel och jord, sådär som barn gör. Till slut fick han frågan om han kunde köra bil och han blev glad att han äntligen fick en fråga som han kunde ge ett konkret svar på. Så han förklarade noggrant, kontrollerade att barnen förstod och hängde med, och berättade att han kör då alltså automatväxlat. Samtidigt vinkar en liten flicka med handen frenetiskt och vill säga något.
– Min pappa är också handikappad.
– Jaha, vad är det för fel på honom…?
– Nä, han kör också automat!
Anders berättar också att även om han simmar mycket och är väldigt duktig, så är det ingenting han tycker är sådär kul.
– Det roligaste med simning är när ett plåster flyter förbi, då händer det något i alla fall.
Denna människa med järnvilja som sitter fram på scenen och med humor delger om
sitt liv, har fått genomlida mycket hemskt och haft en fruktansvärd otur inom sjukvården. Efter oändliga sjukhusbesök och vistelser, operationer – varav en steloperation, en enorm skruv i ryggen, fast vid en respirator i sju dygn och starka morfintabletter i sju år. Ändå säger han:
– Man kan tycka att jag har haft otur. Men efter att ha legat i sängen i sju år och ändå har familjen kvar, det är ju tur.
2002 säger läkarna att det är slut på honom och han bestämmer sig för att ge upp, det får räcka nu. Men då får han en utmaning från en vän, och som den oerhörde tävlingsmänniskan Anders är, tackar han ja. Han ska simma Vansbrosimmet. När han ska göra sitt första träningspass går det inte alls. Han simmar tolv meter men sedan går det inte längre, det känns som att han fått en hjärtinfarkt. Men i och med alla mediciner han äter så har han så väldigt låg salthalt i kroppen, vilket är orsaken, och detta blir han informerad om. Därmed bestämmer han sig för att tvärt sluta med medicinerna, trots att läkaren säger att han i så fall måste läggas in på avgiftning under ett halvår.
– Jag tänker inte vara en dag på sjukhus, säger den envise Anders och just så blir det.
Han blir dålig, kräks och svettas mycket. När hans fru tvingar upp honom på natten för att duscha, tänker han att om han ändå ska in i duschen, kan han ju passa på att köra ett träningspass först. Så ut i garaget där hans anpassade cykel står och så ger han allt han har.
– Då märkte jag vad kroppens egna endorfiner gör.
Så för att klara av avgiftningen på egen hand spenderar han var tredje timme i åtta månader i garaget. När det blir dags för Vansbrosimmet har han genomfört femton träningspass och dessförinnan legat i sängen i sju år, men simmar sig till en 98:e plats.
Han inser så småningom att det går snabbare om man gör en voltvändning. Han blir tillsagd att:
– Det finns ingen med din skada som kan det.
Varpå Anders svarar:
– Bra, då blir jag den förste.
När han blir sexa i en simtävling på 5000 meter som inte är för handikappade, kommer nummer sju i mål strax efter honom.
– Pojken är sexton, sjutton år och hans pappa kommer springande och säger: vet du att du fick stryk av gubben i rullstol?! Ja, det är ju precis vad man vill höra efter 5000 meter.
Hans meritlista är lång, nästan lika lång som alla erfarenheter han kan dela med sig av. För att nämna ett par så tog han 2003 8 stycken SM-guld och 2006 blev han nummer arton i Vansbrosimmet. Han har också åkt Vasaloppet fyra gånger, Vätternrundan två gånger.
– Folk säger att jag är handikappad, men själv säger jag bara att jag är hjulbent!
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
Denna vecka tänkte jag berätta om ett djur som fick mig att ändra riktning inom min fotografering. Allt började med att jag hade ett stort intresse för naturen, ett intresse som jag nog har fått från min far, som har jobbat i skogen under hela sitt arbetsliv. Under mina första år som naturfotograf åkte jag runt och fotade vattendrag och vackra landskap. Det blev lätt så att jag åkte till samma platser flera gånger i veckan och till slut hade jag skapat en lång rutt, som sedan bara blev större och större ju mer jag åkte efter den. Sedan hände något!
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Efter en lång skadedrabbad säsong med tabellplaceringar i tabellens nedre region så kan IFK Lindesberg börja att pusta ut. Efter en bortaseger mot IFK Örebro så är truppen placerad i mitten av tabellen och behöver massiv oflyt för att hamna under det nedre kvalstrecket. Även om Laxå var starkare under helgen så kan Lindelaget säkra ett nytt kontrakt inom de avslutande matcherna.
Under veckan har jag besökt Kvismaren naturreservat, där vi nyligen släppte den rehabiliterade duvhöken fri. Jag sökte inga specifika fågelarter denna dag, utan parkerade bara på en lämplig plats och använde bilen som skugga och ställde sedan ut min stol och bara njöt av det ovanligt varma höstvädret.
En kvinna i 35-årsåldern misstänks för vårdslöshet i trafik efter en singelolycka på riksväg 68 i höjd med Gusselhyttan.
– Föraren skadades och fördes med ambulans till sjukhus. Omständigheterna är sådana att det skrivs en anmälan om vårdslöshet i trafik, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Detta blir vårt avslutande inlägg i den debatt Bodman valt att initiera i media. Bodman hänvisar till allvarlig brottslighet i sin beskrivning av läget på Lindesbergs högstadier. Visst sker det saker på våra skolor men är det verkligen verkligheten Lillemor beskriver, en verklighet som i värsta fall får människor att välja att inte flytta till eller flytta från Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: En förutsättning är att problemen blir kända för oss. Hon exemplifierar med olika typer av händelser, som skall ha förekommit på kommunens högstadier. Vi i oppositionen skulle behöva en dokumenterad redovisning av alla dessa allvarliga incidenter, tillbud, och antalet anmälningar till polis och socialtjänst för att kunna ta ställning, då vi endast har en utredning gjord av förvaltningen som presenterades för nämnden i januari i år att luta oss mot. I den framgår att det inte finns något behov eller ens önskemål om akutskola utan den talar om omplacering inom den egna skolenheten (särskilda undervisningsgrupper).