Foto: Ida Lindkvist

Det finns ingen gräns!

Promotionbåten presenterar Anders Olsson, en människa som vägrade bli liggandes som ett sorgset vårdpaket. En man som vägrade ge upp och är en stor inspirationskälla för många. Med en förlamning från midjan och neråt har han presterat utanför alla gränser, vilket också är temat på hans föreläsning: ”Det finns ingen gräns!” 

Han kommer från Hagfors och meddelar ganska direkt att det tyvärr inte finns något filter att slå på så att alla kan förstå vad han säger. Redan från start bjuder han på sig själv med den största och mest beundransvärda glimten i ögat. Han är rolig och desto mer han berättar, desto mer vill man höra. 
– När jag vann en tävling fick jag brevlådan full med teckningar från barn. Jag hade då rullstolen målad på ryggen i simbassängen, så jag tänkte att; vadå, tror de att jag har rullstolen på ryggen när jag simmar? 

För att ge barnen klarhet i det hela och låta de ställa nyfikna frågor, åkte Anders för att hälsa på sexåringarna. Och det var så Anders föreläsningskarriär tog form. De frågade om allt mellan himmel och jord, sådär som barn gör. Till slut fick han frågan om han kunde köra bil och han blev glad att han äntligen fick en fråga som han kunde ge ett konkret svar på. Så han förklarade noggrant, kontrollerade att barnen förstod och hängde med, och berättade att han kör då alltså automatväxlat. Samtidigt vinkar en liten flicka med handen frenetiskt och vill säga något. 
– Min pappa är också handikappad. 

– Jaha, vad är det för fel på honom…?

– Nä, han kör också automat! 

Anders berättar också att även om han simmar mycket och är väldigt duktig, så är det ingenting han tycker är sådär kul. 
– Det roligaste med simning är när ett plåster flyter förbi, då händer det något i alla fall. 

Denna människa med järnvilja som sitter fram på scenen och med humor delger om  
sitt liv, har fått genomlida mycket hemskt och haft en fruktansvärd otur inom sjukvården. Efter oändliga sjukhusbesök och vistelser, operationer – varav en steloperation, en enorm skruv i ryggen, fast vid en respirator i sju dygn och starka morfintabletter i sju år. Ändå säger han: 
– Man kan tycka att jag har haft otur. Men efter att ha legat i sängen i sju år och ändå har familjen kvar, det är ju tur. 

2002 säger läkarna att det är slut på honom och han bestämmer sig för att ge upp, det får räcka nu. Men då får han en utmaning från en vän, och som den oerhörde tävlingsmänniskan Anders är, tackar han ja. Han ska simma Vansbrosimmet. När han ska göra sitt första träningspass går det inte alls. Han simmar tolv meter men sedan går det inte längre, det känns som att han fått en hjärtinfarkt. Men i och med alla mediciner han äter så har han så väldigt låg salthalt i kroppen, vilket är orsaken, och detta blir han informerad om. Därmed bestämmer han sig för att tvärt sluta med medicinerna, trots att läkaren säger att han i så fall måste läggas in på avgiftning under ett halvår. 
– Jag tänker inte vara en dag på sjukhus, säger den envise Anders och just så blir det. Han blir dålig, kräks och svettas mycket. När hans fru tvingar upp honom på natten för att duscha, tänker han att om han ändå ska in i duschen, kan han ju passa på att köra ett träningspass först. Så ut i garaget där hans anpassade cykel står och så ger han allt han har. 
– Då märkte jag vad kroppens egna endorfiner gör. 

Så för att klara av avgiftningen på egen hand spenderar han var tredje timme i åtta månader i garaget. När det blir dags för Vansbrosimmet har han genomfört femton träningspass och dessförinnan legat i sängen i sju år, men simmar sig till en 98:e plats. 

Han inser så småningom att det går snabbare om man gör en voltvändning. Han blir tillsagd att: 
– Det finns ingen med din skada som kan det.
Varpå Anders svarar:
– Bra, då blir jag den förste. 

När han blir sexa i en simtävling på 5000 meter som inte är för handikappade, kommer nummer sju i mål strax efter honom. 
– Pojken är sexton, sjutton år och hans pappa kommer springande och säger: vet du att du fick stryk av gubben i rullstol?! Ja, det är ju precis vad man vill höra efter 5000 meter. 

Hans meritlista är lång, nästan lika lång som alla erfarenheter han kan dela med sig av. För att nämna ett par så tog han 2003 8 stycken SM-guld och 2006 blev han nummer arton i Vansbrosimmet. Han har också åkt Vasaloppet fyra gånger, Vätternrundan två gånger. 
– Folk säger att jag är handikappad, men själv säger jag bara att jag är hjulbent! 


Publicerad 5 oktober 2014 klockan 23:22

Ida Lindkvist

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-31 07:32