Pelle Fisk flyger Boeing 737 i USA, som han flyttade till för snart 30 år sedan. Foto: Privat

”Det var tryggt på Lindeskolan – inte alls som i USA”

Det har gått trettio år sedan han gick på Lindeskolan. I slutet av 80-talet flyttade han till USA. Nu är han pilot i en amerikansk Boeing. LindeNytt träffar honom på skolgården för att tala gamla skolminnen.
– Det var en väldigt bra kamratskap. Det visas av att vi fortfarande håller kontakten. Det var tryggt på Lindeskolan och inte alls som det är i USA, även om jag hört att det förändrats här, säger Pelle Fisk.

Pelle Fisk är först ut i en serie, där vi möter personer som gått Lindeskolan. Han började Lindeskolan 1981 och tvekade inte när han valde teknisk linje. Efter 1984 gick han det fjärde året på Rudbecksskolan i Örebro. Det fanns inte på Lindeskolan. Teknik och data var de stora intressena och han fick lära sig programmera svarvar och andra maskiner med det som då var modernt – ABC 80, ABC 800.

Vi går runt på skolgården på dagens Lindeskolan. Han kommer ihåg att han tyckte den var stor då. Idag är han litet osäker på vad som

Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson

fanns i en del av husen. Men det är ingen tvekan om var han hade sin hemvist.  Det var i det första huset till höger, när man går in från gymnasietorget. När vi står där kommer han plötsligt ihåg vad läraren i teknik hette – Bertil Westergren – helt klart en favorit som betydde mycket för honom under hans skoltid. De stötte på varandra i Lindesberg för några år sedan.

Vi fortsätter promenaden längs den långa skolgården. Här var det som kompisarna träffades. Där var kanslihuset ( det ligger kvar), ”men jag tror inte vi hade något bibliotek” och ”det här huset har jag aldrig sett” (Kulturskolan Garnalia),” vi hade musik i huset där borta, jag spelade tvärflöjt”.

Han kommer ihåg flera lärare. Läraren i tyska – henne har han haft kontakt med – och en annan lärare minns han – kanske för att denne också spelade tvärflöjt. Pelle Fisk har regelbunden kontakt med flera skolkamrater via telefon eller nätet och några träffar han, när han är hemma i Sverige på somrarna.

– Med några är det så att vi kan prata i timmar även om det är länge sedan sist, berättar Pelle Fisk.

Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson

Pelle och hans fru Michelle var hemma i Lindesberg också den här sommaren. Det kan bli mycket åkande runt om när de vill passa på att träffa hans familj och kompisar. Efter snart 30 år i Staterna pratar han flytande amerikanska. Han säger att han ibland kan ha svårt att hitta vissa svenska ord – det märks inte alls. Han är fortfarande svensk medborgare.

– Vi vill ha något ställe i Sverige, där vi kan bo och om 15 år går jag i pension. Vi har sex barn tillsammans och mina 13- och 16-åringar är tvåspråkiga, talar också svenska, säger Pelle Fisk som liksom frun Michelle tycker det är ett fantastiskt klimat här. I Texas är det fyra årstider som är olika varianter av sommar.
USA har blivit hans andra hemland. Han kom dit 1987 och har bott i Houston sedan 1998. Kanske hans resa dit följt en linje?

- En bra dag på jobbet är en tråkig dag - att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.
– En bra dag på jobbet är en tråkig dag – att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.

Han jobbade i pappa Kurts affär ”Fiskens Sport” och fick meka där, upptäckte sedan att det var roligt att konstruera/programmera, sökte för att bli stridspilot i det svenska flygvapnet, men fick inte chansen, när det är bara 28 som antas varje gång

– De flyger ju bara 100 timmar om året. Det flyger jag varje månad! Jag tänkte söka Trafikflyghögskolan, men någon sa ”USA – där är det halva priset, halva tiden och dubbelt så roligt”, säger Pelle Fisk.

Han flyger Boeing 737 som tar 170 passagerare.
Det är inga långflygningar över jorden utan han håller sig inom USA och upp mot Alaska och ner mot Karibien och norra Sydamerika.
Han har hållit sig till det planet och det gör att han – med många tjänsteår i samma sorts plan – också får ett schema som går att kombinera med familj och barn –  att han till exempel inte behöver jobba helger.

Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Flög på låg höjd över Linde
Pappa Kurt berättar gärna om den där gången, när sonen Pelle väckte stor uppståndelse i stan. Pelle som då flög för transportflygbolaget DHL i Europa, gjorde en liten avstickare efter avgången från Örebro Airport och flög på låg höjd över Lindesberg innan det bar av söderut i Europa. ” Det var godkänt av flygledarna och helt enligt reglerna”, berättar Pelle Fisk. Det rapporterades i tidningen – det var många som kände till att ”Fiskens son” hade blivit pilot. På marken såg han mamma och pappa stå och vinka.

Vi vänder under vår promenad vid L-huset, det som var idrottshuset då, innan arenan kom till. Han minns det väl och tittar ut över gräsfältet och fotbollsplanen som också väcker minnen.

Naturen och det lilla Lindesberg gör att det är avkopplande och annorlunda att komma hit från Houston:
– Det är så skönt här, för det är så tyst. Det är som inbäddat, ljudisolerat. I USA är det alltid som ett bakgrundsljud. Alla kör bil där, säger Pelle Fisk, som bor i en 5-miljonerstad.

Publicerad 1 september 2015 klockan 10:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 08:28