Pelle Fisk flyger Boeing 737 i USA, som han flyttade till för snart 30 år sedan. Foto: Privat

”Det var tryggt på Lindeskolan – inte alls som i USA”

Det har gått trettio år sedan han gick på Lindeskolan. I slutet av 80-talet flyttade han till USA. Nu är han pilot i en amerikansk Boeing. LindeNytt träffar honom på skolgården för att tala gamla skolminnen.
– Det var en väldigt bra kamratskap. Det visas av att vi fortfarande håller kontakten. Det var tryggt på Lindeskolan och inte alls som det är i USA, även om jag hört att det förändrats här, säger Pelle Fisk.

Pelle Fisk är först ut i en serie, där vi möter personer som gått Lindeskolan. Han började Lindeskolan 1981 och tvekade inte när han valde teknisk linje. Efter 1984 gick han det fjärde året på Rudbecksskolan i Örebro. Det fanns inte på Lindeskolan. Teknik och data var de stora intressena och han fick lära sig programmera svarvar och andra maskiner med det som då var modernt – ABC 80, ABC 800.

Vi går runt på skolgården på dagens Lindeskolan. Han kommer ihåg att han tyckte den var stor då. Idag är han litet osäker på vad som

Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk tar en promenad på Lindeskolan och minns studietiden. Foto: Hans Andersson

fanns i en del av husen. Men det är ingen tvekan om var han hade sin hemvist.  Det var i det första huset till höger, när man går in från gymnasietorget. När vi står där kommer han plötsligt ihåg vad läraren i teknik hette – Bertil Westergren – helt klart en favorit som betydde mycket för honom under hans skoltid. De stötte på varandra i Lindesberg för några år sedan.

Vi fortsätter promenaden längs den långa skolgården. Här var det som kompisarna träffades. Där var kanslihuset ( det ligger kvar), ”men jag tror inte vi hade något bibliotek” och ”det här huset har jag aldrig sett” (Kulturskolan Garnalia),” vi hade musik i huset där borta, jag spelade tvärflöjt”.

Han kommer ihåg flera lärare. Läraren i tyska – henne har han haft kontakt med – och en annan lärare minns han – kanske för att denne också spelade tvärflöjt. Pelle Fisk har regelbunden kontakt med flera skolkamrater via telefon eller nätet och några träffar han, när han är hemma i Sverige på somrarna.

– Med några är det så att vi kan prata i timmar även om det är länge sedan sist, berättar Pelle Fisk.

Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson
Pelle Fisk med frun Michelle besökte Lindesberg i somras. Foto: Hans Andersson

Pelle och hans fru Michelle var hemma i Lindesberg också den här sommaren. Det kan bli mycket åkande runt om när de vill passa på att träffa hans familj och kompisar. Efter snart 30 år i Staterna pratar han flytande amerikanska. Han säger att han ibland kan ha svårt att hitta vissa svenska ord – det märks inte alls. Han är fortfarande svensk medborgare.

– Vi vill ha något ställe i Sverige, där vi kan bo och om 15 år går jag i pension. Vi har sex barn tillsammans och mina 13- och 16-åringar är tvåspråkiga, talar också svenska, säger Pelle Fisk som liksom frun Michelle tycker det är ett fantastiskt klimat här. I Texas är det fyra årstider som är olika varianter av sommar.
USA har blivit hans andra hemland. Han kom dit 1987 och har bott i Houston sedan 1998. Kanske hans resa dit följt en linje?

- En bra dag på jobbet är en tråkig dag - att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.
– En bra dag på jobbet är en tråkig dag – att det inte händer något, säger Pelle Fisk. Foto: Privat.

Han jobbade i pappa Kurts affär ”Fiskens Sport” och fick meka där, upptäckte sedan att det var roligt att konstruera/programmera, sökte för att bli stridspilot i det svenska flygvapnet, men fick inte chansen, när det är bara 28 som antas varje gång

– De flyger ju bara 100 timmar om året. Det flyger jag varje månad! Jag tänkte söka Trafikflyghögskolan, men någon sa ”USA – där är det halva priset, halva tiden och dubbelt så roligt”, säger Pelle Fisk.

Han flyger Boeing 737 som tar 170 passagerare.
Det är inga långflygningar över jorden utan han håller sig inom USA och upp mot Alaska och ner mot Karibien och norra Sydamerika.
Han har hållit sig till det planet och det gör att han – med många tjänsteår i samma sorts plan – också får ett schema som går att kombinera med familj och barn –  att han till exempel inte behöver jobba helger.

Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Pelle och Michelle träffar pappa Kurt Fisk när de är i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Flög på låg höjd över Linde
Pappa Kurt berättar gärna om den där gången, när sonen Pelle väckte stor uppståndelse i stan. Pelle som då flög för transportflygbolaget DHL i Europa, gjorde en liten avstickare efter avgången från Örebro Airport och flög på låg höjd över Lindesberg innan det bar av söderut i Europa. ” Det var godkänt av flygledarna och helt enligt reglerna”, berättar Pelle Fisk. Det rapporterades i tidningen – det var många som kände till att ”Fiskens son” hade blivit pilot. På marken såg han mamma och pappa stå och vinka.

Vi vänder under vår promenad vid L-huset, det som var idrottshuset då, innan arenan kom till. Han minns det väl och tittar ut över gräsfältet och fotbollsplanen som också väcker minnen.

Naturen och det lilla Lindesberg gör att det är avkopplande och annorlunda att komma hit från Houston:
– Det är så skönt här, för det är så tyst. Det är som inbäddat, ljudisolerat. I USA är det alltid som ett bakgrundsljud. Alla kör bil där, säger Pelle Fisk, som bor i en 5-miljonerstad.

Publicerad 1 september 2015 klockan 10:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Tolv läkare: ”Vi måste rädda Lasarettet i Lindesberg”

INSÄNDARE/DEBATT: Varför Andreas Svahn och Karin Sundin skapade ni ett problem som inte fanns?

28 oktober 2021 klockan 10:05 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man skadad i halsen av slipmaskin: ”Oklart hur allvarlig skadan är”

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med en skada på halsen som ...

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Fastighetsägaren: ”Tidsfråga innan någon kör ihjäl sig”

Skadegörelser och okynneskörning är fortfarande något som handelsområdet ...

Genrebild: Fredrik Norman

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att tillgrepp har skett. På sociala medier uppger företaget att det rör sig om en elpanna som har stulits.

25 oktober 2021 klockan 14:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”
INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. Men nu presenterar majoriteten i länet en lösning som sjös...
25 oktober 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Jämna set blev ny förlust
Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jä...
24 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målrik seger efter tidig femmålsledning
Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan ...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Efter en härlig match från LIF, var det besvikelse efteråt. Foto: Hasse Persson

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i målet såg det länge ut som en stor seger mot HIF Karlskrona. Ledningen höll länge, men inte när det är som viktigast. Den sista minuten.

22 oktober 2021 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten

Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära ...

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag

Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då ...

Stor brist på jourhem för hemlösa missar

Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av...

Annons


Oktober i årets almanacka pryds av Christina Ohlssons bild som visar Kyrkbacken i Fellingsbro. Foto: Fredrik Norman

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års lokala almanacka utformas.

21 oktober 2021 klockan 11:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har...

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande fä...

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Pojke utsatt för långvarig mobbing: ”Vi måste flytta om han någonsin ska kunna känna sig trygg igen”

Hot, våld och trakasserier har under flera år varit vardag för en pojke på Lindbackaskolan i Lindesberg. Trots ett flertal anmälningar till både polis och socialtjänst har mobbingen alltjämt eskalerat. Enligt pojkens mamma blev skolans lösning att placera honom i ett eget klassrum, utan möjlighet till rast, då man inte kan garantera pojkens säkerhet.

18 oktober 2021 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid
Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna ...
18 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning
5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-17

2021-10-16

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 10:48