Varmt ute. Iskallt inne. De ungdomar som spenderar sommarveckorna på Lindlövens hockeyläger får det mesta av två världar. Under ledning av ryska tränare har man i snart två veckor tränat fysik, skridskoåkning och klubbteknik.
Förra veckan drog sommarens hockeyläger igång i Lindesberg. Under snart två veckor har två grupper av svenska hockeyungdomar huserat i och anslutning till Lindehov för att nöta hockey. Lägret inriktar sig på spelare födda 2003-06, där merparten är 04:or.
Den första gruppen avslutade sitt läger i fredags, för att sedan ersättas av en ny i måndags. Tränare under de båda veckorna har en samling ryska hockeyledare varit. Ryssarna är i Linde med sitt egna 04-lag, som man parallellt tränar vid sidan av de svenska grupperna.
För de svenska grupperna har det varit två ispass och två fyspass om dagen. Varje dag har inletts med en morgonträning på Lindehovs färska is, för att sedan bytas ut mot fysträning ute i värmen. Efter lunchen har eftermiddagen sedan bjudit på samma upplägg med två olika träningspass.
– Det som är så roligt är att det de gör på isen nu tar de ut sig på fysen. De tar med sig övningarna ut, upprepar det i fysform och det kopplas samman, berättar Sven-Erik Karlsson som är ansvarig för hockeylägret.
Fyspassen sköts av en separat tränare med meriter som maratonlöpare, även han rysk.
– Och det är inte att springa tio varv runt banan. Det är mycket koordination, balans, motorik och de kommer säkert stå där ute med böjda ben idag.
Någon teori förekommer inte under lägret, det är endast målvakterna som har videogenomgångar. Själva huvudinriktningen handlar istället om att utveckla och sätta grunderna för ungdomarnas skridsko- och klubbteknik. Ett område som de ryska tränarna ligger väldigt långt framme i.
– Så under förmiddagspassen kör de bara skridskoteknik, då har de inte ens målburarna framme. Sen på eftermiddagspassen så är det puck- och klubbteknik, säger Sven-Erik.
För tillfället är det alltså den andra gruppen som är mitt uppe i sin lägervecka. Gruppen består sammanlagt av 20 spelare, där en är målvakt. Hälften är hemmahörande i Lindlöven, men därutöver har det kommit gäster från Malmö, Farsta och Örebro.
Fredagen blir lägrets sista dag. Allting har flutit på bra och trots ryssarnas begränsade engelska har de gjort sig väl förstådda tycker Sven-Erik Karlsson. Till sin hjälp har de dessutom haft med sig tre svenska ledare. En av dessa är den gamla proffsspelaren och SM-medaljören Johan Sälle, som är uppväxt just i Lindesberg.
Boende och övrig logistik har fungerat utmärkt, där ryssarna bott vid elevhemmet. För de svenska tillresta spelarna har de löst boende på egen hand. De ryska gästerna har haft med sig egna kockar, som serverat mat även till svenskarna i ishallens kafeteria. Samarbetet har varit lyckat och är dessutom inte helt nytt.
– Vi hade förra året också, men då var det med Maxim Ivanov som kommer senare i sommar. Nu var det så att ryssarna skulle hit och det ena ledde till det andra. De sa ja, när de ändå var här tyckte de att de kunde köra med svenska grupper också.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Totalt 13 mål gjordes när två jämna lag möttes i Råsshallen under tisdagskvällen. Efter tre raka triumfer under säsongsinledningen så var det ett hemmalag med ett starkt självförtroende som tog emot Avesta BK. Efter en stark första period från Guldsmedshytte SK med 3-1 på poängtavlan så lyckades Avesta att vända matchen till sin fördel.
– Vi lyckas inte ta det hela vägen, säger Rasmus Ristiharju.
Det blev en viss dramatik i Lindehov under söndagen. Hemmalaget, Lindlöven, skapade matchens första jubel när de till synes skapade det första målet i matchen mot Forshaga IF. Trots jubel så började domarna att prata ihop sig för att därefter döma bort det inledande målet. Ett mål som gjorde en stor skillnad på den resterande matchen som slutade 1-2.
– Att tappa poängen känns lite som en stöld, säger Lennart Hermansson.
Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan” som obesegrade. Till den här säsongen har man en ny och yngre trupp i laguppställningen med flera egna LIF-ungdomar som under söndagen gjorde sin hemmapremiär mot Täby HBK. Gästerna hittade hål på hemmalaget, vilket gjorde att LIF Lindesberg fick ta emot sin första förlust i Division 1.
Det börjar bra för Lindlöven. Efter HockeyEttans premiärmatch kunde Lindlöven åka hem med två poäng borta mot Tranås för att därifrån ladda upp för den kommande hemmapremiären. Serienykomlingarna Grästorps IK gästade Lindehov men fick åka hem utan både mål och poäng efter att Lindlöven visat sig överlägsna utan att helt imponera.
– Vi har mer att ge än vad vi visade ikväll, säger Lennart Hermansson.