När du hör ordet skidåkning dyker säkerligen bilden av slalompinnar upp. Så är inte fallet för familjen Persson från Löa, med ungdomarna Mathilda och Victor. Förra veckan åkte syskonen till sig både guld och brons på speedski-SM i Idre.
– Man kan säga att speedski är skidsportens svar på dragracing. Det är världens snabbaste icke-motoriserade sport.
Orden kommer från Johan Persson och är tänkta att summera fenomenet speedski. Sporten är ett alternativ till alpinåkning, där det handlar om att få upp en så hög toppfart som möjligt. Världsrekordet innehas för tillfället av en italienare och ligger på 252,45 km/h.
– Du har en helt rak backe, inga svängar eller några hinder. För att kunna slå ett världsrekord måste du vara på hög höjd för att få tunn luft och ha en backe som är minst 1,5 kilometer lång. Sen måste du även ha en lång bromssträcka, så det krävs speciella backar för att kunna tävla, förklarar Johan Persson.
Själv har han ett nära förhållande till sporten i egenskap av tränare till sina ungdomar Mathilda, 15, och Victor Persson, 11. Förra veckan var Löa-familjen upp till Idre för att tävla i speedski-SM.
Sporten har två klasser och påminner väldigt mycket om störtlopp. I standardklassen har de tävlande exempelvis samma utrustning som en störtloppsåkare, medan man i S1-klassen har en latexdräkt och strömlinjeformad hjälm. Johan Persson förklarar att standardklassen är anpassad för lägre hastigheter.
– Det som är lite komplicerat med speedski är att alla måste starta från samma punkt. De som är yngst får dessutom inte komma upp i för höga farter.
Tog andra raka SM-guldet
SM-äventyret i Idre gav för familjen Perssons del en mycket god eftersmak. I herrungdomsklassen nådde Victor upp till 127,84 km/h, något som gav honom en bronsmedalj.
– Det blir en stor skillnad mellan att tävla som 11-åring mot att göra det som 15-åring. Han får det svårare att hävda sig, för det handlar mycket om vikt när man åker utför. Men jag tycker att Viktor gjorde det riktigt bra, berömmer Johan sin son.
På damungdomssidan svarade dottern Mathilda för en lika imponerande insats. Med sina 138,13 km/h åkte hon till sig SM-guldet och försvarade sin titel från fjolåret.
– Mathilda tog ju guldet även ifjol. Så vi hade förhoppningar om att hon skulle kunna ta det i år också. Och det gick ju väldigt bra.
Mathildas SM-guld följdes även upp med en världscuptävling i lördags. Där fick hon chansen att agera föråkare. Som 15-åring får Mathilda ännu inte tävla på seniornivå, men Johan Persson berättar att hon visade vad hon gick för.
– Hade hon fått tävla så hade hon slutat tvåa, så snabb var hon. Det bådar väldigt gott inför nästa år när hon köra internationellt på landslagsnivå. Då kommer hon att börja åka ut i Europa och tävla.
Det blev hårda fighter om medaljerna, när judo-EM för personer med Downs syndrom arrangerades i Lindesberg Arena under lördagen. Amanda Orrbo lyckades bli den enda svenska deltagaren som knep en av de ädlare valörerna, när hon fick med sig ett EM-silver hem.
– Det känns jättebra, jag är väldigt nöjd med mina matcher, säger hon till LindeNytt.
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under årets Idrottsgala som gick av stapeln på onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Frövi judos stora talang Ingrid Nilsson, som fick priset för tredje gången.
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Framtidens handbollsstjärnor visade upp sig i Lindesberg under helgen. Libo Cup blir bara större med varje år och bjuder på en häftig stämning i arenan som håller genom hela tre-dagarsturneringen. Sex A-finaler spelades där det blev en rejäl dramatik med straffavgörande och förlängningsspel som fick publiken att lyfta arenataket.
– Helgen har varit hur rolig som helst, säger Mattias Wallin från Ludvika HF.