Kommunförbundet har i dagarna gått ut med en ny rapport och i denna varnat kommunerna för att svårare tider är att vänta. Enligt rapporten kommer skatteintäkterna försämras och i samband med starkare expansion av verksamheterna, högre kostnadsutveckling på grund av bland annat löneökningar och maxtaxorna som begränsar möjligheterna att styra och finansiera verksamheten, så förväntas en svår tid för många kommuner. Hur Lindesberg ska klara en period med mindre skatteintäkter från staten, då vi tidigare kunnat konstatera att våra egna skattepengar inte räckt till, är nu en uppgift för ekonomichefen att se över. De senaste 14 åren har vi sett att våra egna skattepengar inte räckt till kommunens utgifter och vi har levt på banklån och bidrag i stor omfattning.
Lindesbergs ekonomichef Lennart Jansson är inte direkt överraskad av Kommunförbundets rapport. Han menar att indikationer på att en svacka skulle komma var ganska tydliga redan i fjol. –Jag har sett tecken på att detta skulle komma. Rapporten från Kommunförbundet är egentligen bara en sammanställning av det vi såg redan i höstas då det ekonomiska läget började dala en aning, säger Jansson.
Enligt ekonomichefen finns det ingen anledning att dra i nödbromsen ännu. En svagare inbromsning är mer aktuellt som det ser ut idag. –Det mesta tyder idag på att det är en temporär svacka vi har framför oss. Och för att möta den tiden tycker inte jag det är lämpligt att börja dra ner på personal för att spara pengar. Snarare är det investeringskostnaderna som måste bantas. Personal i kommunen behövs och speciellt i dessa tider då många anställda kommer att gå i pension inom några års tid. Att låna pengar för att klara av en kortare svacka som denna säger jag bestämt nej till. Det anser jag vara mycket olämpligt!
Skulle den förväntade svackan visa sig kraftigare och mer långsiktig än Lennart Jansson spår idag, så bör ett annat åtgärdsprogram tas fram snarast. Emellertid väntar man med att dra förhastade slutsatser i och med att det redan nu visas tecken på att ekonomin börjar vända uppåt igen, tendenserna kan redan ses i bland annat Tyskland enligt Kommunförbundet.
Strax före klockan 19 på måndagskvällen larmades Nerikes Brandkår till en adress i området Bondskogen i Lindesberg.
– Det har skett ett tillbud med en pelletspanna, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
Vid en djurskyddskontroll utförd av Länsstyrelsen i Örebro län, upptäcktes i juli tio hundar, varav åtta valpar, hemma hos en man i Lindesbergs kommun. Myndigheten ansåg att det förelåg så pass allvarliga brister i djurhållningen att man beslutade att omhänderta hundarna med omedelbar verkan.
Den kvinna i 50-årsåldern från Lindesberg, som stod åtalad för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen, friades på onsdagen av Örebro Tingsrätt. Rätten anser att utredningen som åtalet bygger på innehåller brister, och att det därför ska ogillas.
Kyrkan i Lindesberg kommer under det kommande halvåret att genomgå en lättare restaurering, samtidigt som man installerar bergvärme. Med anledning av detta kommer man flytta all verksamhet till församlingshemmet och övriga kyrkor i församlingen, fram till påsk 2025.
– Det blir även en lättare restaurering invändigt, vi passar på att fixa skavda kyrkbänkar, pelare och sådant. Vi tror att det kommer bli bra, man får bara stå ut den här tiden, säger kyrkoherde Matilda Hedrén.
PRESSMEDDELANDE: Varför Lämnar Liberalerna styret i Lindesberg? Vi väljer att sätta demokratin och förtroendet främst. Att vara en del av ett politiskt styre innebär ett ansvar, inte bara för de beslut som fattas i vardagen, utan också för de grundläggande värderingar som formar vår demokrati och samhällsstyrning. För oss i Liberalerna har dessa värderingar alltid varit centrala, och det är just därför vi nu väljer att lämna styret i Lindesberg.
Vår kära partikollega och vän Anniette Lindvall har hastigt lämnat oss och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.
Risken för skogsbränder är just nu stor eller mycket stor från Skåne i söder till Dalarna i norr. I vårt område kan det även lokalt vara extremt stor risk. Detta varnar SMHI för idag.
INSÄNDARE/DEBATT: Ni säger att ni har fått bristfällig information om läget på våra högstadieskolor men det kravet har ni inte ställt på BUN-mötena eller på förvaltningen. Vi har haft en del övergripande information men enstaka händelser finns att läsa under rubriken ”meddelanden” i dagordningen varje BUN-möte. Rent allmänt så har våldet, hoten, förstörelsen och droghandeln ökat på skolorna i Sverige och tyvärr även i vår kommun.