Foto: Camilla Lagerman

Elev fick vänta över ett år på kontakt med skolkurator

Skolbarnet Ida lider av svår ångest och har vid ett flertal tillfällen kräkts av nervositet inför att gå till skolan. I över ett år har hennes mamma Sara kämpat för att dottern ska få komma till Brotorpsskolans kurator, men utan resultat. Detta trots ett flertal kontaktförsök, både från mamman och flera anställda på skolan.

Historien tar sin början i september 2018, då Sara och Ida träffar fröken för terminens utvecklingssamtal. Under samtalet påtalar Sara att Ida har ångest och mår så dåligt att hon flera gånger kräkts av nervositet inför att gå till skolan. Dessutom tar de upp att både föräldern och läraren har uppmärksammat att Idas kompisar kör mycket med henne och hon får bland annat ta emot knuffar upprepade gånger under skolveckan.

Eftersom Ida är mycket introvert har hon svårt att säga ifrån, och fröken förklarar att hon försöker stötta så mycket hon kan, men erbjuder även kuratorskontakt så att Ida ska kunna få stöd och hjälp, något som både mamman och flickan positivt tackar ja till.

Under hösten följs samtalet upp, och läraren undrar hur det går.

– Jag förklarade att kuratorn inte hade hört av sig, och att jag själv försökt kontakta henne flera gånger men att hon inte varit anträffbar. Fröken tyckte det var mycket märkligt eftersom hon personligen hade bett henne att kontakta mig, men hon lovade att hon skulle göra ett nytt försök eftersom det var viktigt att det kom igång, berättar Sara.

Närmare ett halvår passerar, och i mars 2019 får de kontakt med skolpsykologen som i sin tur remitterar Ida vidare till Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. I samma veva kontaktar mamman skolans rektor för att undersöka hur det kommer sig att den utlovade kontakten med kuratorn uteblivit. Hon var också väldigt noga med att poängtera vikten av det, då Ida faktiskt far illa och är i stort behov av stöd.

– Rektorn tyckte att det var konstigt, men hon skulle ändå träffa kuratorn senare under dagen så då skulle hon säga till henne, berättar Sara.

Under våren får mamman kontakt med specialpedagogen på skolan, och påtalar även för henne att kuratorskontakten uteblivit, trots den allvarliga situation barnet befinner sig i. Specialpedagogen tycker det hela låter mycket märkligt och talar om att hon ska kontakta kuratorn för att se vad som gått fel.

I maj meddelar specialpedagogen att hon dessvärre inte hinner utföra den pedagogiska utredningen som BUP begärt innan skolavslutningen, och att den istället flyttas fram till hösten. Mamman tar tacksamt emot informationen och berättar återigen att kuratorn ännu inte hört av sig. Specialpedagogen undrar då om man istället ska ta en kuratorskontakt under hösten eller om de vill starta innan skolavslutningen.

– Jag förklarade att Ida redan väntat för länge, så vi ville gärna få igång det så fort som möjligt, och det förstod hon. Hon skulle då ta kontakt med kuratorn för att se till att Ida fick komma dit.

Men inget händer.

I början av september 2019 hålls höstterminens första föräldramöte, och det har nu gått ett år sedan man först begärde en kontakt med skolans kurator. Vid föräldramötet närvarar även lärare, specialpedagog, kurator, skolsköterska, stödlärare och fritidspersonal, varpå Sara tar tillfället i akt att konfrontera rektorn och kuratorn.

– Jag väntade till de flesta hade gått, och gick sedan fram och pratade med dem. Rektorn verkade inte ta det på så stort allvar och tyckte att vi kunde ju upprätta en kontakt på plats, vilket jag tyckte var ganska nonchalant. Kuratorn svarade med att hon hade ringt mig men inte fått något svar, och hade väntat på att jag skulle höra av mig, berättar Sara och fortsätter:

– Då blev jag riktigt arg, för det är ren lögn! Jag har väntat på hennes samtal och har svarat varje gång det ringt, dessutom har ju flera av hennes kollegor bett henne att kontakta mig! Men hon rörde inte en min, bad inte om ursäkt, ingenting, utan svarade med att hon skulle höra av sig för att boka in en tid.

I början av oktober åker Sara och Ida till BUP för en fördjupad bedömning, vilket resulterar i att Ida blir uppsatt på deras väntelista för utredning. BUP skickar omgående en sammanställning till elevhälsan på skolan med rekommendationer och åtgärder som skolan ska vidta.

Utdrag från remissvar från BUP:

”..är det av största vikt att elevhälsoteamet jobbar vidare med ytterligare anpassningar för ”barnet”. Samt att kontakt med skolkurator upprättas omgående..”

”..jag rekommenderar att utredningen följs upp av åtgärdsprogram som utvärderas regelbundet..”

I början av november har man trots brevet från BUP ännu inte fått någon kontakt med kuratorn, och Sara får nu nog och ringer återigen till rektorn.

– Jag framför hur illa jag tycker det är och säger att skolan har faktiskt skyldigheter. Rektorn tycker att det är konstigt och svarar med att kuratorn inte är på plats idag men att hon ska ta upp det med henne personligen. Jag svarar med att hon redan sagt det när jag ringt till henne under våren och även när vi träffades under föräldramötet i september, men det blev ju ingen förändring för det, berättar Sara och fortsätter:

– Jag sade också att jag tyckte att rektorn har felat i det här ärendet. Rektorn svarar att felet inte ligger hos henne, utan att det är någonstans på vägen det gått snett. Jag svarar att det är rektorn som har huvudansvaret, men hon svarar med att hon nog har litat lite för mycket på sitt arbetsteam. Jag frågade varför hon inte tagit tag i det och följt upp ärendet efter föräldramötet, då hon vet att det inte fungerat hittills, det har ju gått ett år!

Sara förklarar också att förtroendet för skolans kurator nu är förbrukat, speciellt efter lögnen om att hon skulle ha försökt kontakta henne, och att hon önskar kontakt med en annan. Rektorn svarar då att hon måste kolla med de som har hand om kuratorerna, vilket Sara tyckte att hon skulle göra. Sedan avslutar rektorn samtalet med att hon ska kontakta kuratorn och kommer att återkoppla under nästkommande vecka.

– Jag kände mig så besviken på bemötandet, hon ville absolut inte ta på sig något ansvar i hur illa det har skötts, utan istället var det någon annans fel, och hon skulle undersöka det. Det här handlar ju om att Ida ska kunna känna sig trygg, och hon behöver hjälp med att kunna känna sig trygg i sig själv. Vi har skolplikt i Sverige, och vi lämnar ifrån oss våra barn till en plats där de ska kunna känna just trygghet.

– Under mina samtal med rektorn har hon flera gånger påpekat att Ida har bra betyg, men problemet ligger inte där, det handlar ju om att få en fungerande vardag, att ha en vilja att gå till skolan och inte ha grav ångest inför varje vecka, dag och lektion. Tar man inte tag i det här kommer hon förmodligen inte att kunna prestera alls i framtiden eftersom risken finns att hon inte klarar av att gå till skolan längre.

För någon vecka sedan kontaktades Sara av rektorn som meddelade att man nu ordnat en annan kurator som Ida ska få träffa. Den nya kuratorn kommer att kontakta familjen för att boka tid.

– Även om det kanske äntligen ordnar sig för oss nu, så ska det inte få gå till så här! Det handlar inte bara om oss, ingen annan ska behöva få gå igenom det här, avslutar Sara.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig i enskilda ärenden utifrån rådande sekretess och av respekt för elevernas integritet, säger rektor Anna Unosson när LindeNytt kontaktar henne, och fortsätter:
– Jag beklagar om man som vårdnadshavare upplever att stöd uteblivit. Vi strävar alltid efter att ha en god dialog med vårdnadshavare och vill gärna att de tar kontakt med oss som skola om de funderar över något. Skolan och elevhälsoteamet arbetar ständigt med att förändra och förbättra arbetet och vi kommer självklart se över rutiner för att se om det är något vi måste förändra.

LindeNytt har vidtagit åtgärder för att skydda mammans och barnets identitet, därför är deras namn fingerade i artikeln.

Publicerad 2 december 2019 klockan 14:39

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet

Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.

23 april 2021 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när ...

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan...

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.

21 april 2021 klockan 08:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Det som göms i snö... Foto: Fredrik Norman

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.

21 april 2021 klockan 08:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små ...
20 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under ...
20 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Annons


Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-06

2021-04-06

2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-23 19:04