Elin Olofsson är grundaren bakom Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken och rensa ur leksaker som sonen hade vuxit ifrån och sedan skänka dessa som julklappar till behövande – vilket snabbt fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Detta födde en idé om att kunna vara med och bidra till samhället även på ett mer långsiktigt sätt – genom hennes initiativ ”Leksakshjälpen”.
– Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum, berättar Elin entusiastiskt.

Elin berättar om hur hennes inlägg på sociala medier snabbt eskalerade från ett enskilt bidrag till att bli en hel verksamhet.

– Vi har ett sånt överflöde av leksaker idag men det är många barn som som inte har det så. Därför skrev jag ett inlägg på Facebook och frågade om det var någon som ville ha julklappar till barnen och det fick snabbt jättestor uppmärksamhet. Folk undrade om de kunde skänka saker och plötsligt så kunde jag dela ut över 150 julklappar till barn runt om i Örebro och Västmanland. Det var då jag insåg att det fanns ett behov av detta och ett engagemang så på det sättet föddes idén om Leksakshjälpen, berättar Elin.

Elin visar upp en gåva till Leksakshjälpen. En äldre retro lekmatta från BRIO som kommer att läggas ut på specialförsäljning där pengarna går vidare till fortsatt hjälparbete i Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Miljötänket är något som är väldigt viktigt för Elin. Hon berättar att hon själv är uppvuxen med Second Hand som hade en helt annan status i samhället tidigare.

– När jag var liten så ansågs det som fult och jag blev mobbad för att jag handlade begagnat så jag är väldigt glad att det har vänt. Nu ses det som trendigt istället!
Däremot så kostar Second hand fortfarande pengar och jag startade det här för att ge till de som inte har råd att köpa begagnat. Det är uppskattat av så många, speciellt ensamstående mammor som kommer och inte har någonting alls. Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum.

Leksaker i varenda vrå. Foto: Jennie Einarsson

Elin som bor i en lägenhet i Lindesberg tillsammans med sambon Teodor och deras två små barn Evald och Elsy har fått hela familjen att engagera sig i projektet.

– Min sambo Teodor brukar hjälpa mig att köra när jag behöver hämta saker och barnen får vara med och hjälpa till och min lilla dotter följer med mig när vi har haft klädbytardagar. Mitt äldsta barn Evald är 2,5 år gammal är van att vara med och fixa han hjälpte mig att slå in julklappar. Han är redan väldigt mån om saker han inte längre använder. Då säger han: ”Jag använder inte den här längre någon annan kan få den”.

Nu ett år senare så har verksamheten blivit så stor att familjens 115 kvm stora lägenhet börjat kännas minst sagt trång, den är nämligen fylld till bredden av leksaker, barnvagnar, skor och kläder av alla dess slag. Som tur är så kunde Elin just idag hämta ut nyckeln till hennes nya lokal mitt i centrum på Kristinavägen 24, med hjälp av sponsring från Lindesbergs Fastigheter.

– Jag kommer att börja direkt med att renovera lekrummet som ska fräschas upp och få en heltäckningsmatta. Sedan ska vi flytta in alla saker också så det är svårt att säga när vi är klara men förhoppningsvis kan vi öppna upp redan i början av oktober. Jag kommer att ha lokalen bemannad onsdagar förmiddag och söndagar, då kan man komma hit och lämna in saker eller hämta upp om det är något man behöver. Fungerar inte det kan man alltid kontakta mig så kan vi komma överens om en tid.

Det blir en hel del plock med leksaker om dagarna. Foto: Jennie Einarsson

För närvarande är Elin mammaledig med sitt minsta barn men kommer snart återgå till sitt arbete som köksansvarig på First Camp Ånnaboda. Hon berättar att catering ligger henne varmt om hjärtat och förhoppningen finns om att någon gång kunna satsa mer på den inriktningen. Tills dess så kommer hon att ordna med våffelsöndagar med buffé till föräldrarna i lokalen, som samtidigt kan låta barnen leka av sig i lekrummet.

– Det finns inte så mycket att göra på söndagar, jag känner själv att man lätt blir uttråkad, därför kommer jag att starta ett föräldracafé på söndagar. Om man behöver någonting så kan man ta med sig det hem då och om man vill lämna någonting samtidigt så får man göra det. Det blir som en liten byteshandel.

Elin berättar att verksamheten med tiden har utvecklats från att till största delen handlat om leksaker till att bli mer klädbaserad. Mängder med barn- och vuxenkläder lämnas in som Elin sedan granskar och sorterar för att enkelt kunna dela ut till rätt person.

– Just nu är det mest åtgång på kläder, det finns ett större behov av det än leksaker och speciellt nu när det blir kallare. Det är otroligt roligt att få en sopsäck med kläder och bara få sitta och gå igenom och se vad man fått och vika för att sedan sortera upp i storleksordning, jag älskar det verkligen. Jag är nog kanske lite av en horder och det som är så bra med det här är att jag samlar på mig saker men jag behåller dem inte jag får bara det roliga, skrattar Elin.

Alla kläder som kommer in ska granskas, sorteras och vikas. Foto: Jennie Einarsson

Redan på så kort tid så har Elin flera samarbeten i rullning, bland annat planerar hon för att kunna genomföra en julfest i Folkets Hus med julbordsbuffé och tomtebesök för de som av olika anledningar inte kan eller har möjlighet att fira jul. Projektet kommer heta ”Klappar till knattar” där Leksakshjälpen kommer att stå för insamling av julklapparna tillsammans med sponsring från Lågprisvaruhuset MEJK.

– Min vision är att skapa en trygg plats där alla kan mötas. Vi måste visa att vi håller ihop, det får inte bli segregation i samhället.
Jag har tagit kontakt med kommunen som kommer att dela ut information om det här. Alla familjer som är intresserade får skicka in en anmälan och en önskelista från barnen, sedan ska vi försöka se till så att barnen får det som de önskar sig. Inget barn ska gå därifrån utan en julklapp. Den sista pusselbiten just nu är julmaten, jag hoppas att jag kan hitta en sponsor till det, avslutar Elin.

Publicerad 21 september 2022 klockan 15:21

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål match, jämfört med vanliga LIF-matcher, så såg det länge ut att bli två tidiga poäng till det orangea LIF Lindesberg. ÖSK ville annat och gav matchen ett oavgjort resultat, med två sekunder kvar.

1 oktober 2022 klockan 18:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu p...

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, f...

Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup
På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 ...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen
En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett restaurangbesök i Lindesberg, då maten denne serverats innehöll jordnötter...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas
I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man kunnat konstatera träd som har dött efter angrepp av...
27 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Annons


Ett gäng glada resenärer fyllde bussen på fredagsmorgonen. Foto: Jennie Einarsson

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde där Lindemarken arrangeras på fredagen. Stämningen var på topp i bussen och många tacksamma röster hördes från resenärerna. Marianne Olsson var en av de första att ta plats när bussen anlände till stationen.
– Jag måste säga att Vasselhyttans Taxi är värda en stor stjärna, de är suveräna, utbrister hon.

23 september 2022 klockan 12:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både ...

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt m...

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD
Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står det nu klart att valet resulterat i en omfördelning av mandaten i ...
16 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg
På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet ...
15 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Här byggs Nordens största solcellspark
På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största...
14 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

2022-09-06

2022-09-05

2022-09-05

2022-09-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-01 19:02