Elin Olofsson är grundaren bakom Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken och rensa ur leksaker som sonen hade vuxit ifrån och sedan skänka dessa som julklappar till behövande – vilket snabbt fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Detta födde en idé om att kunna vara med och bidra till samhället även på ett mer långsiktigt sätt – genom hennes initiativ ”Leksakshjälpen”.
– Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum, berättar Elin entusiastiskt.

Elin berättar om hur hennes inlägg på sociala medier snabbt eskalerade från ett enskilt bidrag till att bli en hel verksamhet.

– Vi har ett sånt överflöde av leksaker idag men det är många barn som som inte har det så. Därför skrev jag ett inlägg på Facebook och frågade om det var någon som ville ha julklappar till barnen och det fick snabbt jättestor uppmärksamhet. Folk undrade om de kunde skänka saker och plötsligt så kunde jag dela ut över 150 julklappar till barn runt om i Örebro och Västmanland. Det var då jag insåg att det fanns ett behov av detta och ett engagemang så på det sättet föddes idén om Leksakshjälpen, berättar Elin.

Elin visar upp en gåva till Leksakshjälpen. En äldre retro lekmatta från BRIO som kommer att läggas ut på specialförsäljning där pengarna går vidare till fortsatt hjälparbete i Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Miljötänket är något som är väldigt viktigt för Elin. Hon berättar att hon själv är uppvuxen med Second Hand som hade en helt annan status i samhället tidigare.

– När jag var liten så ansågs det som fult och jag blev mobbad för att jag handlade begagnat så jag är väldigt glad att det har vänt. Nu ses det som trendigt istället!
Däremot så kostar Second hand fortfarande pengar och jag startade det här för att ge till de som inte har råd att köpa begagnat. Det är uppskattat av så många, speciellt ensamstående mammor som kommer och inte har någonting alls. Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum.

Leksaker i varenda vrå. Foto: Jennie Einarsson

Elin som bor i en lägenhet i Lindesberg tillsammans med sambon Teodor och deras två små barn Evald och Elsy har fått hela familjen att engagera sig i projektet.

– Min sambo Teodor brukar hjälpa mig att köra när jag behöver hämta saker och barnen får vara med och hjälpa till och min lilla dotter följer med mig när vi har haft klädbytardagar. Mitt äldsta barn Evald är 2,5 år gammal är van att vara med och fixa han hjälpte mig att slå in julklappar. Han är redan väldigt mån om saker han inte längre använder. Då säger han: ”Jag använder inte den här längre någon annan kan få den”.

Nu ett år senare så har verksamheten blivit så stor att familjens 115 kvm stora lägenhet börjat kännas minst sagt trång, den är nämligen fylld till bredden av leksaker, barnvagnar, skor och kläder av alla dess slag. Som tur är så kunde Elin just idag hämta ut nyckeln till hennes nya lokal mitt i centrum på Kristinavägen 24, med hjälp av sponsring från Lindesbergs Fastigheter.

– Jag kommer att börja direkt med att renovera lekrummet som ska fräschas upp och få en heltäckningsmatta. Sedan ska vi flytta in alla saker också så det är svårt att säga när vi är klara men förhoppningsvis kan vi öppna upp redan i början av oktober. Jag kommer att ha lokalen bemannad onsdagar förmiddag och söndagar, då kan man komma hit och lämna in saker eller hämta upp om det är något man behöver. Fungerar inte det kan man alltid kontakta mig så kan vi komma överens om en tid.

Det blir en hel del plock med leksaker om dagarna. Foto: Jennie Einarsson

För närvarande är Elin mammaledig med sitt minsta barn men kommer snart återgå till sitt arbete som köksansvarig på First Camp Ånnaboda. Hon berättar att catering ligger henne varmt om hjärtat och förhoppningen finns om att någon gång kunna satsa mer på den inriktningen. Tills dess så kommer hon att ordna med våffelsöndagar med buffé till föräldrarna i lokalen, som samtidigt kan låta barnen leka av sig i lekrummet.

– Det finns inte så mycket att göra på söndagar, jag känner själv att man lätt blir uttråkad, därför kommer jag att starta ett föräldracafé på söndagar. Om man behöver någonting så kan man ta med sig det hem då och om man vill lämna någonting samtidigt så får man göra det. Det blir som en liten byteshandel.

Elin berättar att verksamheten med tiden har utvecklats från att till största delen handlat om leksaker till att bli mer klädbaserad. Mängder med barn- och vuxenkläder lämnas in som Elin sedan granskar och sorterar för att enkelt kunna dela ut till rätt person.

– Just nu är det mest åtgång på kläder, det finns ett större behov av det än leksaker och speciellt nu när det blir kallare. Det är otroligt roligt att få en sopsäck med kläder och bara få sitta och gå igenom och se vad man fått och vika för att sedan sortera upp i storleksordning, jag älskar det verkligen. Jag är nog kanske lite av en horder och det som är så bra med det här är att jag samlar på mig saker men jag behåller dem inte jag får bara det roliga, skrattar Elin.

Alla kläder som kommer in ska granskas, sorteras och vikas. Foto: Jennie Einarsson

Redan på så kort tid så har Elin flera samarbeten i rullning, bland annat planerar hon för att kunna genomföra en julfest i Folkets Hus med julbordsbuffé och tomtebesök för de som av olika anledningar inte kan eller har möjlighet att fira jul. Projektet kommer heta ”Klappar till knattar” där Leksakshjälpen kommer att stå för insamling av julklapparna tillsammans med sponsring från Lågprisvaruhuset MEJK.

– Min vision är att skapa en trygg plats där alla kan mötas. Vi måste visa att vi håller ihop, det får inte bli segregation i samhället.
Jag har tagit kontakt med kommunen som kommer att dela ut information om det här. Alla familjer som är intresserade får skicka in en anmälan och en önskelista från barnen, sedan ska vi försöka se till så att barnen får det som de önskar sig. Inget barn ska gå därifrån utan en julklapp. Den sista pusselbiten just nu är julmaten, jag hoppas att jag kan hitta en sponsor till det, avslutar Elin.

Publicerad 21 september 2022 klockan 15:21

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Målglädje från en tidigare match. Arkivfoto: Hasse Persson

Hemmapremiären i Lindehov slutar med seger

Den nya säsongen i HockeyEttan har börjat bra för Lindlöven. Till säsongspremiären mot Surahammar så slog man på en seger med fem mål i målskillnad, där det trots ett fint resultat fanns vissa premiärnerver. Segertrenden fortsatte även när hemmalaget satte skridskorna på isen i Lindehov, där Borlänge blev nästa motstånd.

4 oktober 2023 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Lindesberg klättrar rejält som miljökommun

När tidningen Aktuell Hållbarhet under tisdagen släppte sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete, stod det klart att Lindesberg har klättrat rejält – från plats 178 till 49.
– Vi gratulerar Lindesberg till den fina placeringen 49 i årets rankning, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.

4 oktober 2023 klockan 10:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Larm om trafikolycka med flera fordon utanför Lindesberg

UPPDATERAD. En trafikolycka med två personbilar inblandade inträffade på riksväg 50 vid 8-tiden p...

Inför Lindlöven-Borlänge HF: Hemmapremiär efter seger

Under lördagen rivstartade HockeyEttan sin nya säsong, där det inte kunde ha slutat bättre för ...

Makarna Lennart och Annelie Heintz fick uppleva total svamplycka. Foto: Privat

Makarna Heintz hittade en jätte i kantarellhavet

Det var när makarna Lennart och Annelie Heintz gav sig ut på sin sedvanliga svampjakt i skogarna utanför Gusselby i helgen, som de råkade på något utöver det vanliga. På långt håll såg de något jättelikt sticka upp ur havet av normalstora kantareller.
– Jag blev alldeles chockad, berättar Lennart Heinz.

3 oktober 2023 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Singelolycka med lastbil orsakar stopp i trafiken

En singelolycka med lastbil inträffade strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro.
– Själva dragbilen står på vägbanan och släpet i diket, uppger SOS Alarm.

3 oktober 2023 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bingo Rimér donerar pris till helgens minnescup
Söndagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får även i år ett celebert inslag. ...
2 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel IFK Lindesbergs jakt på kvalplatsen lever
Fotbollssäsongens sista hemmamatch slutade med seger! Trots en mållös första halvlek så fick publiken ta del av en målstark andra halvlek, där ...
2 oktober 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Storbacka: ”Vad vill majoriteten?”
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar ...
2 oktober 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Lindesbergs skolor behöver fler läroböcker

INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.

2 oktober 2023 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Båda av LIF Lindesbergs A-lag gick poänglösa från helgens matcher. Herman Bosson blev en av de bästa målgörarna i oranget med sju bollar i nätet på bortaplan. Arkivfoto: Hasse Persson

Dubbla förluster för LIF Lindesberg

Handbollssäsongen har rivstartat och i helgen kunde LIF Lindesberg följa båda sina A-lag. Damerna hade säsongspremiär på hemmaplan, medan herrarna tog resan till Västerås men i båda fallen så slutade matcherna med förlust. Medan herrarna fick tuffa slutminutrar på bortaplan, så fick damerna en tuff premiär på hemmaplan med en rejäl målskillnad.

2 oktober 2023 klockan 13:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Persbrandt sätter färg på skördemarknad i Gusselby

I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen ...

Inför IFK-Kumla BK: Hemmamatch under IFK-Dagen

Det blev ingen seger mot Askersund på bortaplan, men chansen mot Division 4 lever ännu. På lördag spelar IFK ...

Säsongspremiär i Division 1 för LIF-damerna: ”Härlig utmaning”

Det var ett stort jubel i våras när LIF Lindesbergs båda A-lag tog sig segrande...

Annons


Arkivfoto: Jennie Einarsson

Julfesten kommer tillbaka i ny tappning: ”70 years of rock”

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.

28 september 2023 klockan 15:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10 miljoner ska sparas på Lindeskolan under 2024

Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- ...

Elin uppmanar till klädbyte till förmån för Barncancerfonden och Rädda barnen

I helgen stundar årets klädbytardag hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. ...

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan...

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen...

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

Här kan man provsitta en soffa. Foto: Hans Andersson

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i nästa månad.

26 september 2023 klockan 11:23 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin
Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver ...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-22

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-21

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-20

2023-09-19

2023-09-19

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-10-04 23:20