Elin Olofsson är grundaren bakom Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken och rensa ur leksaker som sonen hade vuxit ifrån och sedan skänka dessa som julklappar till behövande – vilket snabbt fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Detta födde en idé om att kunna vara med och bidra till samhället även på ett mer långsiktigt sätt – genom hennes initiativ ”Leksakshjälpen”.
– Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum, berättar Elin entusiastiskt.

Elin berättar om hur hennes inlägg på sociala medier snabbt eskalerade från ett enskilt bidrag till att bli en hel verksamhet.

– Vi har ett sånt överflöde av leksaker idag men det är många barn som som inte har det så. Därför skrev jag ett inlägg på Facebook och frågade om det var någon som ville ha julklappar till barnen och det fick snabbt jättestor uppmärksamhet. Folk undrade om de kunde skänka saker och plötsligt så kunde jag dela ut över 150 julklappar till barn runt om i Örebro och Västmanland. Det var då jag insåg att det fanns ett behov av detta och ett engagemang så på det sättet föddes idén om Leksakshjälpen, berättar Elin.

Elin visar upp en gåva till Leksakshjälpen. En äldre retro lekmatta från BRIO som kommer att läggas ut på specialförsäljning där pengarna går vidare till fortsatt hjälparbete i Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Miljötänket är något som är väldigt viktigt för Elin. Hon berättar att hon själv är uppvuxen med Second Hand som hade en helt annan status i samhället tidigare.

– När jag var liten så ansågs det som fult och jag blev mobbad för att jag handlade begagnat så jag är väldigt glad att det har vänt. Nu ses det som trendigt istället!
Däremot så kostar Second hand fortfarande pengar och jag startade det här för att ge till de som inte har råd att köpa begagnat. Det är uppskattat av så många, speciellt ensamstående mammor som kommer och inte har någonting alls. Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum.

Leksaker i varenda vrå. Foto: Jennie Einarsson

Elin som bor i en lägenhet i Lindesberg tillsammans med sambon Teodor och deras två små barn Evald och Elsy har fått hela familjen att engagera sig i projektet.

– Min sambo Teodor brukar hjälpa mig att köra när jag behöver hämta saker och barnen får vara med och hjälpa till och min lilla dotter följer med mig när vi har haft klädbytardagar. Mitt äldsta barn Evald är 2,5 år gammal är van att vara med och fixa han hjälpte mig att slå in julklappar. Han är redan väldigt mån om saker han inte längre använder. Då säger han: ”Jag använder inte den här längre någon annan kan få den”.

Nu ett år senare så har verksamheten blivit så stor att familjens 115 kvm stora lägenhet börjat kännas minst sagt trång, den är nämligen fylld till bredden av leksaker, barnvagnar, skor och kläder av alla dess slag. Som tur är så kunde Elin just idag hämta ut nyckeln till hennes nya lokal mitt i centrum på Kristinavägen 24, med hjälp av sponsring från Lindesbergs Fastigheter.

– Jag kommer att börja direkt med att renovera lekrummet som ska fräschas upp och få en heltäckningsmatta. Sedan ska vi flytta in alla saker också så det är svårt att säga när vi är klara men förhoppningsvis kan vi öppna upp redan i början av oktober. Jag kommer att ha lokalen bemannad onsdagar förmiddag och söndagar, då kan man komma hit och lämna in saker eller hämta upp om det är något man behöver. Fungerar inte det kan man alltid kontakta mig så kan vi komma överens om en tid.

Det blir en hel del plock med leksaker om dagarna. Foto: Jennie Einarsson

För närvarande är Elin mammaledig med sitt minsta barn men kommer snart återgå till sitt arbete som köksansvarig på First Camp Ånnaboda. Hon berättar att catering ligger henne varmt om hjärtat och förhoppningen finns om att någon gång kunna satsa mer på den inriktningen. Tills dess så kommer hon att ordna med våffelsöndagar med buffé till föräldrarna i lokalen, som samtidigt kan låta barnen leka av sig i lekrummet.

– Det finns inte så mycket att göra på söndagar, jag känner själv att man lätt blir uttråkad, därför kommer jag att starta ett föräldracafé på söndagar. Om man behöver någonting så kan man ta med sig det hem då och om man vill lämna någonting samtidigt så får man göra det. Det blir som en liten byteshandel.

Elin berättar att verksamheten med tiden har utvecklats från att till största delen handlat om leksaker till att bli mer klädbaserad. Mängder med barn- och vuxenkläder lämnas in som Elin sedan granskar och sorterar för att enkelt kunna dela ut till rätt person.

– Just nu är det mest åtgång på kläder, det finns ett större behov av det än leksaker och speciellt nu när det blir kallare. Det är otroligt roligt att få en sopsäck med kläder och bara få sitta och gå igenom och se vad man fått och vika för att sedan sortera upp i storleksordning, jag älskar det verkligen. Jag är nog kanske lite av en horder och det som är så bra med det här är att jag samlar på mig saker men jag behåller dem inte jag får bara det roliga, skrattar Elin.

Alla kläder som kommer in ska granskas, sorteras och vikas. Foto: Jennie Einarsson

Redan på så kort tid så har Elin flera samarbeten i rullning, bland annat planerar hon för att kunna genomföra en julfest i Folkets Hus med julbordsbuffé och tomtebesök för de som av olika anledningar inte kan eller har möjlighet att fira jul. Projektet kommer heta ”Klappar till knattar” där Leksakshjälpen kommer att stå för insamling av julklapparna tillsammans med sponsring från Lågprisvaruhuset MEJK.

– Min vision är att skapa en trygg plats där alla kan mötas. Vi måste visa att vi håller ihop, det får inte bli segregation i samhället.
Jag har tagit kontakt med kommunen som kommer att dela ut information om det här. Alla familjer som är intresserade får skicka in en anmälan och en önskelista från barnen, sedan ska vi försöka se till så att barnen får det som de önskar sig. Inget barn ska gå därifrån utan en julklapp. Den sista pusselbiten just nu är julmaten, jag hoppas att jag kan hitta en sponsor till det, avslutar Elin.

Publicerad 21 september 2022 klockan 15:21

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Helena och Christer Lassis från Smedjebacken visade upp sin Dodge Coronet R/T från 1968. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vårmönstring 2024

Under en strålande sol samlades mängder med människor vid årets Vårmönstring. På Lindeskolans grönområde syntes blankpolerade bilar och motorcyklar så långt ögat kunde nå – och stämningen var minst sagt på topp. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.

11 maj 2024 klockan 17:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tågtrafiken stoppad på grund av brand

Just nu (kl. 12.22) är tågtrafiken stoppad i Frövi med anledning av en gräsbrand som härjar längs spåret.

11 maj 2024 klockan 12:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Skogsbrand var gräsbrand

UPPDATERAT KL. 12.19. Som tidigare rapporterat, har Nerikes Brandkår larmats ut till ett område i Östra Löa under lördagsfö...

Festhelg stundar – polisen skickar upp drönare över Lindesberg

Vårmönstring, cruising och musikfestival på ett och samma bräde - då rustar polisen f...

Pressat IFK Lindesberg kämpar sig till seger

Det blev ingen enkel uppgift för IFK Lindesberg som fick en tung press på sig av det gästande IFK Örebro. Trots...

Willhelm Sundman (L). Foto: Camilla Lagerman

Storås framtid avgörs nu

INSÄNDARE/DEBATT: Det är inte ovanligt att mindre orter runt om i landet beskrivs i negativa ordalag. Minskande befolkning, åldrande befolkning och en alltmer socialt utsatt befolkning. Ser man till statistiken kan det i relation till storstäder stämma, men siffror säger väldigt lite om de människor dem illustrerar.

10 maj 2024 klockan 12:51 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Noa Reldén från Kalmar (nummer 3) hade ledningen i hela loppet tills Anna Hell Pettersson (nummer 1) bjöds in på upploppet. Båda ekipagen skar mållinjen samtidigt vilket gav delad segerglädje. Foto: Timmy Lundegård

Dubbel juniorglädje när Anna tog första segern

Med dagens teknologiska målkameror så händer det inte ofta att man inte kan skilja två hästar från varandra efter en jämn målgång. Under Fornabodas första lopp hände det däremot, detta i ett lopp där två unga juniorkuskar fick dela på segern. En av de två juniorerna var Anna Hell Pettersson som tog sin första kuskseger bakom varmblod.
– Jag har väntat på den här segern, säger Anna.

9 maj 2024 klockan 20:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli
Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rej...
9 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små
Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer ...
8 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik
Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister, de flesta med lokal anknytning, strå...
8 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner i norra länsdelen kommer man öka närvaron under lördagens Vårmönstring, som man anser är en så kallad riskhelg. Syftet är att visa kommunens närvaro och därmed minska förekomsten av oönskade händelser. På plats kan de erbjuda stöd och samtal till barn och unga som behöver det.

8 maj 2024 klockan 10:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets glada pristagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket festliga och högtidliga former. Totalt prisades 14 elever för sina fina prestationer som de stått för under året, ivrigt påhejade av sina stolta kompisar i publiken. I år fick galan extra mycket stjärnglans då Lindesbergs egen Martin Almgren, som också är en gammal elev på skolan, stod för musikunderhållningen tillsammans med estetiska programmet.
– Man kan ta sig var man vill i världen, med hjälp av glädje, vilja och lite talang. Kan jag, så kan ni! uppmanade han skolans elever.

7 maj 2024 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer...

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog ...

Foto: Jennie Einarsson

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom vården i norra länsdelen. På vilka grunder har beslutet fattats, hur har uppdraget formulerats och hur blir det med utvecklingen och framtiden?

2 maj 2024 klockan 11:03 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det...

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!
INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra ...
25 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”
Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill ...
24 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas
INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvå...
24 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-24

2024-04-24

2024-04-23

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-05-12 08:58