Lärande behöver inte alltid vara att sitta med näsan i böckerna. Det bevisade idag Björkhagaskolans lärare Eva Sjönneby och Marie Bergman-Lundqvist, tillsammans med årskurs två. Rymden var temat sedan några veckor tillbaka och nu avslutades projektet med en spännande rymdföreställning samt därefter en raketutställning.
Rymden och allt vad den innefattar hade Björkhagaskolans andraklassare fått lära sig allt möjligt om. Redovisningen som idag följde, passade man på att göra något alldeles extra utav. En stor föreställning som innefattade hela 40 barn, musikaliska inslag, lite information och en resa med raket. Och så därtill en fullsatt matsal med föräldrar och mor- och farföräldrar. Det är lärarna Eva Sjönneby och Marie Bergman-Lundqvist som har gjort det här möjligt och de är väldigt engagerade. Marie vägleder barnen med lappar så de vet vem och när vad ska göras, och Eva fyller i när någon replik tappats bort och fixar musiken. Efteråt är Eva väldigt nöjd med uppvisningen.
– Jag tycker att det gick bra, det satt som det skulle! Det har varit lite pirrigt och de har sett fram emot att få visa föräldrarna.
Dags att ge sig av! Foto: Ida Lindkvist
Det har varit ett omfattande rymdprojekt där Eva tycker att de allra flesta ämnen involverats.
– De har själva fått leta på faktatexterna som de läste upp och sedan har vi sammanfört det och plockat ut det de kunde läsa upp idag. Musikläraren har hjälpt oss att träna in sångerna. Och eftersom det är 40 barn och två klasser så lär de känna varandra. De lär sig att samarbeta och det blir en gemenskap. De har varit med i allt, ingenting var färdigt från början, så de har fått vara med och påverka. Det är roligt för lärare, det är roligt hela tiden.

Föreställningen inleds dessutom med att fyra barn hälsar publiken välkommen på fyra olika språk. En idé som har sitt ursprung i en konferens om flerspråkighet i Stockholm som Eva varit på. Och idag passade man på att använda sig av mångkulturen och berikade föreställningen. När teatern nått sitt slut får föräldrarna följa med in i klassrummet för att se utställningen av rymdraketer som barnen tillverkat, samt förtära en smörgås som förberetts. Men det är långt ifrån allt som gjorts under temaveckorna och Mayla Nilsson, från klass 2, berättar:
– Vi har skrivit upp fakta, dansat sjaldans, byggt raketer och sjungit. Sjaldans var roligast!
Klasskompisen Tarik Idibes säger om föreställningen:
– Det gick bra, men lite pinsamt på några ställen, det var några i trappan som inte
visste vad dem skulle säga. Det var lite pirrigt.
Melwin Seffon och Lejla Duro håller med, det gick bra, och det här avslutet var det bästa av hela projektet, tyckte Melwin.
– Att få visa upp teatern var roligast, vi har tränat mycket!
Mumtaz Maryama och Amina Mohmada (på bild) tyckte också om sjaldansen, som förställningen avslutades med. Musik spelades och barnen gjorde rörelser med färggranna, silkiga sjalar. Raketbyggandet var inte fy skam det heller och Mumtaz avslöjar hur de gjorde:
– Först tog vi massa kartonger, sedan satte vi på papper och målade färg, sedan satte vi ihop dem. De kan inte åka någonstans.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.