Lärande behöver inte alltid vara att sitta med näsan i böckerna. Det bevisade idag Björkhagaskolans lärare Eva Sjönneby och Marie Bergman-Lundqvist, tillsammans med årskurs två. Rymden var temat sedan några veckor tillbaka och nu avslutades projektet med en spännande rymdföreställning samt därefter en raketutställning.
Rymden och allt vad den innefattar hade Björkhagaskolans andraklassare fått lära sig allt möjligt om. Redovisningen som idag följde, passade man på att göra något alldeles extra utav. En stor föreställning som innefattade hela 40 barn, musikaliska inslag, lite information och en resa med raket. Och så därtill en fullsatt matsal med föräldrar och mor- och farföräldrar. Det är lärarna Eva Sjönneby och Marie Bergman-Lundqvist som har gjort det här möjligt och de är väldigt engagerade. Marie vägleder barnen med lappar så de vet vem och när vad ska göras, och Eva fyller i när någon replik tappats bort och fixar musiken. Efteråt är Eva väldigt nöjd med uppvisningen.
– Jag tycker att det gick bra, det satt som det skulle! Det har varit lite pirrigt och de har sett fram emot att få visa föräldrarna.
Dags att ge sig av! Foto: Ida Lindkvist
Det har varit ett omfattande rymdprojekt där Eva tycker att de allra flesta ämnen involverats.
– De har själva fått leta på faktatexterna som de läste upp och sedan har vi sammanfört det och plockat ut det de kunde läsa upp idag. Musikläraren har hjälpt oss att träna in sångerna. Och eftersom det är 40 barn och två klasser så lär de känna varandra. De lär sig att samarbeta och det blir en gemenskap. De har varit med i allt, ingenting var färdigt från början, så de har fått vara med och påverka. Det är roligt för lärare, det är roligt hela tiden.

Föreställningen inleds dessutom med att fyra barn hälsar publiken välkommen på fyra olika språk. En idé som har sitt ursprung i en konferens om flerspråkighet i Stockholm som Eva varit på. Och idag passade man på att använda sig av mångkulturen och berikade föreställningen. När teatern nått sitt slut får föräldrarna följa med in i klassrummet för att se utställningen av rymdraketer som barnen tillverkat, samt förtära en smörgås som förberetts. Men det är långt ifrån allt som gjorts under temaveckorna och Mayla Nilsson, från klass 2, berättar:
– Vi har skrivit upp fakta, dansat sjaldans, byggt raketer och sjungit. Sjaldans var roligast!
Klasskompisen Tarik Idibes säger om föreställningen:
– Det gick bra, men lite pinsamt på några ställen, det var några i trappan som inte
visste vad dem skulle säga. Det var lite pirrigt.
Melwin Seffon och Lejla Duro håller med, det gick bra, och det här avslutet var det bästa av hela projektet, tyckte Melwin.
– Att få visa upp teatern var roligast, vi har tränat mycket!
Mumtaz Maryama och Amina Mohmada (på bild) tyckte också om sjaldansen, som förställningen avslutades med. Musik spelades och barnen gjorde rörelser med färggranna, silkiga sjalar. Raketbyggandet var inte fy skam det heller och Mumtaz avslöjar hur de gjorde:
– Först tog vi massa kartonger, sedan satte vi på papper och målade färg, sedan satte vi ihop dem. De kan inte åka någonstans.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.