Igår berättade vi om hur Kristdemokraterna vill införa en ny polisreform, slopa det statligt styrda systemet och återgå till en kommunalt styrd polismyndighet som fanns förr. Kd menar att polisen måste förankras lokalt i kommunerna och leva upp till namnet ”närpolis”, för så är inte fallet idag, säger kristdemokraten Lilian Wahlqvist. Men detta förslag kan få motsatt effekt, varnar före detta polismannen och centerpartisten Kurt Scharnke.
Scharnke tycker det är ett behjärtansvärt försök av Kd, trygghetsfrågan är trots allt mycket viktig. Men att återgå till en modell med en kommunal polis, det skulle kunna få en mycket bitter eftersmak.
-Risken finns att kommuner med sämre ekonomi får en sämre polis eftersom de ekonomiska medlen naturligtvis blir styrda efter hur bra kommunen mår, säger Kurt.
Han ser hellre att man inför en lokal polisstyrelse och bygger upp en organisation med en riktig kvarterspolis istället. Begreppet ”kvarterspolis” var på gång att formas under 90-talet, men fick en törn av hårda besparingsåtgärder inom polisen.
-Det är nog läge att utveckla den modellen på nytt, för som jag ser det så är det en kvarterspolis vi verkligen behöver i dagens samhälle, konstaterar Kurt.
Minst två poliser på varje större ort
En sådan polis skulle inte vara centraliserad som dagens närpolis. Scharnke tror dock inte att det är hållbart med mindre och bemannade stationer runt om i kommunen, men modellen kvarterspolis skulle få ungefär samma effekt.
-Tanken är att poliserna skulle fördelas över hela kommunen. Då skulle t ex två poliser alltid finnas på plats i Frövi, två i Storå osv. Och istället för att bara åka runt i en bil så måste de ut på gatorna till fots, röra sig bland folk och få bra kontakt med invånarna. Då har vi börjat komma någon vart, säger Scharnke.
Militära tendenser
Kontakten med invånarna är mycket viktig. Det ökar trygghetskänslan i samhället – och effektiviteten i polisens arbete likaså. Men Kurt Scharnke menar att dagens poliser är alldeles för ”militära” i sitt kroppsspråk för att nå dit.
-Polisen måste släppa den där halvmilitära hållningen och börja se ut som poliser igen. Det håller inte med sådan ”utstrålning”. I regel är brottsligheten lokalt inte av sådan art att polisen måste hålla så strikt utseende. Lite mer glada och trevliga poliser skulle vara önskvärt för annars blir det svårt att få kontakt med invånarna, menar Kurt.
Fotnot: Kurt Scharnke började arbeta som polis i början av 60-talet. Idag, 66 år ung, har han en 40-årig karriär inom polisen bakom sig, vilket innebär att Kurt tjänstgjorde då polisen fortfarande var kommunalt styrd enligt den modell Kristdemokraterna vill återgå till.
Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.
Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.
I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård – i vilken man hittade ett misstänkt farligt föremål: en påse innehållande ett pulver som ej kunde identifieras på plats. Polishuset och delar av kvarteret spärrades av i väntan på att föremålet skulle tas om hand och förvaras på ett säkert sätt i väntan på att Nationella Bombskyddet hämtade föremålet och tog med det för analys. Nu har beskedet kommit – att det rörde sig om ett helt ofarligt vällingpulver.
– Ärendet kommer nu att läggas ner och den person som tidigare misstänktes för brott är inte längre misstänkt, uppger förundersökningsledare vid Örebropolisen som handlägger ärendet.
Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål placerat vid polisstationen i Lindesberg. En person, en man i 60-årsåldern, är gripen misstänkt för blåljussabotage i samband med detta.
– Mannen greps i anslutning till platsen, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.