”Euro ett plus men ingen nödvändighet”

Den 14 september ska svenska folket ta ställning om Sverige bör knyta sig samman med övriga Europa i den Ekonomiska och Monetära Unionen (EMU) eller ej. Det innebär vid ett ja från folket att den svenska kronan får kliva åt sidan för euron.
Företagen i Lindesberg påverkas självklart vid ett inträde i unionen, vissa mer än andra. En av de som inte ser något annat än positiva effekter vid ett eventuellt inträde i EMU är Torgny Jansson, Tormek.

Tormek i Lindesberg har idag 17 anställda och omsätter ca 45 miljoner kronor om året. Företaget exporterar slipmaskiner till olika delar av världen, och en stor del av marknaden är koncentrerad till Europa, alltså de länder som redan gått med i valutaunionen EMU. Det innebär att Tormek redan nu använder valutan euro och Torgny Jansson ser utifrån sin roll som företagare att euron bara tillför positiva egenskaper.
-För Tormeks del är det ett plus, men inte absolut nödvändigt, att vi går med i EMU. Vi har trots allt sedan 20 år tillbaka hanterat olika valutor och på senare tid även euron, så det är inte direkt något nytt för oss. Vi använder den ju redan idag ute i Europa, säger Torgny.
Torgny och hans Tormek har alltid rättat sig efter kunden, det vill säga att företaget alltid genomfört affärerna med konsumentens valuta för att skapa en trygghet för kunden i affärsuppgörelsen.
-Vi har valt att sköta affärerna med kundens valuta för att våra kunder ska känna sig trygga hos oss. Att handla med sin egen valuta är ju en trygghetsfaktor, och eventuella risker ska inte kunden behöva ta, det får vi göra istället, förklarar Torgny.

Att gå med i EMU är ingen nödvändighet för Tormek eftersom man sedan länge arbetat med olika valutor. Dock påpekar Torgny Jansson att arbetet blir betydligt lättare med euron.
-Det underlättar vid till exempel inköp av stora maskiner. Dessutom betyder det att vårt arbete blir mycket lättare och med mindre risker om vi har samma valuta som våra kunder ute i Europa, det blir inte lika mycket onödigt arbete med olika valutor i våra affärer.

Läs vad ja-sidan har att säga om EMU>>
Läs vad nej-sidan har att säga om EMU>>
Tormek på nätet>>
Se vilka länder Tormek exporterar till>>

Publicerad 7 augusti 2003 klockan 10:24

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Norrsken över Guldsmedshyttan. Foto: Josephine Norman

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter, där man nu på sociala medier flitigt postar bilder på fenomenet man fick beskåda. Är du en av de som fångade norrskenet med kameran? Skicka då gärna bilderna till oss och skriv på vilken plats bilden är tagen. Samtliga läsarbilder kommer att publiceras. Skicka till info@lindenytt.com

26 november 2023 klockan 11:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet stä...
25 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att ...
24 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Redovisa arbetsgivaravgifter
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än...
24 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om Lindesberg. Olyckan skall ha skett i samband med avverkning av skog, då en man blev fastklämd under ett träd.
– Personen är avliden efter att ha blivit fastklämd. Just nu rubriceras detta som en misstänkt arbetsplatsolycka, kommenterar Anders Dahlman, polisen i region Bergslagen.

23 november 2023 klockan 15:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del tidtabellsförändringar i sitt trafiksystem. Syftet med förändringarna är att förbättra trafiken och erbjuda mer och bättre trafik på sträckor där flest resenärer reser. För resenärer som pendlar från Lindesberg innebär det fler avgångar, med möjlighet att komma fram till både Örebro och Hallsberg vid en tidigare tidpunkt på vardagsmorgnarna.

23 november 2023 klockan 15:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad ...

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina ...

AnnonsDen som väntar på något gott får allt vänta en vecka till innan man tänder det första ljuset. Foto: Fredrik Norman

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”

I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske har skapat viss huvudbry hos invånarna. Tryckfelsnisse har nämligen varit lite för ivrig med att starta igång julfirandet i år och har märkt 26 november som första advent – alltså en vecka för tidigt.
– Det är väldigt olyckligt, men tyvärr inget som går att göra något åt i efterhand, säger Eddie Andersson på Samhällsbyggnad Bergslagen.

22 november 2023 klockan 09:35 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd

På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte ...

Polisvarningen: Black Week kan bli ett mörker – så skyddar du dig mot bedrägerier

Med anledning av den nu pågående Black Week, går polisen ut med ...

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya ...

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad

Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors ...

Spannarbodaduo fick harmoniskt kulturpris

Den gamla bergslagsgården Willboda i Spannarboda har på senare år fyllts till bredden av kultur genom musikaliska ...

Serieledaren Mariestad var svårslagna även i Lindehov. Söndagen bjöd på Lindlövens andra förlust mot laget som nu står med elva segrar på tolv matcher. Foto: Hasse Persson

Uddamålsförlust mot serieledaren i Lindehov

Efter en förlust mot Mariestad under hösten, så blev utgången den samma när lagen möttes i Lindehov. Trots en kvittering till 2-2 med sju ordinarie minuter kvar, så blev HockeyEttans serieledare svårslaget inom matchens slutminuter. Goda försök gjordes från hemmalaget att hämta poäng där Mariestad visade sig starkast för säsongen.

20 november 2023 klockan 00:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Frontalkrock på R68 – fem personer förda till sjukhus
UPPDATERAD KL. 18.52. Fem personer har avförts med ambulans till sjukhus med oklara skador efter en allvarlig trafikolycka på riksväg 68 i höjd ...
18 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun riktar fokus mot En vecka fri från våld
Med start måndagen den 20 november uppmärksammar Lindesbergs kommun den årliga kampanj- och aktivitetsveckan "En vecka fri från våld". Under ...
17 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare...
16 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-14

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-10

2023-11-10

2023-11-09

2023-11-08

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-11-29 03:26