Kurt Scharnke (c) lämnade igår kväll in en interpellation till fullmäktige med anledning av fågelvirusets härjningar i norra Europa. I denna vill han veta vilken beredskap kommunen har för det fruktade fågelvirusets ankomst.
Att viruset skulle nå Sverige togs dock inte på allra största allvar, tyckte Kurt som t o m skrattades åt med anledning av ärendet. Men idag är det få som skrattar. Fågelviruset har nu nått Sverige, rapporterade Jordbruksverket på förmiddagen idag.
Kurt skrev i sin interpellation att det inte längre är frågan ”om” utan ”när” viruset kommer till landet. Att det inte togs på större allvar tycker Kurt är ett farligt tecken.
-Jag blev lite överraskad faktiskt, men jag fick i alla fall medhåll från det egna partiet, säger han.
Ett 40-tal döda fåglar undersöks just nu hos Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Det har konstaterats att två av de döda fåglarna bar på viruset. Det är också konstatera att det är den aggressiva formen av viruset, H5N1. De virusdrabbade fåglarna hittades i trakterna av Oskarshamn.
Tamfåglar ska hållas inomhus
Det togs idag ett snabbt beslut om att alla tamfåglar skall hållas inomhus. Denna föreskrift gäller för hela landet. Denna åtgärds togs med anledning av att smittläget är mycket oklart just i denna stund.
Vad ska man göra?
Ska man oroa sig över enstaka fynd av döda fåglar? Nej, någon större oro ska man inte känna över sådant, menar man på Smittskyddsinstitutet. Det är bara om man finner en mängd döda fåglar på samma plats som det finns anledning att oroa sig.
Jordbruksverket har sammanställt rekommendationer för allmänheten att följa. Så länge man undviker att röra vid smittade fåglar så är risken minimal att smittas. Skulle man hitta en ansamling döda fåglar bör man omedelbart kontakta Statens Veterinärmedicinska anstalt på telefon 018-67 40 00
Rekommendationer
Den som finner enstaka döda fåglar bör i första hand låta dessa ligga kvar utan att röra dem.
Den som ändå vill flytta på, eller göra sig av med fågeln, bör ha handskar på sig eller på annat sätt undvika direktkontakt med fågeln och därefter noggrant tvätta händerna.
Den döda fågeln kan grävas ned eller läggas i en plastpåse och kastas bland (de brännbara) soporna.
Kommunen kan lämna ytterligare råd om den lokala avfallshanteringen, som gäller till exempel enstaka döda fåglar i områden där ingen smitta förekommer.
Källa: Jordbruksverket