Över hinder, genom tunnel, över nästa hinder, slalom, och fort ska det gå! Tillrop, föraren som guidar sin hund genom banan, skall från exalterade vovvar, beröm, klappar och något smaskens ur godisburken när man passerat mållinjen. Det är Lindesbergs brukshundklubb som arrangerar inofficiell agilitytävling och över 100 starter kommer att göras under dagen.
Tacknämligt nog skiner solen över brukshundklubbens område denna lördag. En bana med hinder, tunnlar och slalompinnar är utställd och flera ekipage står redo i närheten av starten och väntar på sin tur. Man checkar av en sista gång att hunden är uppmärksamheten på sin förare och att den är beredd. När hunden väl står i startgropen är varenda muskel spänd och beredd, redo att ge järnet. Vissa skäller sig genom större delen av banan, det här är ju det roligaste som finns, förstår man. Och det går verkligen undan för de allra flesta ekipagen, och då gäller det för föraren att ha tungan rätt i mun och hinna med att guida den uppspelta hunden. Det är drygt 100 startande idag, vilket är lite mindre än i vanliga fall.
– Idag är det en inofficiell tävling, de officiella drar mer. I en inofficiell tävling kan man inte bli uppflyttad. Det är många som passar på och åker ut och tränar på sådana här tävlingar, berättar Yvonne Johansson vid agilitysektorn.
Det är tre olika klasser att välja på: agilityklass, hoppklass och tunnelrace.
– Tunnelrace är ingenting man har annars, det har vi idag som en skojtävling, säger Yvonne.
Vissa är mer rutinerade än andra, men till synes har alla väldigt roligt. Vissa startar sin hund för allra första gången idag, medan ett annat mer erfaret ekipage svischar runt banan på under halvminuten. Någon som kan det här med agility och tävling är 15-åriga Nea Dahlberg, ett av klubbens absoluta stjärnskott. Nea syns på banan i alla storleksklasser, small, medium och large. Hon berättar att hon började med agility redan som sjuåring.
– Det var mamma som gick en kurs och då ville jag också prova. Och nu har det slutat med att jag tagit över alla hundar, säger Nea leende.
Under dagen ska hon tävla hela fem olika hundar, varav endast en är hennes egen; Disa, en liten Shetland Sheepdog, 3 år gammal och som Nea har haft hand om sedan hon var sju månader gammal. De andra hundarna har hon blivit tillfrågad av klubbkamrater att starta, kanske just för att hon är så duktig på det hon gör.
– Det har gått bra, jag är jättenöjd, konstaterar Nea glatt och fortsätter:
– Jag tycker bäst om att köra med min egen, det är ju kul att lyckas med sin egen hund. Men det är lika kul med andras hundar.
Och det märks så tydligt att Nea brinner för agilityn och hundarna när hon gång på gång tar sig runt banan i en rasande fart och dessutom placerar sig högst på prispallen upprepade gånger.
– Det är så kul! Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men det är ett sådant sjukt samarbete, när allt bara sitter så är man inte längre två individer, utan man blir en enda!, säger Linnea sprudlande.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.