Bara dagar efter att LIF Lindesberg skickade ut ett pressmeddelande om förändningar i ledarstrukturen, tar LIF sin första poäng på mycket länge. Är det så att handbollsfrälsaren har kommit?
Claes Carlsson, före detta tränare för LIF som kliver in som bollplank till Herman Arenvang, hur kommer det sig att du accepterade utmaningen?
– Tack vare mitt tidigare engagemang i föreningen så har jag kvar många goda vänner. Börje Larsson är en nära vän och så hade jag själv Herman Arenvang och Mikael Martinsson som spelare när jag tränade laget i början på 90-talet. Eftersom förfrågan initierades från Herman själv och vi hittade en bra lösning så hade jag svårt att tacka nej, säger Claes.
Hur ser upplägget ut?
– Den första förfrågan jag fick var att finnas med på träningar, men jag har gått i förtidspension och är inte intresserad av att ligga och pendla igen. Jag kommer fungera som bollplank till Herman via mejl och telefon. Minst lika viktigt är att Mikael Martinsson kliver in som assisterande tränare och finns med som bollplank under match till Herman.
Vad känner du att du kan bidraga med?
– Jag kommer vara ett stöd till Herman, komma med råd och tips och kunna ställa frågor som kan vara tankebrytande och hjälpa Herman se möjligheter ur fler vinklar.
Handlar det om spelsituationer eller handlar det mer om mentala bitar?
– Som exempel kan nämnas att om ett lag släpper in mål bakåt så är det lätt att säga att det är dåligt försvar, medan det kanske var tio dåliga saker som ledde fram till baklängesmålet. Det kan till exempel varit ett dåligt offensivt skott som gav en kontring till baklängesmålet. Hur hanterar man det? Vad säger Herman till killarna efter en förlust? Även om Herman vet hur man ska spela, hur får han ut budskapet till spelarna? Det är mycket psykologi i all idrott, så mycket kommer handla om mentala bitar. Bevisligen så finns det mycket handboll i det här laget, men de perioder när man spelar bra måste bli längre, berättar Carlsson.
Så även om LIF tog poäng i söndags så vill inte Claes ta åt sig äran eller någon frälsarroll.
– Jag lägger mig inte alls i laguttagningar och dylikt, utan det är Herman, Mikael och killarna som ska göra jobbet. Men stöd måste alla få, livet går ut på att få råd, avslutar Claes.