Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

Förskolan Haga i Lindesberg har idag 22 barn inskrivna där samtliga går på en och samma avdelning. Efter sommaren är det dock tänkt att hela barngruppen tillsammans med sina pedagoger ska flytta in på förskolan Grönsiskan istället, där det sedan innan går 84 barn fördelat på fem avdelningar.

– Vi i arbetslaget funderar på hur de ser till barnens bästa, med tanke på att barnkonventionen numera är lag. Med så kort varsel får vi ingen möjlighet att kunna förbereda varken barnen eller deras föräldrar på en flytt. Dessutom finns det ju planer på att bygga en helt ny förskola i området, vilket skulle innebära att det blir två flyttar på lika många år för de här barnen. Förskolan ska vara en trygg miljö, men med så här stora omställningar har vi svårt att se att man tar barnens bästa i beaktande, säger Carolina Sixtensson som arbetar på Haga.

Förvaltningschef Tomas Lindberg understryker att förskolan Haga var en provisorisk lösning när den öppnades. En lösning man idag ser svagheter i.

– Vi arbetar nu med en lokalförsörjningsplan för att se till att vi har så bra lokaler som möjligt för våra barn och elever i kommunen. Ibland uppstår det ”pucklar” i antal födda barn och det tillsammans med en stor migrationsvåg gjorde att vi öppnade förskolan Haga som ett provisorium från början. En liten förskola med endast en avdelning är dessutom mer sårbar när det kommer till personalbortfall och liknande, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef, Tomas Lindberg.

Förskolan Haga ligger mitt i bostadsområdet Hagaberg. Foto: Lindesbergs kommun

Kristina Örn är verksamhetschef för förskolorna och ser positiva saker att vinna på den planerade flytten.

– Nu såg vi att vi inte hade tillräckligt många barn i kö för att fylla alla platser, så vi fyllde de permanenta förskolorna först och sedan stod Haga med tomma platser. Kön kan naturligtvis förändras över tiden, men just nu ser det ut så här. Dessutom finns det flera samordningsvinster med att flytta till Grönsiskan, personalen får bland annat fler kollegor att arbeta med, berättar Kristina Örn.

– Det som är unikt är att vi lyckas hålla ihop hela barngruppen och att de även får med sig pedagogerna, något vi är väldigt glada över. Det finns flera perspektiv på vad som är barnens bästa, men vi tycker att det är personalen som är tryggheten, inte lokalen, flikar Lindberg in.

Om förslaget går igenom beräknas förskolan Hagas lokaler stå tomma från och med hösten 2020, men man kommer trots det inte att säga upp hyresavtalet, något som förbryllar personalen på Haga.

– Om man ändå ska behålla lokalerna förstår vi inte varför vi inte kan vara kvar tills den nya förskolan är byggs, säger Carolina uppgivet.
– Vi kommer att behålla lokalerna som en säkerhet ifall att kön ändras, vilket kan den så klart kan göra, säger Kristina Örn.

Även Grönsiskan ligger mitt i bostadsområdet. Foto: Lindesbergs kommun

En annan aspekt som Hagas pedagoger ställer sig starkt frågande till är varför man väljer att flytta en hel barngrupp mitt under en pågående pandemi.

– I dagsläget får vi inte ens arbeta tillsammans med Grönsiskan på grund av corona, men om två månader går det bra att flytta en hel förskola dit? Folkhälsomyndigheten har gått ut och sagt att detta inte kommer att försvinna hux flux, och deras riktlinjer gäller ända fram till december. Vi vet inte allt om den här sjukdomen, och trots att man endast ska vara på förskolan om man är symptomfri är detta en medvetet ökad smittorisk, säger Carolina.

Verksamhetschef Kristina Örn menar att Hagas barn ändå kommer att vara på Grönsiskan under sommaren, och att det då blir en bra lösning att barnen stannar kvar även till hösten.

– Vi har tittat noggrant på det, och barnen kommer vara åtskilda på olika avdelningar. Under sommaren kommer vi att ha fler förskolor än vanligt öppna, men det kommer ändå att bli sammanslagningar för att personalen ska kunna få semester. Hagas barn kommer då att vara på Grönsiskan, och det bästa hade då varit om de efter sommaren stannade kvar där, menar Kristina.

Dock är det endast 2 av de 22 barnen som under sommaren kommer att vara på Grönsiskan.

– Vi känner oss förbryllade, vi har inte haft en chans att påverka och vi får inget gehör för vår oro. Vi känner oss överkörda helt enkelt, men vi kommer stå upp för barnens bästa, avslutar Carolina.

Publicerad 27 maj 2020 klockan 10:47

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår och ambulans till Vedevåg med anledning av en allvarlig olycka. En personbil hade blivit påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång.
– Två personer färdades i bilen, som hamnade i diket efter olyckan. Man klipper upp taket för att få ut dem, uppger Peter Persson, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

12 juli 2020 klockan 17:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!
INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan ...
8 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. Metoden används över hela världen för att hjälpa personer ur sitt missbruk. I Lindesbergs kommun ges den i Vedevåg.

7 juli 2020 klockan 10:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande...

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, och det är nu hög tid för allmänheten att nominera sina kandidater.

3 juli 2020 klockan 12:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det nu klart att 12 tillfälliga häktningsplatser kommer att förläggas i Lindesberg.

1 juli 2020 klockan 15:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger
INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september...
1 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-30

2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-12 22:22