Arkivfoto: Fredrik Norman

Flytt av förskolebarn får kritik

Enligt ett förslag från barn- och utbildningsförvaltningen föreslås förskolan Haga i Lindesberg slås ihop med Grönsiskans förskola redan från och med i sommar, något som nu kritiseras kraftigt av pedagogerna på Haga.

Förskolan Haga i Lindesberg har idag 22 barn inskrivna där samtliga går på en och samma avdelning. Efter sommaren är det dock tänkt att hela barngruppen tillsammans med sina pedagoger ska flytta in på förskolan Grönsiskan istället, där det sedan innan går 84 barn fördelat på fem avdelningar.

– Vi i arbetslaget funderar på hur de ser till barnens bästa, med tanke på att barnkonventionen numera är lag. Med så kort varsel får vi ingen möjlighet att kunna förbereda varken barnen eller deras föräldrar på en flytt. Dessutom finns det ju planer på att bygga en helt ny förskola i området, vilket skulle innebära att det blir två flyttar på lika många år för de här barnen. Förskolan ska vara en trygg miljö, men med så här stora omställningar har vi svårt att se att man tar barnens bästa i beaktande, säger Carolina Sixtensson som arbetar på Haga.

Förvaltningschef Tomas Lindberg understryker att förskolan Haga var en provisorisk lösning när den öppnades. En lösning man idag ser svagheter i.

– Vi arbetar nu med en lokalförsörjningsplan för att se till att vi har så bra lokaler som möjligt för våra barn och elever i kommunen. Ibland uppstår det ”pucklar” i antal födda barn och det tillsammans med en stor migrationsvåg gjorde att vi öppnade förskolan Haga som ett provisorium från början. En liten förskola med endast en avdelning är dessutom mer sårbar när det kommer till personalbortfall och liknande, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef, Tomas Lindberg.

Förskolan Haga ligger mitt i bostadsområdet Hagaberg. Foto: Lindesbergs kommun

Kristina Örn är verksamhetschef för förskolorna och ser positiva saker att vinna på den planerade flytten.

– Nu såg vi att vi inte hade tillräckligt många barn i kö för att fylla alla platser, så vi fyllde de permanenta förskolorna först och sedan stod Haga med tomma platser. Kön kan naturligtvis förändras över tiden, men just nu ser det ut så här. Dessutom finns det flera samordningsvinster med att flytta till Grönsiskan, personalen får bland annat fler kollegor att arbeta med, berättar Kristina Örn.

– Det som är unikt är att vi lyckas hålla ihop hela barngruppen och att de även får med sig pedagogerna, något vi är väldigt glada över. Det finns flera perspektiv på vad som är barnens bästa, men vi tycker att det är personalen som är tryggheten, inte lokalen, flikar Lindberg in.

Om förslaget går igenom beräknas förskolan Hagas lokaler stå tomma från och med hösten 2020, men man kommer trots det inte att säga upp hyresavtalet, något som förbryllar personalen på Haga.

– Om man ändå ska behålla lokalerna förstår vi inte varför vi inte kan vara kvar tills den nya förskolan är byggs, säger Carolina uppgivet.
– Vi kommer att behålla lokalerna som en säkerhet ifall att kön ändras, vilket kan den så klart kan göra, säger Kristina Örn.

Även Grönsiskan ligger mitt i bostadsområdet. Foto: Lindesbergs kommun

En annan aspekt som Hagas pedagoger ställer sig starkt frågande till är varför man väljer att flytta en hel barngrupp mitt under en pågående pandemi.

– I dagsläget får vi inte ens arbeta tillsammans med Grönsiskan på grund av corona, men om två månader går det bra att flytta en hel förskola dit? Folkhälsomyndigheten har gått ut och sagt att detta inte kommer att försvinna hux flux, och deras riktlinjer gäller ända fram till december. Vi vet inte allt om den här sjukdomen, och trots att man endast ska vara på förskolan om man är symptomfri är detta en medvetet ökad smittorisk, säger Carolina.

Verksamhetschef Kristina Örn menar att Hagas barn ändå kommer att vara på Grönsiskan under sommaren, och att det då blir en bra lösning att barnen stannar kvar även till hösten.

– Vi har tittat noggrant på det, och barnen kommer vara åtskilda på olika avdelningar. Under sommaren kommer vi att ha fler förskolor än vanligt öppna, men det kommer ändå att bli sammanslagningar för att personalen ska kunna få semester. Hagas barn kommer då att vara på Grönsiskan, och det bästa hade då varit om de efter sommaren stannade kvar där, menar Kristina.

Dock är det endast 2 av de 22 barnen som under sommaren kommer att vara på Grönsiskan.

– Vi känner oss förbryllade, vi har inte haft en chans att påverka och vi får inget gehör för vår oro. Vi känner oss överkörda helt enkelt, men vi kommer stå upp för barnens bästa, avslutar Carolina.

Publicerad 27 maj 2020 klockan 10:47

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En överlycklig Péter Ratkai med dagens första firre. Foto: Stefan Nordqvist

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst nappade det också! För Péter Ratkai blev det dessutom dubbel lycka. Han landade den första regnbågen för dagen – som också var hans livs allra första regnbåge. Dubbel lycka blev det även för Solveig Börjel, som drog upp två fina bågar på fluga.

11 maj 2021 klockan 10:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Grafik och data från Region Örebro län.

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

7 maj 2021 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering
Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nä...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att blicka fram emot ett roligt och fartfyllt sommarlov. Foto: Lindesbergs kommun

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att arrangera kostnadsfria lovaktiviteter för traktens barn och ungdomar. Totalt kan man nu erbjuda 12 läger samt 2 simskolor och anmälan öppnar redan imorgon, onsdag.

4 maj 2021 klockan 10:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern.
– Det misstänkta brottet skall ha skett för ett par veckor sedan, men flickan har varit tyst om det av olika anledningar, bland annat då den misstänkte skall ha lovat att ge henne gåvor om hon inte berättar för någon om vad som hänt, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

28 april 2021 klockan 10:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet
För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till...
27 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen
En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den nya Lindbackaskolan säkrare för eleverna. Bygget ...
26 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-05-11 13:33