Förlust i ödesmatchen – LIF lämnar Allsvenskan

En handbollsepok är i graven. Efter sex säsonger i Elitserien som följdes upp av tolv raka säsonger i Allsvenskan, så är stjärnglansen slut. Det som började som en handbollsfest i Arenan fick en dyster eftersmak, där 1 377 personer fick se LIF Lindesberg ta steget ner till Division 1.
– Det är en enorm, enorm tomhet och besvikelse just nu, säger Joakim Bååk.

En seger var ett ”måste” för LIF Lindesberg under onsdagskvällen. En förlust mot Division 1-laget IFK Karlskrona skulle innebära en nedflyttning till ”Ettan”, medan en seger skulle säkra en ny säsong i Allsvenskan.

Med fri entré och flera sponsorer i ryggen så började onsdagskvällen som en stor handbollsfest i Lindesberg Arena. Fulla parkeringar, tutande bilar som redan innan matchen gav sitt fulla LIF-stöd och två orangeklädda läktare. På förhand kunde det inte bli bättre, stämningen var i topp.

Även de första minuterna i matchen började bra för LIF Lindesberg. Med tidiga 2-0, fina räddningar från Tom Shev Tov och en varning till bortalaget, höjdes taket i arenan av de 1 377 personerna som var på plats.

Trots den positiva inledningen så var Karlskrona snabbt ikapp. Bortalaget visade en hög energi i sitt spel, medan LIF fick en tuff fortsättning med ett svagt anfall och ett läckande försvarsspel. Att hemmalagets mittnior aldrig fick chansen att komma in i spelet förrän bänken bytte spelare, blev inte heller något till det positiva.

Foto: Hasse Persson

Karlskrona höll en fyramålsledning inför den andra halvleken, som direkt utökades. Försvars- och målvaktsspelet i LIF Lindesberg höll sig kraftlöst, vilket hjälpte bortalaget att få in bollarna i målet. Med tio minuter kvar av matchen såg det ut som att Karlskrona hade låst matchen, med en tiomålsledning.

LIF bjöd på två minuters dunderspel med ett ”man mot man-spel”, men var för sent ute för segern. Ledningen var för stor och hemmalagets bakåtspel kom aldrig in i något större flyt. Förlusten blev ett faktum, vilket gör att LIF Lindesberg kommer att göra sitt första besök i Division 1 sedan 2002.

– Det känns som att det fanns säkert tusen olika grejer som vi kunde gjort annorlunda idag. Idag gör vi ingen bra match helt enkelt. Sen att sitta här nu med de känslor som vi känner, så kommer det nog inte komma något vettigt ur min mun när det gäller just tekniskt och taktiskt och då är det bättre att bara få bryta ihop, säger en mycket nedstämd Joakim Bååk efter matchen.

– Någonstans går ju den här föreningen vidare, det är bara att kämpa på.

Joakim Bååk om publikstödet: ”Jag vill bara ge publiken ett stort, stort tack!”
Onsdagens förlust gör att LIF Lindesberg måste lämna Allsvenskan under nästa säsong. Lindelaget kommer därmed att göra sin första säsong i Division 1 sedan tjugo säsonger tillbaka, efter ett slutspel som inleddes med två nagelbitare men som avslutades med ett magplask.

– Det är en enorm, enorm tomhet och besvikelse just nu. Enormt bittert och ja… Jag är så jävla ledsen bara, beskriver lagkapten Joakim Bååk sina känslor efter matchen.

– Det är ingen i laget som tar lätt på det här, framförallt inte i den här föreningen och i den här staden. Sen är det ett enormt stöd som vi får i de här två matcherna och det visar ju någonstans, vad handbollen betyder för stan och folket i föreningen. Det gör det ju också ännu mer bittert att vi inte kan prestera lika bra på handbollsplan, så som de gör på läktaren.

Publiken gav ett stort stöd. Trummor, tutor och höga hejarramsor hördes genom matchens sextio minuter. Foto: Hasse Persson

Säsongen slutade på en tråkig not, där de två sista matchernas enda positiva notering ligger i just publiksiffran. Med söndagens 1 207 personer och onsdagens säsongsrekord på 1 377, så har stödet varit högt i arenan. Något som uppskattas högt av LIF Lindesberg.

– Jag vill bara ge publiken ett stort, stort tack för det stora stödet under de två matcherna. Just nu vill jag nästan säga förlåt, men vi gör vårt bästa men vi kommer inte upp i nivån som vi ska vara på. Till alla som har varit i publiken vill jag i alla fall rikta ett stort tack för stödet.

Förlusten under onsdagen är, utan tvekan, den tyngsta för säsongen. Förutom tunga känslor i laget och föreningen så bryts även LIF Lindesbergs fina prenumeration i de högre serierna. Totalt blev det tolv raka säsonger i Allsvenskan, som innan dess förgylldes av sex säsonger i Elitserien.

Resultat LIF Lindesberg-IFK Karlskrona (Sista kvalmatchen till Allsvenskan)
Slutresultat
: 29-37 (11-15)
Publik: 1 377 personer
Matchvärd: Bergslagens Sparbank

Målgörare: Jesper Nilsson (12), Filip Ottosson (6), Fabian Lindholm (4), Oskar Cosmo (3), Fatlum Ahmeti (2), Fredrik Karlsson (1), Asso Eliassi (1)

Räddningar:
Tom Shev Tov: 11 räddningar på 36 skott (31%)
Lukas Wallinder:
2 räddningar på 14 skott (14%)

Matchens Lirare: Jesper Nilsson

Publicerad 27 april 2022 klockan 22:08

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Grundare och säljare Ann-Catrin Hammarström, servicetekniker Jarmo Salonpää, grundare och säljande platschef Josefina Eriksson samt servicetekniker Rasmus Gustavsson. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Succé för premiären av Rejmesdagen

Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.

22 maj 2022 klockan 11:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Trollrallyt är tillbaka! Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trollrallyts comeback blev en riktig fullträff

40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.

21 maj 2022 klockan 20:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hon tar över efter Lindqvist

Efter att Pär-Ove Lindqvist tidigare meddelat att han valt att avgå efter en lång tid som första namn på listan för ...

bildspel Festligt firande av förskolans dag

Bubbeldisco, ansiktsmålning och en clown som delade ut glass var bara några av alla spännande saker som väntade barnen p...

Lindesbergs Bio går in i sommaren med skönsång

Vacker sång med klar, ren ton och en rejäl röststyrka - på italienska - Bel Canto. Det bjuds på Opera på ...

Karin Björnsbacka är författaren som skrivit boken Sällan viskar jag ditt namn.

Vinnaren av Björnsbackas debutroman utsedd

Nu är vinnaren utsedd i tävlingen i vilken ett signerat exemplar av Karin Björnsbackas kusliga debutroman ”Sällan viskar jag ditt namn” låg i potten.
Tävlingsdeltagandet var högt och bland alla er som deltagit så har vi nu dragit en vinnare.

19 maj 2022 klockan 10:54 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde Energi var nöjd med uppslutningen kring de kommunägda bolagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindedagen blev succé för sjätte året i ordningen

Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.

18 maj 2022 klockan 21:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slopade effektiviseringskrav inom skola och äldreomsorg
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att ...
18 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Trafikolycka på Hagabergsområdet
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
17 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindetjejen Maja Svensson klippte till med SM-guld
Under den gångna veckan avgjordes Yrkes-SM, en tävling där ungdomar har chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Av de sex tävlande i ...
17 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Fredrik Klingvall från Linde Energi, Jeanette Andersson från Besök Linde samt Annelie Bergqvist och Malin Sjöholm från FALAB/LIBO planerar det sista inför morgondagens evenemang. Foto: Camilla Lagerman

Hållbarhet i fokus när kommunägda bolagen firar LindeDagen gemensamt

När LindeDagen går av stapeln för sjätte året i ordningen under onsdagseftermiddagen visar de kommunägda bolagen upp sina styrkor gemensamt för första gången. Förutom streetbasket, lådbilar och livräddning kommer man även kunna njuta av en stunds biomys med popcorn för att vila upp sig inför vidare promenad.
– Vi vill visa att vi gör det här tillsammans för en rolig och hållbar framtid, säger Fredrik Klingvall kommunikationsansvarig på Linde Energi.

17 maj 2022 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

På lördag den 21 maj arrangerar föreningen Fiskets dag i Svarttjärn. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Det våras för flugfiske i Svarttjärn

Cirka 100 kilo ädelfisk släpptes under torsdagen ut i Svarttjärn strax söder om Lindesberg, där flugfiskeföreningen Nattsländan har sitt fiskevatten. På lördag, den 21 maj, bjuder föreningen in allmänheten till Fiskets dag där man får möjlighet att prova sin fiskelycka.
– Det är egentligen den enda gången man får fiska med annat än flugfiskespön, så det är bara att plocka fram sin fiskeutrustning och komma, säger Jenny Sahlén, vice ordförande.

16 maj 2022 klockan 15:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävling: Vinn Karin Björnsbackas debutroman

Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig ...

bildspel Folkfest när Vårmönstringen mullrade genom Lindesberg

Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lö...

bildspel Brandövning överraskades av skarpt läge

Under fredagen höll Linde Energi sin årliga säkerhetsdag, då man noggrant går igenom all utrustning för att sä...

Annons

Genrebild. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ida Lindkvist

3 av 11 grundskolor i kommunen har undermålig lärarförsörjning

Lärarnas Riksförbund har utifrån Skolverkets senaste statistik sammanställt de grundskolor i respektive kommun i Örebro län som har lägst andel legitimerade lärare. I 15 av Örebro läns grundskolor är mindre än hälften av lärarna legitimerade, 3 av dessa finns i Lindesbergs kommun.
– Det här är ett lagbrott från arbetsgivarna, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

13 maj 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonsatsning på fiber till landsbygden

Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektst...

Parkfesterna återvänder till Stadshotellet

Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste å...

Det är dåligt att lyssna på människor

INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter...

bildspel Festligt när Idrottscollege prisade sina elever vid gala

Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående ...

Karin Björnsbacka romandebuterar med en kuslig berättelse

Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt ...

Efter ”coronauppehållet” – nu trampar Lions igång Cykelbytardagen igen

På lördag kommer Lions Club Lindesberg väcka nytt liv i deras köp...

Jimmy Persson från Fellingsbro siktar på att slå världsrekord med sin Audi. Foto: Camilla Lagerman

Jimmy siktar mot världsrekord med sin specialbyggda Audi

I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.

10 maj 2022 klockan 14:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två anhållna misstänkta för mordförsök
Två män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mord. Duon misstänks ha attackerat en tredje man med ett vasst tillhygge och...
9 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Montédebutant inleder Fornabodasäsongen
Man vet att sommaren är på väg när Fornaboda öppnar portarna för travtävlingar, och under söndagseftermiddagen var det äntligen dags för ...
8 maj 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Våldsam kollision på industriområdet: ”En person har förts till sjukhus”
Två bilar frontalkolliderade på Fotbollsgatan, industriområdet i Lindesberg, sent på söndagseftermiddagen. Enligt uppgift från SOS Alarm ...
8 maj 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-05-08

2022-05-06

2022-05-06

2022-05-05

2022-05-05

2022-05-04

2022-05-04

2022-05-03

2022-05-03

2022-05-02

2022-05-02

2022-05-02

2022-04-29

2022-04-28

2022-05-22 16:01