Förlust i ödesmatchen – LIF lämnar Allsvenskan

En handbollsepok är i graven. Efter sex säsonger i Elitserien som följdes upp av tolv raka säsonger i Allsvenskan, så är stjärnglansen slut. Det som började som en handbollsfest i Arenan fick en dyster eftersmak, där 1 377 personer fick se LIF Lindesberg ta steget ner till Division 1.
– Det är en enorm, enorm tomhet och besvikelse just nu, säger Joakim Bååk.

En seger var ett ”måste” för LIF Lindesberg under onsdagskvällen. En förlust mot Division 1-laget IFK Karlskrona skulle innebära en nedflyttning till ”Ettan”, medan en seger skulle säkra en ny säsong i Allsvenskan.

Med fri entré och flera sponsorer i ryggen så började onsdagskvällen som en stor handbollsfest i Lindesberg Arena. Fulla parkeringar, tutande bilar som redan innan matchen gav sitt fulla LIF-stöd och två orangeklädda läktare. På förhand kunde det inte bli bättre, stämningen var i topp.

Även de första minuterna i matchen började bra för LIF Lindesberg. Med tidiga 2-0, fina räddningar från Tom Shev Tov och en varning till bortalaget, höjdes taket i arenan av de 1 377 personerna som var på plats.

Trots den positiva inledningen så var Karlskrona snabbt ikapp. Bortalaget visade en hög energi i sitt spel, medan LIF fick en tuff fortsättning med ett svagt anfall och ett läckande försvarsspel. Att hemmalagets mittnior aldrig fick chansen att komma in i spelet förrän bänken bytte spelare, blev inte heller något till det positiva.

Foto: Hasse Persson

Karlskrona höll en fyramålsledning inför den andra halvleken, som direkt utökades. Försvars- och målvaktsspelet i LIF Lindesberg höll sig kraftlöst, vilket hjälpte bortalaget att få in bollarna i målet. Med tio minuter kvar av matchen såg det ut som att Karlskrona hade låst matchen, med en tiomålsledning.

LIF bjöd på två minuters dunderspel med ett ”man mot man-spel”, men var för sent ute för segern. Ledningen var för stor och hemmalagets bakåtspel kom aldrig in i något större flyt. Förlusten blev ett faktum, vilket gör att LIF Lindesberg kommer att göra sitt första besök i Division 1 sedan 2002.

– Det känns som att det fanns säkert tusen olika grejer som vi kunde gjort annorlunda idag. Idag gör vi ingen bra match helt enkelt. Sen att sitta här nu med de känslor som vi känner, så kommer det nog inte komma något vettigt ur min mun när det gäller just tekniskt och taktiskt och då är det bättre att bara få bryta ihop, säger en mycket nedstämd Joakim Bååk efter matchen.

– Någonstans går ju den här föreningen vidare, det är bara att kämpa på.

Joakim Bååk om publikstödet: ”Jag vill bara ge publiken ett stort, stort tack!”
Onsdagens förlust gör att LIF Lindesberg måste lämna Allsvenskan under nästa säsong. Lindelaget kommer därmed att göra sin första säsong i Division 1 sedan tjugo säsonger tillbaka, efter ett slutspel som inleddes med två nagelbitare men som avslutades med ett magplask.

– Det är en enorm, enorm tomhet och besvikelse just nu. Enormt bittert och ja… Jag är så jävla ledsen bara, beskriver lagkapten Joakim Bååk sina känslor efter matchen.

– Det är ingen i laget som tar lätt på det här, framförallt inte i den här föreningen och i den här staden. Sen är det ett enormt stöd som vi får i de här två matcherna och det visar ju någonstans, vad handbollen betyder för stan och folket i föreningen. Det gör det ju också ännu mer bittert att vi inte kan prestera lika bra på handbollsplan, så som de gör på läktaren.

Publiken gav ett stort stöd. Trummor, tutor och höga hejarramsor hördes genom matchens sextio minuter. Foto: Hasse Persson

Säsongen slutade på en tråkig not, där de två sista matchernas enda positiva notering ligger i just publiksiffran. Med söndagens 1 207 personer och onsdagens säsongsrekord på 1 377, så har stödet varit högt i arenan. Något som uppskattas högt av LIF Lindesberg.

– Jag vill bara ge publiken ett stort, stort tack för det stora stödet under de två matcherna. Just nu vill jag nästan säga förlåt, men vi gör vårt bästa men vi kommer inte upp i nivån som vi ska vara på. Till alla som har varit i publiken vill jag i alla fall rikta ett stort tack för stödet.

Förlusten under onsdagen är, utan tvekan, den tyngsta för säsongen. Förutom tunga känslor i laget och föreningen så bryts även LIF Lindesbergs fina prenumeration i de högre serierna. Totalt blev det tolv raka säsonger i Allsvenskan, som innan dess förgylldes av sex säsonger i Elitserien.

Resultat LIF Lindesberg-IFK Karlskrona (Sista kvalmatchen till Allsvenskan)
Slutresultat
: 29-37 (11-15)
Publik: 1 377 personer
Matchvärd: Bergslagens Sparbank

Målgörare: Jesper Nilsson (12), Filip Ottosson (6), Fabian Lindholm (4), Oskar Cosmo (3), Fatlum Ahmeti (2), Fredrik Karlsson (1), Asso Eliassi (1)

Räddningar:
Tom Shev Tov: 11 räddningar på 36 skott (31%)
Lukas Wallinder:
2 räddningar på 14 skott (14%)

Matchens Lirare: Jesper Nilsson

Publicerad 27 april 2022 klockan 22:08

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg har nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

29 november 2022 klockan 14:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Whispering Band bedöms vara världens äldsta fortfarande spelande storband. Foto: Malin Strandli

Julkonsert – med världens äldsta storband

Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar Lindeskolans aula i helgen. Tillsammans med Peter Asplund, en av världens främsta trumpetare, framför de årets julkonsert ”The Christmas Feeling” med amerikanska och svenska julklassiker i jazziga toner.
– Det kommer att bli en riktigt svängig konsert från start till mål, utlovar Lars Tybell från Whispering Band.

29 november 2022 klockan 13:30 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man ocks...

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”

Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin...

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens fö...

Peter Larsson överraskades av Daniel Paris. Foto: Emil Lörelius/Postkodlotteriet

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han ett gäng gyllene kuvert innehållande vinster från Postkodlotteriet, där Peter blivit en lycklig vinnare.
– Oj oj oj, tack så jättemycket! sade en överraskad och glad Peter.

25 november 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Karin Gustafsson på Mäklarhuset informerar om läget på den lokala bostadsmarknaden. Foto: Mäklarhuset

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i sina rapporter att ytterligare nedgångar kan komma att väntas – ända ned mot 20%. Det har i sin tur lett till att många oroliga kunder hört av sig till Mäklarhuset i Lindesberg för vägledning.
– Vi har blivit kontaktade av kunder som undrar om det går att sälja då de tror att priset har gått ner så pass mycket. Det blir lite tokigt, menar Karin Gustafsson och förklarar att den lokala marknaden inte ser ut på samma sätt.

25 november 2022 klockan 10:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kultursatsning: Film, opera, bok
Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom samverkan mellan ...
25 november 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”
Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ha gått till attack mot en kvinnlig anställd i en butik i centrala ...
24 november 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar
Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är ...
24 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nicklas Jansson, Nicklas Dahlgren och Markus Åsland i Stew, spelar i Lindesberg på lördag. Foto: Camilla Lagerman

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när Lindesbergsbaserade bandet Stew gör sin andra spelning på hemmaplan under lördagen. Med sig har de det stockholmsbaserade bandet Wooden Fields, som släppte sitt debutalbum under 2021.
– Det är alltid kul att lira ihop med folk man tycker om, säger Nicklas Jansson.

23 november 2022 klockan 14:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Torphyttevägen avstängd till och med fredag. Foto: Camilla Lagerman

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen. Detta innebär att all trafik som skall vidare in i Brodalsområdet, till exempel för att komma till Lindeskolan, hänvisas till alternativa färdvägar. Infarten till Hemköp påverkas dock ej av det arbete som nu påbörjats. Avstängningen var planerad att hävas nu på fredag – men under onsdagen kommer man med nya bud som gör gällande att man öppnar vägen igen först i nästa vecka.
– Det är VA-avdelningen som har stängt vägen. Det är ett ledningsarbete som skall utföras där, berättar Mikael Dahlin, enhetschef Gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

23 november 2022 klockan 09:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags f...

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha ...

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Annons

Dennis Arkanius, ordförande i spelföreningen Lucky visar upp en specialbyggd modell till bordsspelet Warhammer. Foto: Jennie Einarsson

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i Lindesberg där man nu har fått mer plats för sina medlemmar att kunna ställa upp de skrymmande spelborden.
– Det är väldigt roligt att kunna erbjuda våra medlemmar större utrymme nu när vi är så pass många som spelar, menar Dennis Arkanius, ordförande i spelföreningen Lucky.

21 november 2022 klockan 13:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. ...

Bonusfamiljen kan vara en utmaning

När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske g...

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i ...

Årets pedagogiska pris utdelat: ”Väldigt hedrande”

Sammanlagt fem pedagoger inom förskolan, grundskolan och gymnasiet fick ta emot Barn- och ...

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av...

Arne Evertsson, Ingrid Nilsson och Konstgruppen The non existent Center är årets stipendiater. Foto: Bergslagens Sparbank

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare

Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin check om 20 000 kronor samt blommor och diplom under den festliga tillställningen på Bryggerikrogen i Nora. Frövi Judos Ingrid Nilsson prisades för sitt genombrott i världseliten inom judo 2022, och utsågs till årets idrottstalang.

15 november 2022 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri
I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ny typ av elräkningsbedrägeri. ...
15 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

LIF fortsätter serien i topp!
LIF Lindesberg fortsätter att vara ”herren på täppan” av Division 1-tabellen. Under måndagskvällen tog man sin femte raka seger, vilket ...
14 november 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LindeNytt avslöjar: Instagramkonto uppmanar följare att misshandla ungdomar mot betalning
Under söndagskvällen uppmärksammades LindeNytt om ett Instagramkonto, där ungdomar, de flesta elever på en högstadieskola i Lindesbergs kommun, ...
14 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-07

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-04

2022-11-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-11-29 18:56