Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt. Alla årstider har sina höjdpunkter för mig som naturfotograf och jag tänkte nu berätta lite om två specifika höjdpunkter som får mig att känna och verkligen inse att våren har anlänt.
Det är inte bara jag som person som vaknar till liv och får mer energi till våren, utan även naturen börjar vakna och ta fart. Vårens vackra grönska är oemotståndlig med alla de vackra färger som växer fram. Flora i all ära men det händer mycket i fauna också. Landets djur och fågelrike tar fart.
Det ska hittas en godkänd partner. De ska lyckas para sig med varandra. De ska bygga lämpliga boplatser så att nästa generation får en så säker och trygg plats som möjligt att börja sina liv ifrån. Revir och boplats ska ständigt skyddas från andra. När väl nästa generation har födds fram så är det jobb som gäller dygnet runt för de lyckliga eller den lyckliga föräldern.
De finns två specifika höjdpunkter som får mig att verkligen känna att våren har anlänt och de är orrspel och tjäderspel. Dessa två naturupplevelser är för många årets höjdpunkter och jag kan bara instämma att dessa två naturupplevelser är något utöver det vanliga och något jag längtar till varje år.
Väldigt kortfattat om vad orrspel och tjäderspel är för något. Det handlar i princip om samma mål. Att hitta sin partner att para sig med. Tidigt under våren samlas tupparna vid en spelplats. Där visar tupparna upp sig, lockar och gör upp med varandra om vem som är den rätta för hönorna att para sig med.
Orrspel brukar vanligtvis ske ute på myrmark. Tjäderspel brukar vanligtvis ske i hällmarkstallskog. Dessa spel sker alltså inte på samma plats.
Det är mycket förberedelser som krävs för att lyckas och få vara med om dessa naturupplevelser. Det är inte bara att klampa ut i skogen hur som helst.
Orrspel, anser jag, kräver mindre förberedelser då man som besökare kan ta sig ut på natten, innan soluppgången, och installera sig i ett gömsle, tält eller i en koja.
Tjäderspel är, enligt mig, en av de naturupplevelser som är svårast att lyckas med. Som besökare ska man gärna ha ett tält eller gömsle på plats långt innan man ska använda det bara för att tjädrarna ska anpassa sig till det.
När det väl är dags att försöka uppleva ett tjäderspel så åker man ut under eftermiddagen, dagen innan, och lägger sig i tältet/gömslet. För när det blir mörkt så anländer oftast tjädertupparna till spelplatsen.
Efter en natt i tält/gömsle så väcks man oftast av tjädertupparna när de brakar sig fram genom träd och grenar för att landa på spelplatsen och börja locka och visa upp sig för hönorna som förhoppningsvis kommer att anlända.
Jag var på mitt första orrspel och tjäderspel för ca 10 år sedan. Jag har valt ut lite bilder från de orr- och tjäderspel som jag har lyckats med under de senaste 10 åren. På min hemsida www.srfoto.se under kategorin ”Videos” där kan ni se filmer som jag har gjort från några av mina orr- och tjäderspel.