Fri sikt. För bara en vecka sedan stod här en rad gamla pilträd. Foto: Fredrik Norman
Gammal grönska ger plats åt ny
Flera gamla träd och höga häckar, som omgärdat servicehuset Linden i centrala Lindesberg, har jämnats med marken. Syftet är dock inte att göra sig av med det lummiga inslaget, utan att ge plats åt ny grönska samtidigt som andra nödvändiga åtgärder vidtas i området, uppger fastighetsägaren.
– Det finns planer på att räta ut gång- och cykelvägen mellan badhuset och Linden. Samtidigt vill man göra något åt parkeringen på samma plats, som inte är särskilt bra utformad, berättar Hasse Östlind som är fastighetsförvaltare på det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder.
Det rör sig om fem pilar och en lönn, som har vuxit alldeles inpå knuten till badhuset, som togs ner i förra veckan. Flera av dem skall ha varit i sådant skick, att det inte var särskilt lämpligt att bevara på en plats som många fotgängare och cyklister passerar dagligen. Tidigare nedfallna grenar har skvallrat om trädens sviktande hälsa och risker.
– I samråd med stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher, har vi tagit ner de här träden eftersom de dels utgör en risk för allmänheten men också utgör risk för skador på närliggande fastighet samt alla ledningar som går i marken. Trädens rotsystem är ganska rejäla, säger Hasse Östlind, LIBO.
Växtligheten bakom servicehuset har vuxit okontrollerat. Nu börjar man på ny kula. Foto: Fredrik Norman
Planerna för utomhusmiljön vid servicehuset Linden och baksidan av badhuset, är dock större än så. Samtliga träd och häckar på Lindens baksida, längs Bodgatan, har också tagits bort. Det omfattande ingreppet är dock inte slutet på grönskan i området – utan början på en ny grön era.
– All växtlighet har fått växa okontrollerat i väldigt många år och det blir inte särskilt snyggt eller bra. Nu kommer en återplantering att ske så att utomhusmiljön blir betydligt finare än vad det har varit, säger Hasse.
All grönska som tagits bort, ersätts med ny och bättre anpassad för stadsmiljöer, d.v.s. mindre träd som har ett snällare rotsystem gentemot alla ledningar under jord samt ytbeläggningen på gång- och cykelvägen.
I det pågående projektet finns även planer på att göra om gång- och cykelvägen från varuhallstorget ner till Lindeskolan via broarna på Loppholmen. Önskemålet är att räta ut den svaga S-kurvan som finns i hörnet av badhuset nu när träden i samma kurva är väck.
– Parkeringsplatsen bredvid gång- och cykelvägen måste ändå göras om, för den är inte särskilt bra utformad och upplevs svår att parkera på. Dessutom gör det trånga utrymmet det svårt att snöröja, avslutar Hasse Östlind.
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.
Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...