Fri sikt. För bara en vecka sedan stod här en rad gamla pilträd. Foto: Fredrik Norman
Gammal grönska ger plats åt ny
Flera gamla träd och höga häckar, som omgärdat servicehuset Linden i centrala Lindesberg, har jämnats med marken. Syftet är dock inte att göra sig av med det lummiga inslaget, utan att ge plats åt ny grönska samtidigt som andra nödvändiga åtgärder vidtas i området, uppger fastighetsägaren.
– Det finns planer på att räta ut gång- och cykelvägen mellan badhuset och Linden. Samtidigt vill man göra något åt parkeringen på samma plats, som inte är särskilt bra utformad, berättar Hasse Östlind som är fastighetsförvaltare på det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder.
Det rör sig om fem pilar och en lönn, som har vuxit alldeles inpå knuten till badhuset, som togs ner i förra veckan. Flera av dem skall ha varit i sådant skick, att det inte var särskilt lämpligt att bevara på en plats som många fotgängare och cyklister passerar dagligen. Tidigare nedfallna grenar har skvallrat om trädens sviktande hälsa och risker.
– I samråd med stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher, har vi tagit ner de här träden eftersom de dels utgör en risk för allmänheten men också utgör risk för skador på närliggande fastighet samt alla ledningar som går i marken. Trädens rotsystem är ganska rejäla, säger Hasse Östlind, LIBO.
Växtligheten bakom servicehuset har vuxit okontrollerat. Nu börjar man på ny kula. Foto: Fredrik Norman
Planerna för utomhusmiljön vid servicehuset Linden och baksidan av badhuset, är dock större än så. Samtliga träd och häckar på Lindens baksida, längs Bodgatan, har också tagits bort. Det omfattande ingreppet är dock inte slutet på grönskan i området – utan början på en ny grön era.
– All växtlighet har fått växa okontrollerat i väldigt många år och det blir inte särskilt snyggt eller bra. Nu kommer en återplantering att ske så att utomhusmiljön blir betydligt finare än vad det har varit, säger Hasse.
All grönska som tagits bort, ersätts med ny och bättre anpassad för stadsmiljöer, d.v.s. mindre träd som har ett snällare rotsystem gentemot alla ledningar under jord samt ytbeläggningen på gång- och cykelvägen.
I det pågående projektet finns även planer på att göra om gång- och cykelvägen från varuhallstorget ner till Lindeskolan via broarna på Loppholmen. Önskemålet är att räta ut den svaga S-kurvan som finns i hörnet av badhuset nu när träden i samma kurva är väck.
– Parkeringsplatsen bredvid gång- och cykelvägen måste ändå göras om, för den är inte särskilt bra utformad och upplevs svår att parkera på. Dessutom gör det trånga utrymmet det svårt att snöröja, avslutar Hasse Östlind.
Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...