400 kvadratmeter fördelat på fem stycken lägenheter. Så kommer det nya vård- och gruppboendet på Mejerigatan att se ut när det är klart. Här bygger nämligen familjeföretaget Yxe Herrgård, Lars-Olof och Gun-Britt Olsson samt döttrarna Marie-Christine Näf och Gunilla Willenfors, sitt fjärde gruppboende i Lindesberg för personer med särskilda behov.
Yxe Herrgård har idag en mycket bred verksamhet. Företaget arbetar med rehabilitering och vård av personer med psykiska störningar och missbruk och har sammanlagt 100 personer anställda. Själva herrgården ligger mycket naturskönt endast ett stenkast från Järleån och Svalbo Café. Gamla mangårdsbyggnader och andra inslag skvallrar om en svunnen tid. Här finns alla förutsättningar att må bra, menar Lars-Olof.
-Jag vet att den här miljön gör människor gott. Är man så här nära naturen, då kan man mycket lättare slappna av och må bra också. Det är naturligtvis mycket viktigt i vårat arbete eftersom vi ofta tar hand om människor som bott i t ex Stockholm eller andra stora städer med buller och stress, berättar Lars-Olof.
Förutom herrgården, där man har cirka 60 vårdplatser, finns också Christinagården som ligger i Lindesbergs tätort. Här finns ytterligare 40 platser och tillsammans med de tre gruppboenden man har i centrum räknar man till cirka 110 boenden sammanlagt. Men behovet är stort och därför har man köpt en del av ”Mejeritomten” för att bygga ännu ett.
Det nya hemmet kommer att få namnet ”Lindebo”. Här är det tänkt att personer som redan idag finns i andra gruppboenden ska kunna få det ännu bättre.
-Många är ju gamla och börjar få lite svårt att gå. Lindebo kommer att fungera som ett boende särskilt anpassat för dessa människors behov. Lägenheterna kommer att vara handikappsvänliga, säger Lars-Olof.
”Lindebo” kommer att vara klart sent i höst. Enligt byggplanen är det oktober månad man siktar på. Verksamheten kommer att ha 7 anställda och eventuellt kommer det bli tal om nyanställningar.
Relaterade länkar
Yxe Herrgård
Christinagården
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.