Lindesbergs museichef Lars Hagström tar nu på lördag sitt följe med ut i Lindesbergs stad och vandrar genom århundraden av historia. Med jämna mellanrum får gruppen stanna till för en kortare sammanfattning och berättelse av Lars. Denna vandring genom historien är något Lars Hagström gör med jämna mellanrum, antingen med en grupp från ett företag eller som nu på lördag då allmänheten får följa med på stadsvandring. Intresset brukar vara ganska stort, berättar Hagström. –Det beror visserligen lite på vädret, men vanligtvis brukar det vara en lagom stor grupp om 25-30 personer som sluter samman vid sådana här vandringar. Det brukar vara uppskattat och mycket trevligt, säger Lars.
Syftet med dessa vandringar är helt enkelt att låta folk få ta del av Lindesbergs historia, då främst som stad och historiken kring de byggnader vi har. Södra stadsdelen är oftast en trevlig utflykt där vi än idag har många gamla byggnader kvar. Likaså slutet av Kungsgatan där två byggnader med anor från sent 1600-tal och början på 1700-talet fortfarande finns kvar. Stadsvandringen börjar med samling på Rådhustorget. Tiden för detta är 10:30. Rundturen tar drygt en timme.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill först tacka dig Andreas Svahn, när du nu lämnar ditt ordförandeuppdrag i Regionstyrelsen, för det arbete du lagt ner i Regionen. Jag har inte alltid hållit med dig. Men det hindrar inte att jag uppskattar ditt engagemang för vår gemensamma framtid. Tack. Vila upp dig och kom sedan tillbaka till något du då tycker är väsentligt.
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Över 3000 biljetter, till nästa års Caprice, har redan sålts sedan biljettsläppet för en knapp vecka sedan. Aldrig tidigare har man upplevt en sådan rivstart på försäljningen, konstaterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.
– Trycket är hårt i år. Det är naturligtvis jättekul, säger Hellsing.
Branden i ett bostadsområde i Guldsmedshyttan, som vi rapporterat om tidigare, har under räddningsinsatsens gång eskalerat till ett svårare scenario. Man har nu kunnat konstatera att branden, som började i ett närliggande garage, har fått fäste i husets övervåning, vind och tak. Detta uppgav SOS Alarm vid 13.40-tiden.
LindeNytt är kvar på platsen och bevakar räddningsarbetet.
Ett fordon i ett garage tros vara orsaken till en kraftig brand på en adress i Guldsmedshyttan under onsdagen. Det var vid 11.30-tiden som räddningstjänsten larmades om händelsen.
– Branden skall ha börjat i ett närliggande garage och till viss del ha spridit sig till villan. Räddningstjänsten arbetar just nu för att förhindra fortsatt spridning, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
Det blir artisten Molly Hammar, som utöver en hemlig artist, kliver upp på scenen när nästa års Caprice arrangeras av Manskören Harmoni. Detta offentliggjordes för allmänheten på fredagen inför helgens biljettsläpp.
– Vi tror att hon kan vara en artist som gör att vi når ut till fler nya besökare, som inte tidigare har upplevt capricen, en yngre publik, kommenterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.