Idag återbrukades T-shirtar på Frövifors Pappersbruksmuseum. Foto: Ida Lindkvist

Hårband och väska av gammal tröja

Av T-shirtar, som blivit gamla, urtvättade eller bara tråkiga, kan man skapa sådant som hårband, väskor och halsdukar. Förutom material är lite fantasi, eventuellt nål och tråd, och en sax allt som behövs. Det här kunde man i samband med Bergslagens familjeveckor, under en Workshop på Frövifors Pappersbruksmuseum, idag, onsdag, få möjlighet att prova på.

Det är Sara Hillersberg som tillsammans med sin praktikant visar besökarna hur man kan återbruka en T-shirt på alla möjliga tänkbara vis. Sara ställer ut vid museets konstutställning ”Stilmedveten”, vilken är en del av deras satsning på Miljöåret 2015.

– Jag har varit och gjort det här i Karlskoga också, berättar Sara om Workshopen som hon håller i.

4 2 3

I Vadköping har hon en återbruksbutik där hon framförallt jobbar mycket med textiler, såsom gamla dukar och kläder. Och just T-shirtar är något som hon gillar att arbeta med och skapa av, vilket smittar av sig på de som kommit för att testa på.
– T-shirtar är väldigt kul, framförallt de med mönster, då kan man bevara det mönstret även om man märker att de börjar bli slitna under armen eller sådär. Då kan man ta tillvara på tröjan ändå. Man kan sy mössor också, men just idag jobbar vi utan symaskin, säger Sara och visar prov på tre olika mössor hon sytt ihop av före detta tröjor.

Och visst finns det att göra ändå. Sara visar ritningar och mönster på hårband, armband, virkade mormorsrutor och olika sorters väskor. Hon visar hur man kan omvandla en T-shirt till väst, hur man stickar stora sjalar eller halsdukar med armar och fingrar.
– Eller så kanske man bara vill brodera för att få T-shirten dekorerad. Eller så kan man klippa ut ett roligt mönster på T-shirten. På den här T-shirten är det någon som har klippt fransar. Det finns beskrivningar på allt, förklarar Sara och på bordet ligger en hel hög med kortärmade tröjor uppradade.

Syskonen Vera Hillius, 9 år, och Irma Hillius, 7 år, har slagit sig ner vid pysselbordet tillsammans med kompisen Bella Blixt, 10 år. De kommer direkt från Handpappersverkstaden där de nyss provat på att göra eget papper som nu hänger på tork. Efter en introduktion hur man kan pyssla med T-shirtarna har de redan hunnit bestämma sig vad de ska göra och är i full färd med sitt skapande.
– Bella och jag ska göra ett kompisarmband, vi ska ha samma garn, samma färg och ordning, berättar Vera och kontrollerar koncentrerat att hon och Bella flätar likadant.

Vera och Bella gör kompisarmband. Foto: Ida Lindkvist
Vera och Bella gör kompisarmband. Foto: Ida Lindkvist

Det är inte helt lätt att få in snitsen på flätandet, för till skillnad från en vanlig fläta då man använder tre testar, är det nu hela fyra stycken att hålla reda på.
– Det är lite svårt, vi har aldrig gjort det här förut, förklarar Bella.

Pappa Per har satt igång med ett eget armband och mamma ger Irma en hjälpande hand. Irma har också valt ut sina färger bland de tygnystan som finns. Rött- blått- och vitrandigt blir det, och blå är en definitiv favoritfärg.
– Jag ska göra ett hårband och ett armband, jag ska göra ett set av det, berättar Irma och klipper av lagom långa remsor.

Mamma och Irma hjälps åt. Foto: Ida Lindkvist
Mamma och Irma hjälps åt. Foto: Ida Lindkvist
Publicerad 24 juni 2015 klockan 18:07

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Större delen av hyresbostäderna på Hagaberg byggdes på 70-talet. Foto: LIBO

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen.

20 oktober 2020 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

AnnonsJonatan Björkman, Adam Thybeck och Benito Skarp bildar Mt. Seaside, som nu släppt en EP till minne av sin vän, Josefine. Foto: Benito Skarp

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik

Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles för tidigt blott 22 år gammal. Under halvåret som har passerat har killarna i Mt. Seaside använt sin kreativa sida för att ta sig igenom sorgen, något som resulterade i EP:n ”I Am Loud”, som är en hyllning till deras saknade vän.
– Bara några dagar efter att hon hade gått bort satt jag hemma med gitarren och skrev, berättar Jonatan Björkman.

20 oktober 2020 klockan 07:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SMHI varnar för snöfall

Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning ...

Man anhållen för misshandel av partner

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör...

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen

Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avgöras på straffar, väl i straffläggning krävdes det hela åtta straffskott från vardera lagen för att matchen till slut skulle få en vinnare.

18 oktober 2020 klockan 22:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg
Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. ...
16 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”
Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området Bergshyttan, replikerar efter Sveaskogs debattsvar, som publicerades i ...
16 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Förlust efter en ljus inledning
Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en ...
16 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En av Europas största byggs av Lindesbergsföretag. Bild: Coop

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya varuterminal i Eskilstuna. Uppdraget blir företagets största någonsin med en kontraktssumma som överstiger en miljard kronor.
– Sådana här kontrakt växer ju inte på träd direkt, kommenterar VD Tommy Allström.

15 oktober 2020 klockan 16:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ett av Lindlövens målförsök där Anton Toolanen drog iväg ett skott i den andra perioden Foto: Timmy Lundegård

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, tabellettan HC Dalen stod som motståndare och visade direkt kvalitet i sitt spel där smålänningarna kunde sno åt sig tre nya poäng.

15 oktober 2020 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kroppskultur på hög nivå

På lördag visas balett på bio - för första gången i Lindesberg. Det är något som gläder Aksana Lodhi. Hon och Fanny Nelson...

100 000 kronor samlades in trots pandemin

Lite drygt 100 000 kronor samlade Världens Barn Lindesberg in fram till mitten av oktober - trots ett mycket svårt ...

Ny succé för parahandbollen

Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens ...

AnnonsFoto: Jennie Larsson

Coronaläget: Fortsatt ökning av covid-19 i länet

I en ny lägesrapport från Region Örebro Län kommer uppgifter om att spridningen av covid-19 fortsätter att öka i Örebro län, något som smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen ser som oroande.
– Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att bryta detta, säger hon i ett pressmeddelande.

14 oktober 2020 klockan 10:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionen behöver en omstart

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro läns två ledande politiker har tillsammans med sina närmaste tjänstemän lyckats avskaffa prim...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvä...

Storbacka föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen

Socialdemokraterna i Lindesberg föreslår nu att Bengt Storbacka skall efterträda Irja Gustavsson som...

Misstänkt anlagd brand vid återvinningsstation

Tidigt på måndagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en brand intill Högstadieplan i Lindesberg. På ...

Lindesbergs unga artister sjunger för Världens Barn

- Jag har bett om att få vara med i konserten! För det är inte bara en konsert - pengarna går till nå...

En jämn drabbning i arenan

Det var inga stora marginaler som avgjorde söndagens Allsvenska hemmamatch mot Kungälv. Det var två jämna lag som gjorde upp redan från matchens första sekund där Gustaf Ekström med bara sekunden kvar lyckas spela in matchens avgörande mål, eller?

12 oktober 2020 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre nya poäng för Lindlöven
Efter en tung förlust på hemmaplan mot Kumla i fredags så väntade vad som på förhand skulle bli tyngre uppgifter, en bortamatch mot det välkä...
12 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot svårslaget Sala
Ännu utan förlust men samtidigt utan vinst var WSKs inledande facit när uppladdade Sala Silverstaden stod som nästa motståndarlag, efter en jämn...
12 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Nära poäng för Linde Volley
Det var två jämna lag som drabbade samman i Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen, Värnamo gästade arenan och trots en inledande setpoäng ...
10 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-09

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-08

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-06

2020-10-06

2020-10-05

2020-10-05

2020-10-05

2020-10-21 01:41