Hård kritik mot styrande politiker

Den största anledningen till att man började planera för en ny idrottshall vid Lindeskolan, var att handbollen saknade en hall godkänd för elitmatcher. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna, och idag har LIF Lindesberg hunnit bli ett etablerat regionslag, där huvudarenan är Örebro. Faktum är att väldigt få matcher skulle läggas till Lindesberg om/när en ny hall står klar.

I förra veckan kunde vi berätta att Lindesbergs kommun arbetar med ett finansieringsförslag som i praktiken innebär att kommunen endast hyr hallen av ett så kallat konsortium, en sammanslagning av flera stora företag som tillsammans står för byggkostnaden.
Vidare kunde vi också berätta att månadshyran för detta landade på skyhöga 942 000 kr i månaden – 11,3 miljoner per år.
Rektionerna från allmänheten har varit ganska så häftiga. Vissa menar att politikerna visar på bristande kompetens och omdöme, andra menar att det är slöseri med pengar som istället kan användas inom så många andra områden i behov av slantar.

”Örebro är vår hemmaarena”
Tillbaka till ruta ett: Vi har pratat med LIF Lindesbergs styrelseordförande, Per Olof Bertholdsson, för att se om handbollen verkligen har samma behov idag som när hallplanerna först såg dagens ljus. Svaret blev inte ett nej, men det kunde ändå läsas mellan raderna.
LIF Lindesberg är fortfarande ett Lindesbergslag, men utåt sett har LIF vuxit och blivit ett regionslag – och det är faktiskt så man ser sig i första hand också.
Per Olof menar att man bara skulle spela några få matcher per säsong i Lindesbergs nya idrottshall om det blir något av med hallbygget.
-Vi kan naturligtvis bara spekulera i dagsläget, men så skulle det med största sannolikhet bli. Örebro har blivit vår hemmaarena och vi känner att vi når ut till den stora publiken härifrån, säger han.

Fotnot: Förslaget på den nya hallen visas ikväll (tisdag) kl 19:00. Platsen är Lindeskolans aula och mötet är öppet för allmänheten.

Läsarbrev:
Finns andra kanske viktigare saker att lägga slantarna på i första hand, men visst skulle det vara bra med en anläggning som man kan nyttja till månge och mycket- Till dessa hyror så lär det säkerligen gå åt en del personal och driftkostander. Så kostnaden/pengen lär bli högre än den som nämns på webben..
Mera pengar tack.
———————————————————————————–
Tycker att det vore bättre att bygga ut stadsskogsskolans hall. Ta upp långsidan å bygg läktare där. Då finns det läktare på båda långsidorna och vi klarar publik kravet handbollen har för att spela i elitserien.
———————————————————————————–
Behöver en sån sak diskuteras i en tid när sjukskrivna, pensionärer samt arbetslösa får det sämre! jag bara undrar
———————————————————————————–
Ska den nya hallen vara ekonomiskt självbärande på något sätt? Hur många andra verksamheter måste det sparas in på? Det är naturligtvis bra om den byggs men alla är inte intresserade av inomhussport. Om det byggs klarar vi att få hit publiken? Nu åker Lindesbergarna till Örebro men jag skulle bli förvånad om hälften så många Örebroare lyckas hitta hit regelbundet på olika evenemang. I vanliga fall brukar det heta att kommunen behöver spara 100 tusen i någon förvaltning. Hur är det med föreningsstödet till andra föreningar än de som kan dra nytta av denna hall?
———————————————————————————–
Men hallå!!
Hallen var ju tänkt till handbollen när de gick upp elitserien och inte kunde spela hemma.
Nu vill inte handbollen spela i Linde utan vara kvar i Örebro.
Då hoppade plötsligt Lindeskolan på tåget och hallen var ABSOLUT nödvändig för att skolan skulle kunna fortsätta att existera!!
Vem skall sitta på denna läktare för 2 500 personer??
Capricen möjligtvis en dag per år, då kan de slå ihop sina 4 föreställningar och ha en föreställning istället.
Resten av året finns inget behov av en hall med läktare för 2 500 personer.
Behöver Lindeskolan bygga ut sin gymnastiksal får de väl ta från sin egen budget så slipper vi betala 900 000 kr i hyra PER MÅNAD.
Var finns sans och vett i denna historia?
———————————————————————————–
Kan bara tyda på ren inkompetens.
Synd bara när man leker med andras pengar.
———————————————————————————–
Det är helt sanslöst mycket pengar för en hall! Kommunens ekonomi sägs vara hårt ansträngd och så ska det kostas på en hall för drygt 100 miljoner! Ställ det i relation till att ridskolan inte kan få bidrag för att få bygga ett nytt ridhus för 1 miljon.
För att kunna bygga skulle dom först få låna för att kunna köpa kommunens mark för 800 000 kr sen dessutom låna för att bygga ridhuset. Där är det inte tal om att hjälpa till från kommunens sida. Dom pengarna som ridskolan behöver är ju bara en ”piss i havet” jämförelsevis.
———————————————————————————–
Det kan aldrig vara billigare att hyra hallen än att äga denna. Vid ägande så finns inga vinstintressen. Ännu en gång visar politikerna sin inkompetens.
———————————————————————————–
Va F-n…Helt plötsligt är kommuen stenrik igen,för h-e lägg pengarna på dagis och skolverksamhet istället för onödiga svindyra skrytbyggen.
Låt sportcirkusen betala det själva med reklam mm.
Jösses.
———————————————————————————–
När vi fick en borgerlig majoritet i Lindesberg trodde jag att det skulle bli ordning på affärerna och slut på slöseriet. Tyvärr hade jag fel. Det blir bara värre och värre.
———————————————————————————–
Jag undrar hur kommunen helt plötsligt kan ha en bra ekonomi så att de kan investera 1 miljon kronor i månaden (kommer den att kosta)på en idrottshall, när de inte ens har pengar till att ge lönehöjning eller vikarier vid behov till oss som kommer att betala denna summa med våra skattepengar. En miljon i månaden skulle kunna gynnna våra barn o ungdomar på flera sätt, tänk på att alla inte är intresserade av sport. Undra om de skulle lägga 1 miljon i månaden på en hall där ungdomarna kunde köra sina LAN-spel (nätverksspel) på datorer.Ungdomarna i denna kommun behöver -pengar till att anordna discon – fritidsgårdarna behöver säkert investera-mera vuxna ”elevstödjare” i skolorna, det finns massor att räkna upp. Jag tycker att vi ska satsa på ALLA våra ungdomar istället för att alltid satsa på enskilda aktiviteter. De ska ta över detta skepp en dag….ett sjunkande eller flytande det beror på er politiker…
———————————————————————————–
Tycker det är sjukt att kommunen har råd med detta när de drar in på det viktigaste. Jag tycker det ska satsa på barnen o de gamla det ska ju dras in så mycket på skolorna, dagis, äldreboende mm.
———————————————————————————–
Har vi verkligen råd med en hall i Lindesberg???
Jag tycker inte det som finanserna ser ut nu.
Sen kan man prata om att det är från det kontot eller det andra , det är ändå samma kassa . ( de som vi kommuninnevånare betalar i skatt ).
Prata om att hyra en hall för nästan 1 000 000 kr i månaden???
Jag som privatperson kan fan inte köpa saker jag inte har råd med.
Nej ingen hall i LINDESBERG SÅ LÄNGE VI INTE HAR RÅD MED DET.
Sen måste väl alla i kommunen förstå att det är ett svepskäl att Lindeskolan behöver en ny hall. Det är ju för handbollen man vill ha det.
———————————————————————————–
Finns det inte en vettig människa kvar på kommunalkontoret?
Bygga en gymnastiksal för över 100 miljoner är ju fullständigt sanslöst.
———————————————————————————–
Lindesbergs kommun är en av Sveriges mest skuldsatta kommuner och man tvingas spara in på det mesta Att i det läget bara tala om en evenemangshall i 100miljonersklassen är fullständigt horribelt. Hur kan Anders Larsson som är utbildad civilekonom bara låta den här affären rulla på?? Otroligt!
———————————————————————————–
Oavsett om det blir en investering på 120 miljoner eller en hyra på 11 miljoner årligen kommer det att dränera vår kommuns redan dåliga ekonomi i tiotals år framöver.
Såväl skolan som föreningslivet kommer att drabbas
Är vi Lindesbergare beredda att ta denna enorma uppoffring för att få en evenemangshall som
vi saknar evenemang till?
———————————————————————————–
Börje Börje vad har du ställt till med?
———————————————————————————–
Hej alla politiker
Ni tänker göra kommunens största investering någonsin. Troligtvis med kraftig skattehöjning som följd.
Då tycker jag att ni först kan berätta för oss skattebetalare vad ni ska använda den här lyxhallen till.

Publicerad 23 oktober 2007 klockan 08:11

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 10:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 april 2021 klockan 09:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till fö...

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund - och snöfall. ...

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé

Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för ...
19 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas...
16 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat ...
16 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via ...

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-04-21 14:14