Hård kritik mot styrande politiker

Den största anledningen till att man började planera för en ny idrottshall vid Lindeskolan, var att handbollen saknade en hall godkänd för elitmatcher. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna, och idag har LIF Lindesberg hunnit bli ett etablerat regionslag, där huvudarenan är Örebro. Faktum är att väldigt få matcher skulle läggas till Lindesberg om/när en ny hall står klar.

I förra veckan kunde vi berätta att Lindesbergs kommun arbetar med ett finansieringsförslag som i praktiken innebär att kommunen endast hyr hallen av ett så kallat konsortium, en sammanslagning av flera stora företag som tillsammans står för byggkostnaden.
Vidare kunde vi också berätta att månadshyran för detta landade på skyhöga 942 000 kr i månaden – 11,3 miljoner per år.
Rektionerna från allmänheten har varit ganska så häftiga. Vissa menar att politikerna visar på bristande kompetens och omdöme, andra menar att det är slöseri med pengar som istället kan användas inom så många andra områden i behov av slantar.

”Örebro är vår hemmaarena”
Tillbaka till ruta ett: Vi har pratat med LIF Lindesbergs styrelseordförande, Per Olof Bertholdsson, för att se om handbollen verkligen har samma behov idag som när hallplanerna först såg dagens ljus. Svaret blev inte ett nej, men det kunde ändå läsas mellan raderna.
LIF Lindesberg är fortfarande ett Lindesbergslag, men utåt sett har LIF vuxit och blivit ett regionslag – och det är faktiskt så man ser sig i första hand också.
Per Olof menar att man bara skulle spela några få matcher per säsong i Lindesbergs nya idrottshall om det blir något av med hallbygget.
-Vi kan naturligtvis bara spekulera i dagsläget, men så skulle det med största sannolikhet bli. Örebro har blivit vår hemmaarena och vi känner att vi når ut till den stora publiken härifrån, säger han.

Fotnot: Förslaget på den nya hallen visas ikväll (tisdag) kl 19:00. Platsen är Lindeskolans aula och mötet är öppet för allmänheten.

Läsarbrev:
Finns andra kanske viktigare saker att lägga slantarna på i första hand, men visst skulle det vara bra med en anläggning som man kan nyttja till månge och mycket- Till dessa hyror så lär det säkerligen gå åt en del personal och driftkostander. Så kostnaden/pengen lär bli högre än den som nämns på webben..
Mera pengar tack.
———————————————————————————–
Tycker att det vore bättre att bygga ut stadsskogsskolans hall. Ta upp långsidan å bygg läktare där. Då finns det läktare på båda långsidorna och vi klarar publik kravet handbollen har för att spela i elitserien.
———————————————————————————–
Behöver en sån sak diskuteras i en tid när sjukskrivna, pensionärer samt arbetslösa får det sämre! jag bara undrar
———————————————————————————–
Ska den nya hallen vara ekonomiskt självbärande på något sätt? Hur många andra verksamheter måste det sparas in på? Det är naturligtvis bra om den byggs men alla är inte intresserade av inomhussport. Om det byggs klarar vi att få hit publiken? Nu åker Lindesbergarna till Örebro men jag skulle bli förvånad om hälften så många Örebroare lyckas hitta hit regelbundet på olika evenemang. I vanliga fall brukar det heta att kommunen behöver spara 100 tusen i någon förvaltning. Hur är det med föreningsstödet till andra föreningar än de som kan dra nytta av denna hall?
———————————————————————————–
Men hallå!!
Hallen var ju tänkt till handbollen när de gick upp elitserien och inte kunde spela hemma.
Nu vill inte handbollen spela i Linde utan vara kvar i Örebro.
Då hoppade plötsligt Lindeskolan på tåget och hallen var ABSOLUT nödvändig för att skolan skulle kunna fortsätta att existera!!
Vem skall sitta på denna läktare för 2 500 personer??
Capricen möjligtvis en dag per år, då kan de slå ihop sina 4 föreställningar och ha en föreställning istället.
Resten av året finns inget behov av en hall med läktare för 2 500 personer.
Behöver Lindeskolan bygga ut sin gymnastiksal får de väl ta från sin egen budget så slipper vi betala 900 000 kr i hyra PER MÅNAD.
Var finns sans och vett i denna historia?
———————————————————————————–
Kan bara tyda på ren inkompetens.
Synd bara när man leker med andras pengar.
———————————————————————————–
Det är helt sanslöst mycket pengar för en hall! Kommunens ekonomi sägs vara hårt ansträngd och så ska det kostas på en hall för drygt 100 miljoner! Ställ det i relation till att ridskolan inte kan få bidrag för att få bygga ett nytt ridhus för 1 miljon.
För att kunna bygga skulle dom först få låna för att kunna köpa kommunens mark för 800 000 kr sen dessutom låna för att bygga ridhuset. Där är det inte tal om att hjälpa till från kommunens sida. Dom pengarna som ridskolan behöver är ju bara en ”piss i havet” jämförelsevis.
———————————————————————————–
Det kan aldrig vara billigare att hyra hallen än att äga denna. Vid ägande så finns inga vinstintressen. Ännu en gång visar politikerna sin inkompetens.
———————————————————————————–
Va F-n…Helt plötsligt är kommuen stenrik igen,för h-e lägg pengarna på dagis och skolverksamhet istället för onödiga svindyra skrytbyggen.
Låt sportcirkusen betala det själva med reklam mm.
Jösses.
———————————————————————————–
När vi fick en borgerlig majoritet i Lindesberg trodde jag att det skulle bli ordning på affärerna och slut på slöseriet. Tyvärr hade jag fel. Det blir bara värre och värre.
———————————————————————————–
Jag undrar hur kommunen helt plötsligt kan ha en bra ekonomi så att de kan investera 1 miljon kronor i månaden (kommer den att kosta)på en idrottshall, när de inte ens har pengar till att ge lönehöjning eller vikarier vid behov till oss som kommer att betala denna summa med våra skattepengar. En miljon i månaden skulle kunna gynnna våra barn o ungdomar på flera sätt, tänk på att alla inte är intresserade av sport. Undra om de skulle lägga 1 miljon i månaden på en hall där ungdomarna kunde köra sina LAN-spel (nätverksspel) på datorer.Ungdomarna i denna kommun behöver -pengar till att anordna discon – fritidsgårdarna behöver säkert investera-mera vuxna ”elevstödjare” i skolorna, det finns massor att räkna upp. Jag tycker att vi ska satsa på ALLA våra ungdomar istället för att alltid satsa på enskilda aktiviteter. De ska ta över detta skepp en dag….ett sjunkande eller flytande det beror på er politiker…
———————————————————————————–
Tycker det är sjukt att kommunen har råd med detta när de drar in på det viktigaste. Jag tycker det ska satsa på barnen o de gamla det ska ju dras in så mycket på skolorna, dagis, äldreboende mm.
———————————————————————————–
Har vi verkligen råd med en hall i Lindesberg???
Jag tycker inte det som finanserna ser ut nu.
Sen kan man prata om att det är från det kontot eller det andra , det är ändå samma kassa . ( de som vi kommuninnevånare betalar i skatt ).
Prata om att hyra en hall för nästan 1 000 000 kr i månaden???
Jag som privatperson kan fan inte köpa saker jag inte har råd med.
Nej ingen hall i LINDESBERG SÅ LÄNGE VI INTE HAR RÅD MED DET.
Sen måste väl alla i kommunen förstå att det är ett svepskäl att Lindeskolan behöver en ny hall. Det är ju för handbollen man vill ha det.
———————————————————————————–
Finns det inte en vettig människa kvar på kommunalkontoret?
Bygga en gymnastiksal för över 100 miljoner är ju fullständigt sanslöst.
———————————————————————————–
Lindesbergs kommun är en av Sveriges mest skuldsatta kommuner och man tvingas spara in på det mesta Att i det läget bara tala om en evenemangshall i 100miljonersklassen är fullständigt horribelt. Hur kan Anders Larsson som är utbildad civilekonom bara låta den här affären rulla på?? Otroligt!
———————————————————————————–
Oavsett om det blir en investering på 120 miljoner eller en hyra på 11 miljoner årligen kommer det att dränera vår kommuns redan dåliga ekonomi i tiotals år framöver.
Såväl skolan som föreningslivet kommer att drabbas
Är vi Lindesbergare beredda att ta denna enorma uppoffring för att få en evenemangshall som
vi saknar evenemang till?
———————————————————————————–
Börje Börje vad har du ställt till med?
———————————————————————————–
Hej alla politiker
Ni tänker göra kommunens största investering någonsin. Troligtvis med kraftig skattehöjning som följd.
Då tycker jag att ni först kan berätta för oss skattebetalare vad ni ska använda den här lyxhallen till.

Publicerad 23 oktober 2007 klockan 08:11

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

IFK Lindesberg jobbade hårt under torsdagen och fick även utdelning för arbetet genom tre nya poäng. Foto: IFK Lindesberg

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare enbart var deltagande i den andra halvleken, så gjorde hemmatruppen ett tungt jobb på Frövis konstgräs som slutade med seger. Mycket bakom segersiffrorna kom tidigt när IFK Lindesberg rivstartar matchen med två raka mål på tretton minuter.

26 april 2024 klockan 12:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när det kommer till eldning av trädgårdsavfall och majbrasor. På Naturvårdsverkets hemsida står att läsa att man ska vända sig till sin kommun för att få veta hur det ser ut där man bor eller verkar – så vad gäller då egentligen i Lindesbergs kommun? LindeNytt tog kontakt med Hilkka Sievert, enhetschef på miljökontoret, för att reda ut begreppen.

26 april 2024 klockan 10:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen...

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas

INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Han föreslog en nedläggning av jourverksamheten för kirurgi i Lindesberg, en stängning av de fyra specialistmottagningarna samt stängning av psykiatrins slutenvårdsavdelning. På medicinkliniken skulle man fokusera på utbildning och forskning. Efteråt har man även föreslagit nedläggning av sjukhusets kök. Mat ska beställas från USÖ i små kartonger, såsom nu sker från kommunen till hemmen, inom kommunens äldrevård. Hur det blir om en patient läggs in på medicinkliniken mitt i natten och ska ha viss diet framkommer ej.

24 april 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan och jag som representant i Barn o Utbildningsnämnden är så otroligt nöjd med att programmet blir kvar. Vet inte hur många gånger jag har ifrågasatt nedläggningen av programmet utan att blivit hörd! Vill rikta ett stort tack till KD och L för stödet i denna fråga. Utan ert stöd hade programmet blivit nedlagt på felaktiga grunder.

24 april 2024 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition
Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det förlust mot Lillån, där kämpaglöden saknades i den ...
24 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid
I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Fr...
23 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap
Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Nä...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Diaknoiassistent Anna Lennartsson och Gåvobodens grundare Elin Olofsson är taggatde för ett nytt samarbete. Foto: Jennie Einarsson

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”

Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gåvoboden, och Diakniassistent Anna Lennartsson från Linde bergslags församling. Med gemensamma krafter ska de ge gamla plagg nytt liv och generera pengar till välgörenhet.
– Det blir en start för ett samarbete mellan Gåvoboden och diakonin här i Lindesberg, vilket ger oss en brygga mellan hjälpen och behovet, förklarar Elin Olofsson.

19 april 2024 klockan 14:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”
Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle ...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-26 16:18