Elin Falk från Kallernäs Getgård visar upp ett par av Getterna vid gården. Foto: Jennie Einarsson

Helgens Matresa går genom Lindesbergs kommun

Under den kommande helgen stundar en gastronomisk upplevelse när Matresan i Örebro län arrangeras för fjärde året i rad. Här har man som besökare möjlighet att kunna åka ut och hälsa på lokala matproducenter, krögare och entreprenörer.
Hos Kallernäs Getgård pågår arbetet just nu för fullt med att förbereda sig inför helgens besök på gården.
– Vi ska ha en liten hage här där man kan se våra getter och uppleva en levande gårdsmiljö, berättar Elin Falk som tillsammans med familjen driver mejeri och gårdsbutik i Kallernäs.

Bakom konceptet Matresan står grundarna Davide Lindqvist och Richard Ekbom som gjort detta som en spinoff från Wadköpings Matmarknad. Det gör man helt ideellt för att öka intresset för det lokala mathantverket och ge folk möjlighet att kunna åka ut åka ut och hälsa på producenterna i Örebro län. I år har närmare 90 utställare anmält sig till arrangemanget under kommande helg 3-4 september, varav åtta av dessa är belägna i Lindesbergs kommun.

En av Matresans många utställare är Kallernäs Getgård i Storå. Här driver familjen Falk ett litet nyöppnat mejeri med gårdsbutik där man bland annat säljer getost av olika slag. Inför helgen har man laddat upp med bland annat grillosten Gnissliga Gullan och färskosten Färska Fibbla.

– Vi kommer ha butiken öppen under helgen och servera vår ost, det är färskost, salladsost, grillost och ricotta, men vi har även yoghurt.  Allt kommer från våra egna getter som är svensk lantrasget, berättar Elin Falk och tillägger:
– Jag har gått i tankarna om att vara med i Matresan länge, det är ju ett jättebra tillfälle för oss att visa upp vår gård. Vi ska ha en liten hage där man kan se våra getter och uppleva en levande gårdsmiljö. Det finns även lite höns som går runt här, så man får komma hit och känna in atmosfären och djuren.

Gertrud och Peter ”Jonte” Jonasson på Lindesbergs Musteri gör sig redo att ta emot besökare i helgen. Foto: Jennie Einarsson.

Även för Gertrud och Peter ”Jonte” Jonasson, på Lindesbergs Musteri i Fornbohyttan, är det en självklarhet att vara med på Matresan.

– Det är en trevlig grej, man träffar väldigt mycket nya människor som tycker om mat och dryck. Vi kommer bjuda besökare på kaffe och kakor och sedan kommer vi även ha provsmakning på våra produkter. Vi har vår egen äppelmust, två sorters chilisåser och en tomatsalsa som vi försöker nå ut med. Jag älskar ju chili, men det kan vara svårt att hitta en god chili i butik, så vi bestämde oss för att göra våran egen istället. Den är smakrik och piggar upp det mesta, berättar Peter.

– Det är ju många som är nyfikna på hur det går till och då har vi chansen att få berätta om det också. Kommer det in någon kund med frukt så kan man även få se musteriprocessen om man vill, avslutar Gertrud.

Samtliga åtta utställare i Lindesbergs kommun är följande:

Bromanders Får och rekreationsgård Frövi
Välkommen till Bromanders får och rekreationsgård! Vi har en småskalig verksamhet  med får och getter och lite höns, där vi tar vara på allt såsom kött, ull, garn och fällar. Kärleken till djuren är vår största drivkraft och vi värnar om deras mående hela vägen. Läs mer

Lycktäppan, Fellingsbro
Lycktäppans Rapsolja pressas på en gård utanför Fellingsbro. Gården tillhör Rynninge by, en gammal klassisk radby som aldrig skiftats enligt ”Laga skifte”. Vi började ställa om gården till ekologisk odling redan 1996. Läs mer

Rya Gårdsprodukter
Sigges i Rya är en mindre gård i Rya by strax söder om Lindesberg. Sedan 2011 driver Johan och Pernilla gården med hjälp av sina fyra barn. Med hjälp av djuren driver vi ett Regenerativt jordbruk med sikte på att regenerera jorden/bygg matjord samtidigt som vi producerar mat av hög kvalitet. Läs mer

Gårdsbutiken i Balsta
I Gårdsbutiken i Balsta finns bland annat hemgjord sylt, saft, marmelad och örtsalt. Det finns även mjöl, rapsolja och honung från lokala odlare samt ekologiska färska grönsaker efter säsong.  Av vårt eget speltvete bakar vi tunnbröd, som du kan provsmaka. Läs mer

Lindesbergs Musteri
Under matresan är du välkommen att komma förbi och se hur vi arbetar i vårt lilla mikro-musteri. I vår gårdsbutikshörna finns möjlighet att smaka på vår egen must av äpple och äpple/rabarber och att handla desamma förstås. Läs mer

Kallernäs Getgård
Nystartat mejeri med gårdsbutik. Vi säljer ostarna; Gnissliga Gullan grill-/stekost, Färska Fibbla färskost rullad i olika kryddor, i olja. Opastöriserad. Krämiga Krissla bredbar färskost. Opastöriserad. Läs mer

Storå Bär och Grönsaker
Hej och välkomna till Storå Bär och Grönsaker! Jag och min sambo har fått möjlighet att få ta över denna väletablerade hallonodling i Storå. Här fortsätter vi i de tidigare ägarnas fotspår med självplock på bär och försäljning av grönsaker. Läs mer

En får tacka
Här tillverkas den unika glassen helt gjord på fårmjölk, En Får Tacka! I ladan intill fårhuset, hästhagen och glasseriet har vi inrett  ett mysigt café där vi serverar gårdens fårglass, nygräddade glutenfria våfflor och gott kaffe. Läs mer

Hela kartan med utställare går att hitta här.

Publicerad 31 augusti 2022 klockan 14:33

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En villa utanför Vedevåg totalförstördes i en brand på lördagen. Foto: Camilla Lagerman

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen.
– Det handlar om en fullt utvecklad brand och man kommer låta villan brinna ner under kontrollerade former, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

24 september 2022 klockan 17:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Det bjöds på solsken och mängder av godsaker när äldreboendet arrangerade sin egen marknad. Foto: Jennie Einarsson

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna marknad för andra gången. Denna gång bjöds det förutom allehanda godsaker även på ett alldeles strålande marknadsväder som lockade ut merparten av de boende.
– Vi har sett fram emot den här dagen hela året, det är jätteroligt, berättar Anna Gustafsson som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

23 september 2022 klockan 08:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD

Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står ...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Annons

Metalbandet Sabaton gästar Lindesberg Arena i februari. Foto: Pressfoto.

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt världen över och stoppet i Lindesberg blir det femte på deras kommande Sverigeturné.
– Det är en jättefin arena och jag vill gärna göra mer konserter där, och då passade det väldigt bra med just Sabatonturnén. Vi gjorde den i Örebro senast och nu passade det bra att göra den i Lindesberg den här gången, säger arrangören Kimmo Kirvesmäki på Laweka Event.

14 september 2022 klockan 14:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Höga utställningspoäng på Fornaboda

För andra året i rad så arrangerade flera av Fornaboda Travbanas intresseföreningar en unghästutställning för ...

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

Tivoliparkens nyplanterade träd utsatta för skadegörelse

Två av de nyplanterade träden i den så kallade Tivoliparken har utsatts för skadegörelse. Trä...

LindeNytts partiutfrågning – Sista Minuten

LindeNytts läsare har ställt sina hetaste valfrågor och politikerna har svarat. Inför söndagens val hoppas...

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid ...

Foto: Sami Rahkonen

Svar till Bengt Storbacka angående ekonomiskt stöd till Lions Club

INSÄNDARE/DEBATT: Att Lions Club ska ha fått bidrag av kommunen för bajamajor och el är helt felaktigt. Vi har fått stå för alla omkostnader själva. Däremot har vi fått betala 3000 kronor för att få arrangera en höstmarknad och det finns ett uppgjort avtal med kommunen. Lions Club är inte ett inkomstdrivande företag eller näringsidkare, vi sysslar med välgörenhet i alla dess former, mest inom kommunen men också internationellt.

8 september 2022 klockan 09:11 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Pilkrogs busslinje i farozonen: ”Vore ett dråpslag”
Besparingar inom kollektivtrafiken under 2021 resulterade i att linje 308 mellan Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner upphörde och resenärer hä...
7 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.
Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.
6 september 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Han blir ny VD för byggbolagen
Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre ...
5 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-05

2022-09-04

2022-09-03

2022-09-02

2022-09-02

2022-09-01

2022-09-01

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-30

2022-08-30

2022-08-29

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-26 02:10