Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Hemvändardag på Lindeskolan med många skratt, kramar och gamla minnen

Det hörs glada skratt och det bubblar av minnen, berättelser och igenkännanden, när nio hemvändande elever samlats runt ett bord i Lindeskolans elevcafeteria. De har hur mycket som helst att prata om.

Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson
Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson

Det är Marianne Åbyhammar som dragit ihop de gamla klasskamraterna. Några av dem träffas då och då, men ingen bor kvar i Lindesberg. Många finns nu i Stockholm. Runt bordet sitter ingenjörer, arkitekter, en arkeolog/etnolog som jobbat på Kulturdepartementet etc.
Marianne Åbyhammar har också arbetat nära regeringen – idag är hon hovrättsråd (läs tidigare artikel).
– Det var tack vare LindeNytt som jag fick idén att samla ihop gamla skolkamrater, säger hon och runt bordet ropar de ”du har missat oss! i artikelserien ” till reportern.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Agneta Ran, Mats Andersson, Inga Varg (Carlson), Per Sundquist, Brita Broberg, Kerstin Åsbrink (Skoglund), Kerstin Molander (Nylund), Kristina Harsbo och Marianne Åbyhammar sorlar på runt bordet – om original i Lindesberg, om gamla lärare och kamrater och någon utbrister:
”Jag var kär i din storebror, men det vet han inte om”.

Tipset om att ha koll på gamla lindesbergare genom Facebook-adressen ”Du vet att du är i eller från Lindesberg” spreds runt bordet.

Ett annat gäng syns på väg ut från skolan. Det är fem kvinnor som gick hemtekniska linjen 1966 – 67 (när skolan var alldeles ny), som nu ska gå och fika för att prata gamla minnen.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Ann-Marie Hallén, Inger Pettersson, Sigrid Gustafsson, Birgitta Pettersson och Lotta Sälle gick en utbildning som tidigare kallades husmorsskola. För flera var det ett år för att ge sig chansen att ta reda på vad de egentligen ville. Någon blev tandsköterska, andra jobbade i vården och någon blev hemmafru och tog hand om sina barn. Ett par av dem har träffats under åren och kanske hemvändardagen är början på mer umgänge.

– Vi får se vad vid kommer fram till under fikat, säger de när de ger sig av mot stan. De har ju lättare att träffas eftersom de bor i Vedevåg, Guldsmedshyttan och Lindesberg.

Det var ett vinkande och ropande, när tidigare elever upptäckte varandra på skolgården. ”Nämen” utropar både Inger-Carin och Göran när de ses och det blir en rejäl kram.

Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson
Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Göran Lindqvist har rest hit från Hässelby i Stockholm. Han flyttade från Linde för 39 år sedan, men är här ibland – har en stuga i Ramsberg och har varit på ”herrträff” i Linde. Skolkamrater var de första gången 1961, när de gick på Kristinaskolan. Det var i början av 70-talet som de gick på Lindeskolan. Inger-Carin Ceder ( född Bengtsson) har fortsatt på skolan som anställd och jobbat med elever som oftast inte har någon erfarenhet av svenska skolor – det handlar om språkintroduktion av elever från Syrien, Somalia….

Göran Lindqvist stöter på en annan skolkamrat och de börjar diskutera vem som först blev med i LIF-Lindesberg – handbollslaget som startade på Lindeskolan och som satt stan på den svenska idrottskartan. Den absolut stora behållningen av dagen var kära och kanske oväntade återseenden.

Rektor Per Wernborg kan se på Lindeskolan ur tre tidsperspektiv. Han var elev här, han har jobbat som lärare och är nu rektor – minnen av egna lärare, minnen av sina elever.

Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson
Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson

Lars Friman – idag pensionär. Han berättar om när han vikarierade här som 19-åring – ”det var en kall februari 1965 och jag läste dikter av Anna-Maria Lenngren för eleverna”, berättar han och läser några rader ur en av dikterna – 50 år efteråt. Han hade skippat den tänkta statsvetare-banan och valde läraryrket. Ett tag var han gymnasiechef på Lindeskolan och att han hittat hit under hemvändardagen är nog inte någon tillfällighet. Han bor granne i Örebro med avgångne gymnasiechefen Leif Lindström.

På fordons- och transportprogrammet träffade besökarna lärare som tidigare varit elever, pensionerade lärare – som t ex ”mäster” Berne Brodin – och pensionerade lärare som rycker in som vikarie. En tidigare elev från bygg- och anläggningsprogrammet, som jobbat inom byggbranschen men bytte bana för fyra år sedan, har inte kommit överens med några att träffas, men är nyfiken på skolan.

Några tyckte det hade varit magert med information om den här dagen. Besökarna fick ett program som hade tryckts i 500 ex och skolan uppskattade att 200 – 300 personer besökte skolan under dagen.

Publicerad 19 september 2015 klockan 18:04

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.

16 april 2021 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Lindesbergs kommun ska bli ett showroom för hållbarhet

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun och Bergslagen bubblar av kreativitet, innovation och framåtanda...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Annons


Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

Foto: Hans Andersson

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.

2 april 2021 klockan 08:54 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 07:12