Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Hemvändardag på Lindeskolan med många skratt, kramar och gamla minnen

Det hörs glada skratt och det bubblar av minnen, berättelser och igenkännanden, när nio hemvändande elever samlats runt ett bord i Lindeskolans elevcafeteria. De har hur mycket som helst att prata om.

Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson
Marianne Åbyhammar, Agneta Ran och Mats Andersson fikar och pratar på återträffen. Foto: Hans Andersson

Det är Marianne Åbyhammar som dragit ihop de gamla klasskamraterna. Några av dem träffas då och då, men ingen bor kvar i Lindesberg. Många finns nu i Stockholm. Runt bordet sitter ingenjörer, arkitekter, en arkeolog/etnolog som jobbat på Kulturdepartementet etc.
Marianne Åbyhammar har också arbetat nära regeringen – idag är hon hovrättsråd (läs tidigare artikel).
– Det var tack vare LindeNytt som jag fick idén att samla ihop gamla skolkamrater, säger hon och runt bordet ropar de ”du har missat oss! i artikelserien ” till reportern.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Agneta Ran, Mats Andersson, Inga Varg (Carlson), Per Sundquist, Brita Broberg, Kerstin Åsbrink (Skoglund), Kerstin Molander (Nylund), Kristina Harsbo och Marianne Åbyhammar sorlar på runt bordet – om original i Lindesberg, om gamla lärare och kamrater och någon utbrister:
”Jag var kär i din storebror, men det vet han inte om”.

Tipset om att ha koll på gamla lindesbergare genom Facebook-adressen ”Du vet att du är i eller från Lindesberg” spreds runt bordet.

Ett annat gäng syns på väg ut från skolan. Det är fem kvinnor som gick hemtekniska linjen 1966 – 67 (när skolan var alldeles ny), som nu ska gå och fika för att prata gamla minnen.

Foto: Hans Andersson
Foto: Hans Andersson

Ann-Marie Hallén, Inger Pettersson, Sigrid Gustafsson, Birgitta Pettersson och Lotta Sälle gick en utbildning som tidigare kallades husmorsskola. För flera var det ett år för att ge sig chansen att ta reda på vad de egentligen ville. Någon blev tandsköterska, andra jobbade i vården och någon blev hemmafru och tog hand om sina barn. Ett par av dem har träffats under åren och kanske hemvändardagen är början på mer umgänge.

– Vi får se vad vid kommer fram till under fikat, säger de när de ger sig av mot stan. De har ju lättare att träffas eftersom de bor i Vedevåg, Guldsmedshyttan och Lindesberg.

Det var ett vinkande och ropande, när tidigare elever upptäckte varandra på skolgården. ”Nämen” utropar både Inger-Carin och Göran när de ses och det blir en rejäl kram.

Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson
Inger-Carin Ceder och Göran Lindqvist var skolkamrater redan 1961. Foto: Hans Andersson

Göran Lindqvist har rest hit från Hässelby i Stockholm. Han flyttade från Linde för 39 år sedan, men är här ibland – har en stuga i Ramsberg och har varit på ”herrträff” i Linde. Skolkamrater var de första gången 1961, när de gick på Kristinaskolan. Det var i början av 70-talet som de gick på Lindeskolan. Inger-Carin Ceder ( född Bengtsson) har fortsatt på skolan som anställd och jobbat med elever som oftast inte har någon erfarenhet av svenska skolor – det handlar om språkintroduktion av elever från Syrien, Somalia….

Göran Lindqvist stöter på en annan skolkamrat och de börjar diskutera vem som först blev med i LIF-Lindesberg – handbollslaget som startade på Lindeskolan och som satt stan på den svenska idrottskartan. Den absolut stora behållningen av dagen var kära och kanske oväntade återseenden.

Rektor Per Wernborg kan se på Lindeskolan ur tre tidsperspektiv. Han var elev här, han har jobbat som lärare och är nu rektor – minnen av egna lärare, minnen av sina elever.

Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson
Bland det sista som avgående gymnasiechefen Leif Lindström fått göra är att guida återvändande elever. Foto: Hans Andersson

Lars Friman – idag pensionär. Han berättar om när han vikarierade här som 19-åring – ”det var en kall februari 1965 och jag läste dikter av Anna-Maria Lenngren för eleverna”, berättar han och läser några rader ur en av dikterna – 50 år efteråt. Han hade skippat den tänkta statsvetare-banan och valde läraryrket. Ett tag var han gymnasiechef på Lindeskolan och att han hittat hit under hemvändardagen är nog inte någon tillfällighet. Han bor granne i Örebro med avgångne gymnasiechefen Leif Lindström.

På fordons- och transportprogrammet träffade besökarna lärare som tidigare varit elever, pensionerade lärare – som t ex ”mäster” Berne Brodin – och pensionerade lärare som rycker in som vikarie. En tidigare elev från bygg- och anläggningsprogrammet, som jobbat inom byggbranschen men bytte bana för fyra år sedan, har inte kommit överens med några att träffas, men är nyfiken på skolan.

Några tyckte det hade varit magert med information om den här dagen. Besökarna fick ett program som hade tryckts i 500 ex och skolan uppskattade att 200 – 300 personer besökte skolan under dagen.

Publicerad 19 september 2015 klockan 18:04

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man skadad i halsen av slipmaskin: ”Oklart hur allvarlig skadan är”

En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus med en skada på halsen som orsakats av en så kallad rondell, en slipmaskin.
– Det är oklart hur allvarlig skadan är, men han har förts med ambulans till sjukhus, kommenterar Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

27 oktober 2021 klockan 09:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Fastighetsägaren: ”Tidsfråga innan någon kör ihjäl sig”

Skadegörelser och okynneskörning är fortfarande något som handelsområdet ...

Inbrottstjuvar fastnade på övervakningskamera

Natten till söndag har ett företag i Storå haft påhälsning av inbrottstjuvar. Man har konstaterat att ...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Förtroendet för regionpolitiken är skadat

INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.

25 oktober 2021 klockan 11:12 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Storbacka om förslaget för akuten: ”Riktigt bra för alla”

INSÄNDARE: Vi har haft en period av oro då inte hela akuten varit öppen dygnet runt. Men nu presenterar majoriteten i länet en lösning som sjösätts kring årsskiftet.

25 oktober 2021 klockan 10:52 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Jämna set blev ny förlust
Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jä...
24 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målrik seger efter tidig femmålsledning
Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan ...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust
Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i må...
22 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Vinnarna av biljetter till julfesten utsedda

Det var rekordvarning på antalet deltagare i tävlingen om biljetter till julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson. Nästan alla svarade dessutom rätt på tävlingsfrågan som löd: Vad hette Martin Almgrens vinnarlåt i Idol 2015?

22 oktober 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn, Socialdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

Nytt förslag om ökad tillgänglighet på akuten

Nästan tretton månader har gått sedan hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att stänga den primära jourlinjen för ortoped/kirurgi vid Lindesbergs lasarett mellan klockan 21.00-07.00. Beslutet möttes av starka reaktioner och massiva protester, den senaste bara för några veckor sedan. Under fredagen meddelade den politiska ledningen i regionen att man lägger fram ett nytt förslag för att öka tillgängligheten även nattetid på akutmottagningen i Lindesberg. Läs pressmeddelandet i sin helhet nedan.

22 oktober 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Politiker åt lunch med elever för att fira måltidens dag

Lindbackaskolans skolrestaurang fick ett något annorlunda besök under torsdagens lunch, då ...

Stor brist på jourhem för hemlösa missar

Antalet hemlösa katter i Sverige är stort, något som den lokalt förankrade föreningen Hemlösa Tassar märker av...

Din bild kan pryda nästa års almanacka

Har du tagit ett tjusigt foto som du vill att resten av invånarna skall få se? Då har du chansen nu när nästa års ...

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har vunnit hälften av sina spelade matcher i förlängningsspel eller straffar, vilket även nu blev nyckeln för gästande Forshaga.

20 oktober 2021 klockan 22:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Landsbygden avvecklas!

INSÄNDARE/DEBATT: 2021-10-19 åker Moderaterna med buss 308 från Löa till Lindesberg och avstiger vid Lindesbergs lasarett (...

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande fä...

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala ...

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil narkotikapåverkade. Två av förarna misstänks även för grov olovlig körning.

18 oktober 2021 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

WSK var nära poäng efter upphämtning
5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-16

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-15

2021-10-14

2021-10-14

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

2021-10-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 09:19