Isabella Jansson Wiklund tog en hemmaseger med sitt nyförvärv Nala Rod. Foto: Timmy Lundegård

Högt intresse till Fornabodas ponnydag

Fornabodas årliga ponnydag kördes under söndagsförmiddagen. De två klassiska loppen Lindesbergs Lilla och Stora Pris skulle avgöras där den långväga gästen, Emeli Johansson från Halmstad, blev årets segrare med sitt egentränade russ Jas Gripen. Förutom en överlägsen seger från Halland så visade hemmakusken Isabella Jansson Wiklund upp ett spännande nyförvärv.

Det var ett högt deltagarintresse när Fornabodas ponnytravtävlingar kördes under söndagseftermiddagen. 150 nummerbrickor delades ut från stallbackens inskrivning vilket resulterade i 13 körda lopp, ett lopp mer än från början planerat.

Dagen inledde stort med de två klassiska loppen Lindesbergs Lilla Pris och Lindesbergs Stora Pris, två klasshöjande ponnylopp som har körts på Fornaboda sedan 80-90-talet. Årets upplagor bjöds på fin stjärnglans där två stora förhandsfavoriter, Månstorps Vinni och Terminater C.C., skulle få chansen att visa upp sig.

När Lindesbergs Stora Pris skulle köras, var det däremot ett annat ekipage som stal rampljuset. 19-åriga Emeli Johansson hade åkt hela vägen från Halmstad, för att starta sin egenägda Jas Gripen som kom förberedd med två raka segrar. 44 mil senare och en övernattning i närområdet så slutade den långa resan med en överlägsen seger efter ett struligt första halvvarv.

– Att få vara med i de lite större loppen är bara det kul så att vinna är såklart lite extra roligt, sade Emeli Johansson. Foto: Gustav Axmon.
My Bjurman tog hem Lindes Lilla Pris med Månstorps Vinni. Foto: Gustav Axmon.

– Det var väldigt rörigt och hästar lite överallt i den främre klungan, men vi lyckades komma igenom allt rätt så bra ändå. Efter det så kändes det bra med varvet kvar och när vi väl kom till ledning så kändes det rätt klart. Jag visste att Terminater C.C. är en häst som är väldigt bra där bakom men jag visste också vilken kapacitet som min häst besitter, så det kändes ändå rätt så bra, berättar segerkusken Emeli Johansson.

– Han är en ganska svår häst. Det är en häst som vill väldigt mycket och vi har haft väldigt mycket motgångar i början, nu har vi äntligen börjat att hitta varandra och det känns som att det bara blir bättre och bättre.

I shettisloppet, Lindes Lilla Pris, blev det däremot en favoritseger. Detta även om det blev kämpigt att nå ledningen för den tidigare kriterietrean, Månstorps Vinni. Från tjugo meters tillägg kunde körande My Bjurman från Djurås först utmana om ledningen, när ekipagen bara hade drygt 400 meter kvar till mållinjen. Väl i ledningen blev segern behaglig.

Nala Rod avslutade dagen med hemmaseger
Söndagens tävlingsdag var Fornabodas enda för säsongen, vilket gjorde tävlingarna ännu mer speciella för hemmakuskarna. Flera av Fornabodas kuskar blev nöjda med sina resultat, där Sigrid Hurtig tidigt körde in en andra plats med sin egentränade Silver Disa.

Silverplaceringen gav dessutom en tre sekunders rekordsänkning, som senare kom att sänkas ytterligare. Framåt slutet av dagen selade Sigrid ut sin Silver Disa som trots en fjärde plats, fick fira en ny rekordsänkning med nära fem sekunder. En pokal, två rosetter och nära åtta sekunders rekordsänkning blev Sigrids facit efter söndagens tävlingar.

Sigrid Hurtig hade en trevlig söndag med Silver Disa. Foto: Timmy Lundegård

Efter en solig vårdag på Fornaboda så var det bara en hemmaseger som saknades. Med ett lopp kvar fanns två chanser till en komplett tävlingsdag, där Isabella Jansson Wiklund satte punkt för dagen.

Trots 140 meters tillägg från startvolten och flera konkurrenter framför, så var segern aldrig i fara. Tillsammans med Isabellas nyförvärv, 11-åriga Nala Rod, så visade duon en strålande form och var helt överlägsna in mot upploppet.

– Tilläggen gjorde oss ingenting idag, hon tycker det är skitkul att bara bita förbi de andra på banan. Man ser på henne att hon bara flexar med öronen och bara springer framåt. Framåt vill hon, hon älskar att vara först och hon kämpar hela vägen för att vara där framme. Jag kom till och med på mig själv på upploppet att hon har ganska bra lopp framöver, så jag fick ta det lite lugnt för att inte köra mer än vad vi behöver, säger en lycklig Isabella Jansson Wiklund.

Isabella Jansson Wiklund avslutade dagen med en hemmaseger. Foto: Timmy Lundegård

Det 11-åriga vinnarstoet gjorde under söndagen sin tredje start som Lindesbergare, vilket efter helgens tävlingar har resulterat i två segrar. Hästen har haft flera sabbatsår från tävlingsbanan men har nu satsats för en full tävlingsform.

– Jag har haft henne sedan i vintras och har mest försökt att bygga upp lite styrka. Jag samkör henne med mitt andra russ och de älskar att tävla mot varandra hemma. Innan hennes seger i årsdebuten på Örebro så har hon inte vunnit sedan 2015 och det är ju ett ex antal år sedan. Hon har väl inte riktigt fått chansen men nu har hon hittat fram och tycker att det är skitkul.

Ponnydagens vinnare och vinnartider:
Lopp 1:
Månstorps Vinni – My Bjurman – 2.28,4
Lopp 2: Jas Gripen – Emeli Johansson – 1.48,0
Lopp 3: Emmeros Domino – Emma Åberg (Maja Prosén) – 3.08,3
Lopp 4: Elja’s Super Nova – Rebecka Lennartsson – 2.23,7
Lopp 5: Lurige Lage – Stella Axmon (Eija Axmon) – 2.50,9
Lopp 6: Yngve – Vera Jansson (Thea Borgqvist-Jerlin) – 2.31,8
Lopp 7: Thai Tonic – Lea Mattsson (Ebba A Söderström) – 1.57,5
Lopp 8: Triton C.C. – Ebba E Handler – 2.08,6
Lopp 9: Gransjöns Narnia – Albin Peterson – 2.40,7
Lopp 10: Gransjöns Rusa – Albin Peterson – 2.42,3
Lopp 11: Fröken Bus – Isabella Legl-Bååth (Lena Adolfsson) – 2.13,6
Lopp 12: Magica de Hex – Othilia Hedeland (Lowelia Hedeland) – 3.02,5
Lopp 13: Nala Rod – Isabella Jansson Wiklund – 1.57,8

Publicerad 22 maj 2022 klockan 22:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Teamet som ska driva Nya Blå Hallen. Elin Olofsson, Igors Aboltins, Viveca Wendin och lilla Evald. Foto: Jennie Einarsson

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna en klädbytardag som hon fick upp ögonen för lokalens potential. Nu ska hon göra Folkets Hus mer folkligt och festligt genom sin vision.
– Jag fick en vision om att det här skulle kunna bli en bra samlingslokal och när tillfället dök upp att kunna få ta över företaget så kände jag att det var för bra för att vara sant. Jag kände att jag måste köra på och så blev det, säger hon glatt när hon för första gången öppnar upp dörrarna för lunchgästerna.

4 oktober 2022 klockan 09:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Amanda Orrbo knep ett silver under helgens mästerskap. Här med sin stolta coach Jonathan Fagerhill. Foto: Privat

Silver till Amanda Orrbo på Downs Syndrom VM – uttagen till Special Olympics

Under lördagen gick Frövi Judos Amanda Orrbo ut på judomattan för att försvara sitt VM-guld från 2019. Den här gången blev dock motståndet i tuffaste laget, och Amanda vänder nu hemåt med en silvermedalj i bagaget. Efter den initiala besvikelsen är hon dock nöjd med sin insats.
– Hon var väldigt besviken först, men har nu landat i att hon gjorde en bra tävling och kommer hem som världstvåa, hälsar pappa Johan Orrbo som fanns på plats tillsammans med coach Jonathan Fagerhill.

3 oktober 2022 klockan 15:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stulen bil eldades upp

Vid 20-tiden på söndagskvällen larmades räddningstjänsten ut till en bilbrand i området Bor strax utanför Lindesberg. Polisen bekr...

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé

Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes ...

Oavgjord seriepremiär i Örebro

Ett handbollsderby mot Örebro SK i Idrottshuset skulle inleda den nya Division 1-serien för LIF Lindesberg. Trots en målsnål...

Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Elin, Elias, Mona och Teodor Ek kommer till Erikshjälpen på lördag. Erikshjälpens maskot - för barnen. Foto Lotta Sunvisson

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu på lördag – med en riktig Maskotdag. På Hillstreet blir det gaming och ett nytt ungdomsband som gäller.

30 september 2022 klockan 11:43 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok
När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning och det hela resulterade i nå...
29 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup
Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, får en minst sagt extra stor stjärnglans. ...
28 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp
Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats...
28 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesbergs pojklag arrangerar minnescup i bortgångne vännens namn. Arkivfoto: Saga Lagerman

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 lag från 7 olika klubbar, både från Örebro och Stockholm, kommer att spela cupen, som är en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin som för 2,5 år sedan gick bort i cancer.
– Ända sedan Benjamin gick bort har tanken funnits att hålla en cup i hans minne, och nu efter pandemin kan vi äntligen göra det, berättar killarnas tränare Aleksander Lazarevic.

27 september 2022 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen

En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett ...

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas

I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man...

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som d...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts ...

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-19

2022-09-16

2022-09-16

2022-09-15

2022-09-14

2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-04 15:54