Isabella Jansson Wiklund tog en hemmaseger med sitt nyförvärv Nala Rod. Foto: Timmy Lundegård

Högt intresse till Fornabodas ponnydag

Fornabodas årliga ponnydag kördes under söndagsförmiddagen. De två klassiska loppen Lindesbergs Lilla och Stora Pris skulle avgöras där den långväga gästen, Emeli Johansson från Halmstad, blev årets segrare med sitt egentränade russ Jas Gripen. Förutom en överlägsen seger från Halland så visade hemmakusken Isabella Jansson Wiklund upp ett spännande nyförvärv.

Det var ett högt deltagarintresse när Fornabodas ponnytravtävlingar kördes under söndagseftermiddagen. 150 nummerbrickor delades ut från stallbackens inskrivning vilket resulterade i 13 körda lopp, ett lopp mer än från början planerat.

Dagen inledde stort med de två klassiska loppen Lindesbergs Lilla Pris och Lindesbergs Stora Pris, två klasshöjande ponnylopp som har körts på Fornaboda sedan 80-90-talet. Årets upplagor bjöds på fin stjärnglans där två stora förhandsfavoriter, Månstorps Vinni och Terminater C.C., skulle få chansen att visa upp sig.

När Lindesbergs Stora Pris skulle köras, var det däremot ett annat ekipage som stal rampljuset. 19-åriga Emeli Johansson hade åkt hela vägen från Halmstad, för att starta sin egenägda Jas Gripen som kom förberedd med två raka segrar. 44 mil senare och en övernattning i närområdet så slutade den långa resan med en överlägsen seger efter ett struligt första halvvarv.

– Att få vara med i de lite större loppen är bara det kul så att vinna är såklart lite extra roligt, sade Emeli Johansson. Foto: Gustav Axmon.
My Bjurman tog hem Lindes Lilla Pris med Månstorps Vinni. Foto: Gustav Axmon.

– Det var väldigt rörigt och hästar lite överallt i den främre klungan, men vi lyckades komma igenom allt rätt så bra ändå. Efter det så kändes det bra med varvet kvar och när vi väl kom till ledning så kändes det rätt klart. Jag visste att Terminater C.C. är en häst som är väldigt bra där bakom men jag visste också vilken kapacitet som min häst besitter, så det kändes ändå rätt så bra, berättar segerkusken Emeli Johansson.

– Han är en ganska svår häst. Det är en häst som vill väldigt mycket och vi har haft väldigt mycket motgångar i början, nu har vi äntligen börjat att hitta varandra och det känns som att det bara blir bättre och bättre.

I shettisloppet, Lindes Lilla Pris, blev det däremot en favoritseger. Detta även om det blev kämpigt att nå ledningen för den tidigare kriterietrean, Månstorps Vinni. Från tjugo meters tillägg kunde körande My Bjurman från Djurås först utmana om ledningen, när ekipagen bara hade drygt 400 meter kvar till mållinjen. Väl i ledningen blev segern behaglig.

Nala Rod avslutade dagen med hemmaseger
Söndagens tävlingsdag var Fornabodas enda för säsongen, vilket gjorde tävlingarna ännu mer speciella för hemmakuskarna. Flera av Fornabodas kuskar blev nöjda med sina resultat, där Sigrid Hurtig tidigt körde in en andra plats med sin egentränade Silver Disa.

Silverplaceringen gav dessutom en tre sekunders rekordsänkning, som senare kom att sänkas ytterligare. Framåt slutet av dagen selade Sigrid ut sin Silver Disa som trots en fjärde plats, fick fira en ny rekordsänkning med nära fem sekunder. En pokal, två rosetter och nära åtta sekunders rekordsänkning blev Sigrids facit efter söndagens tävlingar.

Sigrid Hurtig hade en trevlig söndag med Silver Disa. Foto: Timmy Lundegård

Efter en solig vårdag på Fornaboda så var det bara en hemmaseger som saknades. Med ett lopp kvar fanns två chanser till en komplett tävlingsdag, där Isabella Jansson Wiklund satte punkt för dagen.

Trots 140 meters tillägg från startvolten och flera konkurrenter framför, så var segern aldrig i fara. Tillsammans med Isabellas nyförvärv, 11-åriga Nala Rod, så visade duon en strålande form och var helt överlägsna in mot upploppet.

– Tilläggen gjorde oss ingenting idag, hon tycker det är skitkul att bara bita förbi de andra på banan. Man ser på henne att hon bara flexar med öronen och bara springer framåt. Framåt vill hon, hon älskar att vara först och hon kämpar hela vägen för att vara där framme. Jag kom till och med på mig själv på upploppet att hon har ganska bra lopp framöver, så jag fick ta det lite lugnt för att inte köra mer än vad vi behöver, säger en lycklig Isabella Jansson Wiklund.

Isabella Jansson Wiklund avslutade dagen med en hemmaseger. Foto: Timmy Lundegård

Det 11-åriga vinnarstoet gjorde under söndagen sin tredje start som Lindesbergare, vilket efter helgens tävlingar har resulterat i två segrar. Hästen har haft flera sabbatsår från tävlingsbanan men har nu satsats för en full tävlingsform.

– Jag har haft henne sedan i vintras och har mest försökt att bygga upp lite styrka. Jag samkör henne med mitt andra russ och de älskar att tävla mot varandra hemma. Innan hennes seger i årsdebuten på Örebro så har hon inte vunnit sedan 2015 och det är ju ett ex antal år sedan. Hon har väl inte riktigt fått chansen men nu har hon hittat fram och tycker att det är skitkul.

Ponnydagens vinnare och vinnartider:
Lopp 1:
Månstorps Vinni – My Bjurman – 2.28,4
Lopp 2: Jas Gripen – Emeli Johansson – 1.48,0
Lopp 3: Emmeros Domino – Emma Åberg (Maja Prosén) – 3.08,3
Lopp 4: Elja’s Super Nova – Rebecka Lennartsson – 2.23,7
Lopp 5: Lurige Lage – Stella Axmon (Eija Axmon) – 2.50,9
Lopp 6: Yngve – Vera Jansson (Thea Borgqvist-Jerlin) – 2.31,8
Lopp 7: Thai Tonic – Lea Mattsson (Ebba A Söderström) – 1.57,5
Lopp 8: Triton C.C. – Ebba E Handler – 2.08,6
Lopp 9: Gransjöns Narnia – Albin Peterson – 2.40,7
Lopp 10: Gransjöns Rusa – Albin Peterson – 2.42,3
Lopp 11: Fröken Bus – Isabella Legl-Bååth (Lena Adolfsson) – 2.13,6
Lopp 12: Magica de Hex – Othilia Hedeland (Lowelia Hedeland) – 3.02,5
Lopp 13: Nala Rod – Isabella Jansson Wiklund – 1.57,8

Publicerad 22 maj 2022 klockan 22:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Sara Aspling och Kim Ryynänen kommer finnas på plats under söndagens trivseldag. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av kommunens ungdomar. Nu har tomtekostymen bytts ut mot sommarkläder när föreningen bjuder in till en trivseldag där ungdomar och vuxna kan finna gemenskap och samtidigt utmana varandra i olika lekar.
– Man måste ju starta någonstans och vi kan bara hoppas att så många som möjligt kommer, säger Sara.

24 juni 2022 klockan 11:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Arkivbild: LindeNytt

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella midsommarfirandet i Oscarsparken, Lindesberg. Arne Evertsson är en av medlemmarna och har själv medverkat under de senaste 50 åren. Men den här sommaren blir det inget. Han berättar för LindeNytt, att man i år helt enkelt inte har fått ihop tillräckligt med folk för att kunna genomföra evenemanget.
– Jag vet inte om det beror på pandemin, men det verkar som att folk har skaffat andra vanor, förklarar han.

21 juni 2022 klockan 15:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns det fortfarande många valmöjligheter för den som vill uppleva det traditionella firandet. LindeNytt har listat de platser som just nu har kommit till vår kännedom.

21 juni 2022 klockan 15:24 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fiske drog upp en vinnarfisk
I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa någonsin sett till ...
21 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.
21 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om de verkliga problem som råder på det sjukhus som finns i hans kommun. Storbacka vill hellre prata om hur det ser ut i andra regioner, inte minst i Stockholm. I sammanhanget kan man då påpeka att Region Stockholm har kortast operationsköer i landet. Faktum är att Bengt Storbacka inte har något mandat när det kommer till sjukvården i regionen utan det är hans partikollegor Andreas Svahn och Karin Sundin som har det. Samma S-regionpolitikerna som stängde nattakuten för något år sedan.

20 juni 2022 klockan 10:56 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En färgsprakande kostymrepetition pågår i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

18 juni 2022 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Marina fångar historiens vingslag i Stripa

Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del...

Den som drar upp störst fisk vinner – ett kräftland

Lördag 18 juni arrangeras Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Som vanligt är det Lindessjöns FVO som hå...

Säsongens första hemmaseger är säkrad!

Trots en hel del teknikproblem under torsdagens lunchtävlingar så fick Fornabodapubliken ta del av säsongens fö...

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby

Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.

16 juni 2022 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Flera bränder på kort tid oroar: ”Har polisanmälts”

Under onsdagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsparti i anslutning till industriområdet i...

Ingen torka för ”Leda och svanen” i sommar

Den av många uppskattade fontänen på Rådhustorget, föreställande Leda och svanen ur grekisk ...

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”

Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i ...

bildspel Solig aktivitetsvecka lockar till lek och skratt

Det fullkomligt bubblar av skratt och lek vid det lilla grönområdet på Björkhyttevägen där LIBO fram till ...

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden ...

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda ...

Koppartornet på Kaninholmen i Frövi är förlagan till det nya insektshotellet. Foto: Camilla Lagerman

Frövis nya hotell för pollinerare invigt – föreställer välkänt torn

I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Under måndagen avtäcktes det vinnande bidraget, föreställande Koppartornet på Kaninholmen i Frövi, som fått sin plats utanför äldreboendet Tallen.

13 juni 2022 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Personbil i diket efter att ha kört in i mitträcke på R50
En singelolycka har inträffat på riksväg 50 i höjd med Södra Måle, strax söder om Lindesberg.
13 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande
Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan som drivs av Lions Club Storå. Här går att fynda möbler, husgerå...
13 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson på...
11 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-11

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-10

2022-06-09

2022-06-09

2022-06-08

2022-06-08

2022-06-07

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-06

2022-06-05

2022-06-25 07:04