Isabella Jansson Wiklund tog en hemmaseger med sitt nyförvärv Nala Rod. Foto: Timmy Lundegård

Högt intresse till Fornabodas ponnydag

Fornabodas årliga ponnydag kördes under söndagsförmiddagen. De två klassiska loppen Lindesbergs Lilla och Stora Pris skulle avgöras där den långväga gästen, Emeli Johansson från Halmstad, blev årets segrare med sitt egentränade russ Jas Gripen. Förutom en överlägsen seger från Halland så visade hemmakusken Isabella Jansson Wiklund upp ett spännande nyförvärv.

Det var ett högt deltagarintresse när Fornabodas ponnytravtävlingar kördes under söndagseftermiddagen. 150 nummerbrickor delades ut från stallbackens inskrivning vilket resulterade i 13 körda lopp, ett lopp mer än från början planerat.

Dagen inledde stort med de två klassiska loppen Lindesbergs Lilla Pris och Lindesbergs Stora Pris, två klasshöjande ponnylopp som har körts på Fornaboda sedan 80-90-talet. Årets upplagor bjöds på fin stjärnglans där två stora förhandsfavoriter, Månstorps Vinni och Terminater C.C., skulle få chansen att visa upp sig.

När Lindesbergs Stora Pris skulle köras, var det däremot ett annat ekipage som stal rampljuset. 19-åriga Emeli Johansson hade åkt hela vägen från Halmstad, för att starta sin egenägda Jas Gripen som kom förberedd med två raka segrar. 44 mil senare och en övernattning i närområdet så slutade den långa resan med en överlägsen seger efter ett struligt första halvvarv.

– Att få vara med i de lite större loppen är bara det kul så att vinna är såklart lite extra roligt, sade Emeli Johansson. Foto: Gustav Axmon.
My Bjurman tog hem Lindes Lilla Pris med Månstorps Vinni. Foto: Gustav Axmon.

– Det var väldigt rörigt och hästar lite överallt i den främre klungan, men vi lyckades komma igenom allt rätt så bra ändå. Efter det så kändes det bra med varvet kvar och när vi väl kom till ledning så kändes det rätt klart. Jag visste att Terminater C.C. är en häst som är väldigt bra där bakom men jag visste också vilken kapacitet som min häst besitter, så det kändes ändå rätt så bra, berättar segerkusken Emeli Johansson.

– Han är en ganska svår häst. Det är en häst som vill väldigt mycket och vi har haft väldigt mycket motgångar i början, nu har vi äntligen börjat att hitta varandra och det känns som att det bara blir bättre och bättre.

I shettisloppet, Lindes Lilla Pris, blev det däremot en favoritseger. Detta även om det blev kämpigt att nå ledningen för den tidigare kriterietrean, Månstorps Vinni. Från tjugo meters tillägg kunde körande My Bjurman från Djurås först utmana om ledningen, när ekipagen bara hade drygt 400 meter kvar till mållinjen. Väl i ledningen blev segern behaglig.

Nala Rod avslutade dagen med hemmaseger
Söndagens tävlingsdag var Fornabodas enda för säsongen, vilket gjorde tävlingarna ännu mer speciella för hemmakuskarna. Flera av Fornabodas kuskar blev nöjda med sina resultat, där Sigrid Hurtig tidigt körde in en andra plats med sin egentränade Silver Disa.

Silverplaceringen gav dessutom en tre sekunders rekordsänkning, som senare kom att sänkas ytterligare. Framåt slutet av dagen selade Sigrid ut sin Silver Disa som trots en fjärde plats, fick fira en ny rekordsänkning med nära fem sekunder. En pokal, två rosetter och nära åtta sekunders rekordsänkning blev Sigrids facit efter söndagens tävlingar.

Sigrid Hurtig hade en trevlig söndag med Silver Disa. Foto: Timmy Lundegård

Efter en solig vårdag på Fornaboda så var det bara en hemmaseger som saknades. Med ett lopp kvar fanns två chanser till en komplett tävlingsdag, där Isabella Jansson Wiklund satte punkt för dagen.

Trots 140 meters tillägg från startvolten och flera konkurrenter framför, så var segern aldrig i fara. Tillsammans med Isabellas nyförvärv, 11-åriga Nala Rod, så visade duon en strålande form och var helt överlägsna in mot upploppet.

– Tilläggen gjorde oss ingenting idag, hon tycker det är skitkul att bara bita förbi de andra på banan. Man ser på henne att hon bara flexar med öronen och bara springer framåt. Framåt vill hon, hon älskar att vara först och hon kämpar hela vägen för att vara där framme. Jag kom till och med på mig själv på upploppet att hon har ganska bra lopp framöver, så jag fick ta det lite lugnt för att inte köra mer än vad vi behöver, säger en lycklig Isabella Jansson Wiklund.

Isabella Jansson Wiklund avslutade dagen med en hemmaseger. Foto: Timmy Lundegård

Det 11-åriga vinnarstoet gjorde under söndagen sin tredje start som Lindesbergare, vilket efter helgens tävlingar har resulterat i två segrar. Hästen har haft flera sabbatsår från tävlingsbanan men har nu satsats för en full tävlingsform.

– Jag har haft henne sedan i vintras och har mest försökt att bygga upp lite styrka. Jag samkör henne med mitt andra russ och de älskar att tävla mot varandra hemma. Innan hennes seger i årsdebuten på Örebro så har hon inte vunnit sedan 2015 och det är ju ett ex antal år sedan. Hon har väl inte riktigt fått chansen men nu har hon hittat fram och tycker att det är skitkul.

Ponnydagens vinnare och vinnartider:
Lopp 1:
Månstorps Vinni – My Bjurman – 2.28,4
Lopp 2: Jas Gripen – Emeli Johansson – 1.48,0
Lopp 3: Emmeros Domino – Emma Åberg (Maja Prosén) – 3.08,3
Lopp 4: Elja’s Super Nova – Rebecka Lennartsson – 2.23,7
Lopp 5: Lurige Lage – Stella Axmon (Eija Axmon) – 2.50,9
Lopp 6: Yngve – Vera Jansson (Thea Borgqvist-Jerlin) – 2.31,8
Lopp 7: Thai Tonic – Lea Mattsson (Ebba A Söderström) – 1.57,5
Lopp 8: Triton C.C. – Ebba E Handler – 2.08,6
Lopp 9: Gransjöns Narnia – Albin Peterson – 2.40,7
Lopp 10: Gransjöns Rusa – Albin Peterson – 2.42,3
Lopp 11: Fröken Bus – Isabella Legl-Bååth (Lena Adolfsson) – 2.13,6
Lopp 12: Magica de Hex – Othilia Hedeland (Lowelia Hedeland) – 3.02,5
Lopp 13: Nala Rod – Isabella Jansson Wiklund – 1.57,8

Publicerad 22 maj 2022 klockan 22:07

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Även om Björn Goop blev säsongspremiärens största vinnare med totalt fyra segrar, så var det Jörgen Westholm som inledde säsongen med Kurtz. Foto: Timmy Lundegård

En fin och solig lunch inleder travsäsongen

Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle summeras. Trots att Jörgen Westholm blev tränaren att inleda säsongen med två raka segrar, så var det Björn Goop som avslutade lunchen med en fyrling i de tre sista loppen. Båda kuskarna var även snabba på att berömma tävlingsovalen.
– Det ska grabbarna som sköter banan ha cred för, sade Jörgen Westholm.

2 maj 2024 klockan 18:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig ...

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan

I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under ...

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordm...

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga firanden runt om i Lindesberg kommun. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.

29 april 2024 klockan 10:36 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger
Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Även om Pålsbodas toppspelare ...
26 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök
Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel del förvirring kring vad som egentligen gäller när...
26 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned
Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskä...
25 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade färdplanen för primärvården i norra länsdelen. Vi i Vänsterpartiet vädjar till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att inte genomföra nedskärningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro.

25 april 2024 klockan 11:42 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poeten Jimmy Alm ska leda workshops tillsammans med unga från Frövi. Foto: AnnaCarin Isaksson

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta tillvara på barn och ungdomars tankar kring utvecklingen av Frövi. Med hjälp av poeten Jimmy Alm ska deras idéer och drömmar formas till en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum.
– Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län i ett pressmeddelande.

23 april 2024 klockan 12:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare

Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fö...

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att "klubba" och dansa loss - eller bara hänga med andra. Genom hårt slit ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”
En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med Stefan Jansson bjuder in till konserten "En strut ...
17 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Därför varslar Kommunal om strejk
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen...
16 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro ...
16 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-10

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-05-06 15:51