Lindesbergs kommun planerar att lägga ner Pilkrogs skola. Men engagemanget för skolans fortlevnad är stor i det lilla samhället och i de närliggande byarna. Resultatet av detta är att man önskar driva vidare verksamheten i form av en friskola. Något som ej belastar kommunen ekonomiskt. Men kommunen säger nej ändå.
Bo Bäckman är ordförande i Pilkrogs friskolas ekonomiska förening. Han menar att beslutet från Barn- och utbildningsnämnden är tragiskt och dumt.
-Jag kan bara tolka det som att politikerna inte vill släppa greppet om egna verksamheter för andra aktörer, förklarar Bo och fortsätter:
-Det är rent av hopplöst att ens försöka resonera med Arnold Bengtsson angående det här. Och man funderar ju lite om det verkligen är förankrat i det egna partiet. Arnold har ju sedan länge visat sig kritisk och orubblig i sådana här frågor, kommenterar Bäckman.
Att driva skolan i modell friskola har många fördelar, men få eller inga nackdelar. Därför retar det gallfeber på alla människor som engagerar sig i frågan.
På den lilla byskolan går 45 elever, men antalet skulle kunna bli fler om kommunen vill samarbeta.
-Som friskola skulle vi kunna erbjuda en lugn och trygg miljö för andra utanför nuvarande skolområde. T ex skulle vissa elever i Lindesberg kunna gå på Pilkrog om de inte trivs på sin nuvarande skola. Alla vinner ju på det, menar Bo Bäckman.
Även om Arnold Bengtsson och Barn- och utbildningsnämnden nu kommer att rekommendera Skolverket att avslå ansökan om en friskola, så är inte hoppet ute för det.
-Det är ju bara en rekommendation från kommunen och inget definitivt nej i den här frågan. Vi får se resultatet av kommunens negativa inställning framöver, och sista ordet är långt ifrån sagt ännu, konstaterar Bo Bäckman.
Arnold Bengtsson: ”Bo Bäckman har fel”
-Det Bo Bäckman säger stämmer inte. Han har helt enkelt räknat fel, menar Arnold Bengtsson.
Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande innebär kommunens planer på en nedläggning att man sparar 600 000 kronor i driftkostnader varje år. Och att starta en friskola är bara en trendlösning för att rädda småskolor som egentligen inte behövs, menar Bengtsson.
-Jag förstår frustrationen bland de som berörs av det här, men samtidigt får vi inte glömma att vi kan erbjuda mycket bättre kvalitet i våra andra skolor än vad de någonsin kan åstadkomma på Pilkrog, säger Arnold.
Dessutom menar Arnold Bengtsson att det är fel om en liten grupp föräldrar och elever ska belasta skattebetalarna för att få sin vilja igenom. Särskilt i fallet Pilkrog – och särskilt nu när man måste finna ”lämpliga” områden att spara in på.
-Hade det varit så att man i Vedevåg önskade starta en friskola hade situationen varit en helt annan. Där finns ändå ett underlag och en skola som kan erbjuda hög kvalitet. Men i det här aktuella fallet måste vi tyvärr se sanningen och vad som är bäst, avslutar han.
Mer om Pilkrog skola finns här>>
Löa friskola>>
Friskolornas Riksförbund>>