Den som trodde att Sommarsaluten satte punkt för sommaren i augusti, får nog allt ta och tänka om. Så tycks åtminstone medlemmarna i Linde Fornminnes- och Hembygdsförening resonera då man drar igång en ny sommarscen i området Tempelbacken i Dalkarlshyttan.
Under titeln ”Visor och låtar från Finnmarken” bjuder föreningen in alla intresserade för en timmeslång konsert på tisdag kväll. Initiativtagaren Gert Lindmark berättar att man har letat efter en ny sommarscen under en tid där man kan hålla enklare musikarrangemang för folket. Att man fastnade för just Tempelbacken, framför andra platser, föll sig ganska naturligt.
-Det är ju bara att se sig omkring så förstår man varför den här platsen fångade vårt intresse, säger han och blickar ut över sjön.
-Det är en fantastisk miljö, poängterar han.
Men Tempelbackens kåta har andra styrkor än det som fångar ögat. Själva kåtan i sig är nämligen en mycket lämplig plats att framföra livemusik på. När man står där inne och pratar så inser man att akustiken är på musikernas sida.
-Man skulle nästan kunna tro att den har byggts med hänsyn till ljudet, att man haft för avsikt att akustiken skall vara perfekt. Men det är nog bara en slump, ler Gert.
En annan styrka är närheten och tillgängligheten.
-Det är t o m handikappsvänligt. Man kan köra hela vägen fram med bil och det är riktigt plant och fint på marken runt omkring.
Spelningen på tisdag blir både en premiär och säsongsavslutning på samma gång. Man inser det komiska i att arrangera en sommarscen i tolfte timmen, men ville ändå köra igång detta i år för att ”testa konceptet” inför kommande sommarsäsong.
-Väderprognosen ger oss ändå lite hopp om ”somrigt inslag”, det blir sol. Men vi är ändå garderade mot kylslagna vindar eller regnskurar. Det kommer att finnas tak över huvudet även utanför kåtan. Dessutom kommer det finnas möjlighet för korvgrillning och det värmer ju upp en del om det skulle bli kylslaget i luften, berättar Gert.
Fotnot: Spelningen i Tempelbacken är fri från entréavgift och börjar klockan 19:00, tisdag 14 september. Musikerna kommer att bjuda på en repertoar med Dan Anderssons och Nils Parlings prägel.
Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.
Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en person i Lindesbergs kommun blivit utsatt – och bestulen på en större summa pengar.
– Lämna aldrig ut kontouppgifter eller öppna upp BankID då du blir uppringd av någon oavsett vad de säger, kommenterar polisens presstalesperson, Mats Öhman, i en skrivelse på polisens hemsida.
Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett sammanlagt värde om 5000 kronor till Linde Bergslags församling. En sommargåva som kommer att kunna glädja de som har det tufft i en tid av allt högre levnadskostnader.
– Tyvärr finns ju behovet. Vi är lite oroade över hur det kommer att se ut framöver, vi vet ju att många går och balanserar, samtidigt som det är svårt att be om hjälp, berättar diakon Anna Andersson.
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.
Efter att det under en längre tid varit väldigt stökigt vid återvinningsstationen i centrala Frövi tyckte scoutledare Oscar Lind från scoutkåren Equmenia Frövi att det var dags att rycka ut och göra en insats för samhället. Tillsammans med en grupp unga scouter från patrull Vargen städade de rent på tisdagseftermiddagen.
– Det är roligt att hjälpa andra och göra fint, sedan är det är bra för naturen också, konstaterade Noah Mollberg 11 år glatt samtidigt som sopkvasten gick på högvarv.