Tomas Bannerhed, Anna Jörgensdotter och Arne Johnsson under Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter

”Hur skriver man ihop ett liv?”

Bokens Dag i Lindesberg är inne i sina tonår. Det var fjortonde gången som den hölls och publiken blir bara större – ca 260 besökte Arenan på onsdagskvällen.
– Den bästa hittills, var en vanlig kommentar i kön till Blombergska Akademibokhandeln, som sålde bra av signerade böcker.

-Välkomna tillbaka efter ett års paus, sade Arne Johnsson efter att Bokbandet inlett med en Bob Dylan och spelat ett antal låtar i americana-stil. En behållning på bokdagarna brukar vara Arne Johnssons presentationer av författarna och den här gången fick han många lovord av dem.

I måndags vann han Förläggarföreningens Augustpris. Två dagar senare läste Jonas Hassen Khemiri för besökarna på Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter
I måndags vann han Förläggarföreningens Augustpris. Två dagar senare läste Jonas Hassen Khemiri för besökarna på Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter

-Vilken otroligt fin presentation sade, nyblivne Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiri, som började tala om att namn inte är ofarliga och namnet Lindes – berg påminde honom om en familjemyt i den egna familjen där pappans namn Khemiri enligt pappan själv betydde ”mannen från berget” och mammans efternamn var Bergman och att de därför skulle passa så bra ihop. Men pappans namn betydde något helt annat visade det sig senare.

”Allt jag inte minns” heter hans nya prisade roman och han funderade över just minnet, när han själv tvivlat över sådant som från början var absoluta sanningar, till mormoderns borttynande minnesförmåga till när en vän dog och han inte tyckte att orden räckte till för att beskriva vännen.

-Jag kände att jag ville växla in orden mot att få vännen tillbaka, sade Jonas Hasen Khemiri. Hur skriver man en människa? Hur skriver man ihop ett liv ?

Lin Hallberg berättade om sin resa som författare i den inte särskilt upphöjda genren hästböcker – alltså de där böckerna med en häst på omslaget som ”hästflickor” läser. Om hur hon tog 30 år på sig från att ha varit en åttaårig häst-tjej  (”Det är aldrig för sent”) till att komma ut med en bok och upptäckte hur otroligt mycket hon hade att berätta. Hon beskrev sina resor till kulturer i Mongoliet, Sydamerika och Island där hästen spelar en annan roll och hur hon utvecklat sina böcker som t ex boken om hästen Orkan, där läsarna får ta del av såväl en familjs hemligheter, skogslandskapets förvandling när skogen avverkas och hästens del i detta.

Bodil Malmsten signerar boken "Det här är hjärtat" åt Bodil Grek. Foto: Lotta Persdotter
Bodil Malmsten signerar boken ”Det här är hjärtat” åt Bodil Grek. Foto: Lotta Persdotter

”Hjärtat är en muskel något större än en knuten hand”. ”Tårar är bara vätskeförlust” är några sakliga konstateranden av författaren Bodil Malmsten som kom för att samtala med Arne Johnsson om sin senaste bok ”Det här är hjärtat”. Det är 22 år sedan hon kom med en diktsamling senast, men hon varit en ständigt närvarande röst i decennier och hon har gett ut en populär skrivarlära  ”Så gör jag” men som hon under kvällen skämtsamt döpte om till ”Gör inte som jag”. Hennes nya diktsamling är en bearbetning av den sorg hon känner sedan hennes älskade dött. ”I din frånvaro är allt ingenting” skriver hon.

– Jag har just läst in den som ljudbok och då upptäckte jag att jag inte hade läst hela boken. Jag upptäckte nyheter i texten, sade hon och det väckte munterhet i publiken.

Tomas Bannerhed – som rest Sverige runt för att samla intryck och upplevelser om fåglar för sin och Brutus Östlings bok ”I starens tid” – läste högt om besöket vid Tysslingen som fick publiken att både se och framförallt höra hur 2 800 sångsvanar trumpetar i en improviserad blåsorkester.
-När jag växte upp höll jag på att kvävas av självkritik. Men Ester Henning vände skulden utåt. Hon ställde frågan om vad en kvinna får vara – vad som är normalt eller avvikande, sade Anna Jörgensdotter som i år kommit med boken Drömmen om Ester. Den handlar om konstnären Ester Henning från en skomakarfamilj i Yngshyttan som kom att tillbringa 66 år av sitt långa liv på olika mentalsjukhus. Hon utmanade både jantelagen och könsrollerna. ”Jag är den största konstnären” utropade hon när hon 1916 första gången togs in på sjukhus.
-Varje människa är en berättelse – är värd en berättelse, sade konferencieren Arne Johnsson.

Publicerad 26 november 2015 klockan 09:59

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en jämn inledning så blev bortalaget Vinslöv för starka i den andra halvleken, efter att de fått med sig sex raka mål.

25 september 2021 klockan 18:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Joachim Tadell

Nya musikaliska smaker från Stew: ”Ser fram emot att möta publiken igen”

Mycket har hunnit hända sedan Lindebandet Stew släppte sitt debutalbum ”People” under hösten 2019. Bara några månader senare begav de sig ut på en turné i Tyskland, något som skulle visa sig bli de sista spelningarna på länge då coronaviruset drog fram över Europa. Nu blickar man dock framåt igen, med två färska singlar släppta, och ett nytt album på väg ut i etern.

24 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att ...

Telefonbedragare aktiva i regionen – flera personer drabbade på kort tid

Just nu ser polisen i vår region en tendens till ökad aktivitet av försök ...

Många sätt att vara en bra förälder

Det är viktigt att komma ihåg, att det finns många sätt att vara en bra förälder på. Att vara delaktig i barnets ...

Foto: Victor Friberg/Svensk Ultimate

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i samtliga fyra klasser, där föreningen blev turneringens framgångsrikaste. Två SM-guld och ett silver blev resultatet, vilket är Frövi IKs framgångsrikaste USM någonsin!
– Att åka hem med två guld och ett silver är verkligen inte fy skam, säger Tim Tegin.

23 september 2021 klockan 13:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Från och med 1 januari 2022 kan den som fimpar på gatan bli bötfälld. Foto: Camilla Lagerman

Slutfimpat på marken efter årsskiftet

Från och med den 1 januari 2022 blir ringa nedskräpning straffbart. Det innebär att det kan utfärdas böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

23 september 2021 klockan 11:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stängt betyder öppet?
INSÄNDARE/DEBATT: Replik snarast, tack! Oemotsagd får sjukvårdsdirektör Jonas Claesson publicera en märklig inlaga i media med nya definitioner ...
23 september 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Smittan minskar i länet
Smittspridningen av covid-19 minskar nu i Örebro län. Under vecka 37 testade cirka 180 personer positivt för sjukdomen, vilket är en minskning med...
22 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas
Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det ...
22 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Christoffer Wilhelmsson, Erik Jäderqvist och Christer Pilblad håller i trådarna (konsolerna) under Lindesbergs första gaming event för Världens Barn. Foto: Hillstreet/selfie

Gaming event för första gången i Linde – för Världens Barn

Insamlingen för Världens Barn hittar nya vägar i Lindesberg. Nu i helgen håller Studiefrämjandet ett gaming event i sin lokal Hillstreet på Kullgatan. Det blir TV- och dataspel samt livemusik med lokala band, uppger arrangören.
– Det är så roligt att Lindesberg hittar på något nytt, som kan användas på andra håll i landet, säger Göran Klingensjö, regional samordnare för Världens Barn. Det blir ett sätt att visa att man bryr sig – också yngre och killar.

22 september 2021 klockan 09:11 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

AnnonsNy dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd ...

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-14

2021-09-13

2021-09-13

2021-09-10

2021-09-10

2021-09-09

2021-09-09

2021-09-08

2021-09-08

2021-09-07

2021-09-07

2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-26 15:22