Tomas Bannerhed, Anna Jörgensdotter och Arne Johnsson under Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter

”Hur skriver man ihop ett liv?”

Bokens Dag i Lindesberg är inne i sina tonår. Det var fjortonde gången som den hölls och publiken blir bara större – ca 260 besökte Arenan på onsdagskvällen.
– Den bästa hittills, var en vanlig kommentar i kön till Blombergska Akademibokhandeln, som sålde bra av signerade böcker.

-Välkomna tillbaka efter ett års paus, sade Arne Johnsson efter att Bokbandet inlett med en Bob Dylan och spelat ett antal låtar i americana-stil. En behållning på bokdagarna brukar vara Arne Johnssons presentationer av författarna och den här gången fick han många lovord av dem.

I måndags vann han Förläggarföreningens Augustpris. Två dagar senare läste Jonas Hassen Khemiri för besökarna på Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter
I måndags vann han Förläggarföreningens Augustpris. Två dagar senare läste Jonas Hassen Khemiri för besökarna på Bokens Dag. Foto: Lotta Persdotter

-Vilken otroligt fin presentation sade, nyblivne Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiri, som började tala om att namn inte är ofarliga och namnet Lindes – berg påminde honom om en familjemyt i den egna familjen där pappans namn Khemiri enligt pappan själv betydde ”mannen från berget” och mammans efternamn var Bergman och att de därför skulle passa så bra ihop. Men pappans namn betydde något helt annat visade det sig senare.

”Allt jag inte minns” heter hans nya prisade roman och han funderade över just minnet, när han själv tvivlat över sådant som från början var absoluta sanningar, till mormoderns borttynande minnesförmåga till när en vän dog och han inte tyckte att orden räckte till för att beskriva vännen.

-Jag kände att jag ville växla in orden mot att få vännen tillbaka, sade Jonas Hasen Khemiri. Hur skriver man en människa? Hur skriver man ihop ett liv ?

Lin Hallberg berättade om sin resa som författare i den inte särskilt upphöjda genren hästböcker – alltså de där böckerna med en häst på omslaget som ”hästflickor” läser. Om hur hon tog 30 år på sig från att ha varit en åttaårig häst-tjej  (”Det är aldrig för sent”) till att komma ut med en bok och upptäckte hur otroligt mycket hon hade att berätta. Hon beskrev sina resor till kulturer i Mongoliet, Sydamerika och Island där hästen spelar en annan roll och hur hon utvecklat sina böcker som t ex boken om hästen Orkan, där läsarna får ta del av såväl en familjs hemligheter, skogslandskapets förvandling när skogen avverkas och hästens del i detta.

Bodil Malmsten signerar boken "Det här är hjärtat" åt Bodil Grek. Foto: Lotta Persdotter
Bodil Malmsten signerar boken ”Det här är hjärtat” åt Bodil Grek. Foto: Lotta Persdotter

”Hjärtat är en muskel något större än en knuten hand”. ”Tårar är bara vätskeförlust” är några sakliga konstateranden av författaren Bodil Malmsten som kom för att samtala med Arne Johnsson om sin senaste bok ”Det här är hjärtat”. Det är 22 år sedan hon kom med en diktsamling senast, men hon varit en ständigt närvarande röst i decennier och hon har gett ut en populär skrivarlära  ”Så gör jag” men som hon under kvällen skämtsamt döpte om till ”Gör inte som jag”. Hennes nya diktsamling är en bearbetning av den sorg hon känner sedan hennes älskade dött. ”I din frånvaro är allt ingenting” skriver hon.

– Jag har just läst in den som ljudbok och då upptäckte jag att jag inte hade läst hela boken. Jag upptäckte nyheter i texten, sade hon och det väckte munterhet i publiken.

Tomas Bannerhed – som rest Sverige runt för att samla intryck och upplevelser om fåglar för sin och Brutus Östlings bok ”I starens tid” – läste högt om besöket vid Tysslingen som fick publiken att både se och framförallt höra hur 2 800 sångsvanar trumpetar i en improviserad blåsorkester.
-När jag växte upp höll jag på att kvävas av självkritik. Men Ester Henning vände skulden utåt. Hon ställde frågan om vad en kvinna får vara – vad som är normalt eller avvikande, sade Anna Jörgensdotter som i år kommit med boken Drömmen om Ester. Den handlar om konstnären Ester Henning från en skomakarfamilj i Yngshyttan som kom att tillbringa 66 år av sitt långa liv på olika mentalsjukhus. Hon utmanade både jantelagen och könsrollerna. ”Jag är den största konstnären” utropade hon när hon 1916 första gången togs in på sjukhus.
-Varje människa är en berättelse – är värd en berättelse, sade konferencieren Arne Johnsson.

Publicerad 26 november 2015 klockan 09:59

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 19:59