Totalt 3000 anställda på sex pappersbruk strejkar – och nu kommer även Korsnäs i Frövi att drabbas. Detta sedan facket och arbetsgivarna inte har kommit överens i frågan om ett nytt löneavtal.
I ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen, kommenterar fabriksdirektör Håkan Krantz att man inte förstår hur Pappers kunnat tacka nej till industrins mest förmånliga avtal. Facket tackar nej till mellan 800-900 kr mer i månaden för en anställd.
-Nu fortsätter istället strejken, och hittills har strejken kostat en halv miljard kronor i förlorade exportintäkter. Pappers oansvariga agerande äventyrar framtiden för företaget, jobben och orten, säger Håkan Krantz fabriksdirektör vid Korsnäs Frövi.
Ur pressmeddelandet:
Medlarna, opartiska ordföranden (OPO), lade igår, söndagen den 25 april 2010, fram ett färdigt avtalsförslag mellan Pappers och Skogsindustrierna. Pappers säger nej, och avfärdar därmed industrins mest förmånliga avtal. Skogsindustrierna accepterade budet. Pappers nej innebär därmed att strejken fortsätter på Korsnäs i Gävle och idag också inleds på Korsnäs i Frövi. Detta innebär att all kartongproduktion inom Korsnäs från och med klockan 18.00 idag kommer att vara uttagen i strejk.
Medlarnas bud innebär en löneökning i snitt med 3,2 procent på 22 månader. En anställd med genomsnittslönen 23 200 har erbjudits i genomsnitt 750 kr mer i månaden sett över avtalsperioden. En anställd med lön under 21 300 kronor omfattas av den kompletterande låglönekonstruktion som Skogsindustrierna erbjudit, och skulle därför få i genomsnitt 800 kr mer i månaden sett över avtalsperioden.
Korsnäs Frövis bruksledning, under ledning av Håkan Krantz och Per Persson kallar därför till möte med Pappers lokala avdelning. Avsikten är att efterfråga hur den lokala avdelningen ställer sig till att Pappers förhandlingsdelegation i Stockholm tackat nej till industrins mest förmånliga avtal. Mötet hålls idag måndagen den 26 april, kl 13.00 på Korsnäs Frövis lokala huvudkontor.
Uppdatering
Strejken blev inte långvarig då parterna kom överens om ett nytt avtal under måndagskvällen. Avtalet ger arbetarna en löneökning med 3,3% i snitt över 22 månader.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Under vecka 14 kommer en besiktning av Linde energis ledningsnät i Lindesberg och Närkes Kil genomföras – och som vanligt sker detta från helikopter på låg höjd.
En gräsbrand har blossat upp i området Torrbråten, Ramsberg. Larmet inkom strax före lunchtid på onsdagen.
– Vi har personal från fyra stationer på plats och enligt uppgift skall elden ha snabb spridning i det torra fjolårsgräset, uppger man från Räddningsregion Bergslagen.
Strax innan jullovet 2022 monterades de första kamerorna upp på Lindbackaskolan, i syfte att få bukt med skadegörelse och otrygghet. Nu följer även Storåskolan och Fröviskolan efter, något som fick grönt ljus av Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Det har gett väldigt gott resultat på Lindbackaskolan, och det är därför som nu Frövi och Storå också vill ha kameraövervakning, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.