IFK Lindesbergs 11-åriga pojkar är ett lag på frammarsch

IFK Lindesbergs lag med pojkar födda 2010 har redan från starten varit en stor trupp, och med sina 26 spelare är de nu det största pojklaget i föreningen. Här får killarna lära sig att ta ansvar, vara schyssta kompisar och såklart spela en massa fotboll, något som gett fina resultat under de sammanlagt 44 matcher man spelat under de senaste två åren.
– Vi har nolltolerans mot rasism och svordomar, det är jätteviktigt att de är trevliga och schyssta mot varandra, oavsett om det är träning eller match, berättar tränaren Aleksander ”Sasha” Lazarevic.

Att killarna i IFK Lindesbergs pojklag älskar att spela fotboll råder det inga som helst tvivel om. När LindeNytt hälsar på i det stora fotbollstältet i fritidsbyn är det en småkylig decemberkväll, trots det springer en efter en in på planen och hälsar glatt på sin tränare Aleksander ”Sasha” Lazarevic, som också är ungdomsansvarig i föreningen.

– Vi tränar 2-3 pass i veckan, men fick de bestämma skulle de träna mer än så, skrattar han.

Tillsammans med sina fyra tränare, Mattias Gidmo, Erik Hellmen, Zaki Habib och Aleksander tränar laget nästan året runt, med undantag för ett kortare uppehåll under sommaren och en paus över julhelgen, så det blir närmare 10 månader fotboll varje år.

– Det är lite slitigt ska jag erkänna, men det ger så mycket, säger Sasha.

Aleksander ”Sasha” Lazarevic är tränare för pojkar födda 2010, men är också ungdomsansvarig i föreningen. Foto: Camilla Lagerman

Något Aleksander arbetar mycket med är killarnas personliga utveckling, både på och utanför planen. Dessutom spelar de en egen cup, där man får poäng inte bara för gjorda mål utan även för fair play, om man är en schysst kompis och bra uppförande bland annat.

– Vi jobbar mycket med relationer, jag har utvecklingssamtal med alla spelare och deras föräldrar, där jag berättar lite om fotbollen och frågar hur det går i skolan. Det handlar framförallt om att göra killarna till bra människor i samhället och även i skolan, då kommer det per automatik i fotbollen också. Vi har nolltolerans mot rasism och svordomar, det är jätteviktigt att de är trevliga och schyssta mot varandra, oavsett om det är träning eller match, berättar han.

Det är god stämning på träningen, och det skrattas friskt. Foto: Camilla Lagerman

En del i arbetet med den personliga utvecklingen har varit att utse lagkaptener, där de utnämnda får lära sig att ta ytterligare ansvar i laget.

– Jag jobbar mycket med ledarskap och det är en handfull killar som har blivit utsedda till lagkaptener, vilket är ett väldigt fint uppdrag, och de har fått med sig en lapp hem till föräldrarna om vad det innebär. Det är något som jag har tagit med mig från Balkan, det spelar ingen roll hur gammal man är, även om man är 15 år ska man kunna gå in som lagkapten i ett A-lag och veta precis vad det handlar om, säger Aleksander som har rötterna i forna Jugoslavien.

Under de två senaste åren har laget spelat hela 44 matcher, med fina resultat som följd. Något som kanske kan ha att göra med det kodsystem som tränarna arbetar med.

– Vi jobbar med kodord, där det bland annat handlar om att veta hur vi vinner tillbaka bollen, hanterar anfallsspel, passningar och olika tekniker. Killarna har koder till allt och vet exakt vad de ska göra. Vi tränar också mycket spel på tomma ytor för att göra spelarna snabbare i huvudet och inte bara i fötterna, säger Aleksander.

I år har truppen spelat 7-mannaserier med tre lag, där 2 av lagen varit i en serie och det sista i en annan. Till nästa år kommer man gå över till att spela två stycken 7-mannalag i två olika nivåer samt ett 9-mannalag, där de får möta lite äldre killar.

– Vi roterar hela tiden, så ingen bara spelar i en och samma nivå. Tanken är att alla ska få prova, och jag vägrar att toppa lagen, säger han.

Att det här laget är på väg mot något stort är inte svårt att föreställa sig, flera av killarna drömmer om att bli proffs i framtiden så lägg namnen på minnet och kom ihåg var ni läste det först.

Publicerad 14 december 2021 klockan 14:20

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Pizza med mycket fyllning är melodin hos Mass. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Intresset för nya smaker skapade konceptet – Pizzasmak har öppnat

När Restaurang Basilika plockade ner skylten för gott i slutet av december påbörjade Mahsum ”Mass” Altun sin förvandling av lokalen på Kristinavägen i Lindesberg, till det som nu är Pizzasmak. Konceptet är fortfarande på tillväxt, men Mass har en tydlig vision om sin restaurangs framtid.
– Vi vill inte framstå som en vanlig pizzeria, mer som en restaurang som serverar bra pizza, säger han med ett leende.

27 januari 2022 klockan 09:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Ansträngt i flera kommunala verksamheter

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att skena i Lindesbergs kommun. Bara under de senaste sju dagarna har 1095 personer testats positivt för sjukdomen, trots nya rekommendationer kring provtagning. Det höga antalet smittade märks inom flera av kommunens verksamheter, som skola och omsorg, där man nu upplever ett mycket ansträngt läge.
– Vår personal gör ett superjobb! Läget är väldigt ansträngt, men man klarar det, berättar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

26 januari 2022 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen backar om avgiftshöjning av matlådor

I slutet av november förra året lade socialnämnden fram ett förslag som skulle innebära att matlådor ...

Arg kund återvände med förstärkning och hotade personalen

En man i 50-årsåldern har gjort sig misstänkt för olaga hot. Detta sedan vederbörande inför ...

Januariros och septembertips

INSÄNDARE: Den 8 januari blev jag, 77 år, troligen smittad med Covid-19. Tisdagen 11 januari fick jag feber och ringde 1177 för ...

Foto: Jennie Einarsson

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer för de som insjuknat och även för personer i karantän. Bland annat slopas familjekarantänen för vissa grupper, medan antalet dagar i karantän för både sjuka och hushållskontakter kortas ned från sju till fem dagar. Man gör även prioriteringar i testverksamheten för att underlätta det mycket ansträngda läget.

20 januari 2022 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rigoletto bokstavligen i ny kostym - 1920 talets art deco. Med vacker musik från tiden innan. Foto: Folkets Hus och Parker.

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna.

20 januari 2022 klockan 13:18 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar
INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i s...
19 januari 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter
INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med...
18 januari 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren
Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i centrala Lindesberg. - Inringaren upplevde rö...
18 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Skärmbild från Region Örebro läns hemsida.

434 nya fall i kommunen – på en vecka

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län rapporterades 434 nya fall av sjukdomen bara under de senaste sju dagarna, vilket är den högsta noteringen sedan pandemin startade.

17 januari 2022 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”

På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten i vilken bland annat Handelsbanken huserar. När patrullen kom fram till adressen, fanns dock ingen misstänkt kvar på platsen.
– Man hittade ett föremål kvarlämnat, som har tagits i beslag, uppger Christina Hallin, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

17 januari 2022 klockan 09:41 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Söndagens volleyboll är framflyttad

Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på ...

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. ...

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari

Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs ...

AnnonsArkivbild. Foto: Fredrik Norman

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget från kallgrader till mildare väder. På Samhällsbyggnad Bergslagen uppges att halkbekämpningen just nu upptar alla resurser, men att det ändå kommer att ta tid innan man hunnit med alla platser och vägsträckor.
– Vi har vår egen personal ute i centrala delarna, sedan har vi våra entreprenörer som kör i ytterområden. Trots att vi kör för fullt just nu, så kommer det ändå att dröja lite innan vi hunnit med alla platser, kommenterar Michael Kromm, arbetsledare på avdelning Gata, Samhällsbyggnad Bergslagen.

13 januari 2022 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi...

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Skärmbild från Region Örebro läns hemsida.

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall noterades, något som kan jämföras med drygt 700 fall veckan innan. Även i Lindesbergs kommun syns en rejäl ökning, då 113 nya fall har bekräftats under de senaste sju dagarna, varav 50 bara under ett dygn. Anledningen till den kraftiga ökningen i länet förklaras av att den mer smittsamma varianten av viruset, omikron, nu är dominant i smittspridningen.

5 januari 2022 klockan 11:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta
Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av hemmaspelarna testats positivt för ...
4 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”
På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit omkull på isen och inte kunde ta sig upp igen. - Man skall försöka ...
4 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål
På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 personer ha varit inblandade. - Vi ...
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-01-03

2021-12-31

2021-12-29

2021-12-29

2021-12-28

2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-27 18:02