IFK Lindesbergs 11-åriga pojkar är ett lag på frammarsch

IFK Lindesbergs lag med pojkar födda 2010 har redan från starten varit en stor trupp, och med sina 26 spelare är de nu det största pojklaget i föreningen. Här får killarna lära sig att ta ansvar, vara schyssta kompisar och såklart spela en massa fotboll, något som gett fina resultat under de sammanlagt 44 matcher man spelat under de senaste två åren.
– Vi har nolltolerans mot rasism och svordomar, det är jätteviktigt att de är trevliga och schyssta mot varandra, oavsett om det är träning eller match, berättar tränaren Aleksander ”Sasha” Lazarevic.

Att killarna i IFK Lindesbergs pojklag älskar att spela fotboll råder det inga som helst tvivel om. När LindeNytt hälsar på i det stora fotbollstältet i fritidsbyn är det en småkylig decemberkväll, trots det springer en efter en in på planen och hälsar glatt på sin tränare Aleksander ”Sasha” Lazarevic, som också är ungdomsansvarig i föreningen.

– Vi tränar 2-3 pass i veckan, men fick de bestämma skulle de träna mer än så, skrattar han.

Tillsammans med sina fyra tränare, Mattias Gidmo, Erik Hellmen, Zaki Habib och Aleksander tränar laget nästan året runt, med undantag för ett kortare uppehåll under sommaren och en paus över julhelgen, så det blir närmare 10 månader fotboll varje år.

– Det är lite slitigt ska jag erkänna, men det ger så mycket, säger Sasha.

Aleksander ”Sasha” Lazarevic är tränare för pojkar födda 2010, men är också ungdomsansvarig i föreningen. Foto: Camilla Lagerman

Något Aleksander arbetar mycket med är killarnas personliga utveckling, både på och utanför planen. Dessutom spelar de en egen cup, där man får poäng inte bara för gjorda mål utan även för fair play, om man är en schysst kompis och bra uppförande bland annat.

– Vi jobbar mycket med relationer, jag har utvecklingssamtal med alla spelare och deras föräldrar, där jag berättar lite om fotbollen och frågar hur det går i skolan. Det handlar framförallt om att göra killarna till bra människor i samhället och även i skolan, då kommer det per automatik i fotbollen också. Vi har nolltolerans mot rasism och svordomar, det är jätteviktigt att de är trevliga och schyssta mot varandra, oavsett om det är träning eller match, berättar han.

Det är god stämning på träningen, och det skrattas friskt. Foto: Camilla Lagerman

En del i arbetet med den personliga utvecklingen har varit att utse lagkaptener, där de utnämnda får lära sig att ta ytterligare ansvar i laget.

– Jag jobbar mycket med ledarskap och det är en handfull killar som har blivit utsedda till lagkaptener, vilket är ett väldigt fint uppdrag, och de har fått med sig en lapp hem till föräldrarna om vad det innebär. Det är något som jag har tagit med mig från Balkan, det spelar ingen roll hur gammal man är, även om man är 15 år ska man kunna gå in som lagkapten i ett A-lag och veta precis vad det handlar om, säger Aleksander som har rötterna i forna Jugoslavien.

Under de två senaste åren har laget spelat hela 44 matcher, med fina resultat som följd. Något som kanske kan ha att göra med det kodsystem som tränarna arbetar med.

– Vi jobbar med kodord, där det bland annat handlar om att veta hur vi vinner tillbaka bollen, hanterar anfallsspel, passningar och olika tekniker. Killarna har koder till allt och vet exakt vad de ska göra. Vi tränar också mycket spel på tomma ytor för att göra spelarna snabbare i huvudet och inte bara i fötterna, säger Aleksander.

I år har truppen spelat 7-mannaserier med tre lag, där 2 av lagen varit i en serie och det sista i en annan. Till nästa år kommer man gå över till att spela två stycken 7-mannalag i två olika nivåer samt ett 9-mannalag, där de får möta lite äldre killar.

– Vi roterar hela tiden, så ingen bara spelar i en och samma nivå. Tanken är att alla ska få prova, och jag vägrar att toppa lagen, säger han.

Att det här laget är på väg mot något stort är inte svårt att föreställa sig, flera av killarna drömmer om att bli proffs i framtiden så lägg namnen på minnet och kom ihåg var ni läste det först.

Publicerad 14 december 2021 klockan 14:20

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön

Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs kommuner. Detta sedan allmänheten larmat om att en tom båt drev omkring ute på sjön. Efter cirka en timmes sökande hittades en avliden man i sjön.
– Det var civila som hjälpte till att söka som hittade mannen cirka klockan 20. Det finns inga misstankar om brott i samband med dödsfallet, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

15 augusti 2022 klockan 11:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Chasse Royale Rick blev en av två hemmahästar som fick en silverplacering under söndagen. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Framtidskuskarna tog för sig på travet

Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick chansen att visa upp sig. Bara ett lopp slutade med seger, där den segrande kusken var över 35 års åldern, samtidigt som 31-åringarna var framgångsrikast i vinnarcirkeln.

14 augusti 2022 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena

Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin...

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen ...

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll

UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen...

Foto: Timmy Lundegård

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras

Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway, där den andra och sista tävlingen i Bergslagens Snabbaste ska avgöras. SHRA:s tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg avslöjar för LindeNytt att en kraftmätning inom familjen kommer att äga rum på rakan, då hans båda söner ställer upp – med varsin bil.
– Ena grabben vann förra gången, så nu håller vi på att fixa en till bil, så det blir slaget mellan Blombergsbröderna som ska slåss mot varandra, skrattar han.

12 augusti 2022 klockan 09:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”

Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra kommundelen. Enligt larmuppgift skall en person uttryckt allvarliga hot mot sig själv och andra.
– På grund av den allvarliga situationen skickades flertalet patruller ut på larmet. Den här personen hade sagt att han skulle skada sig själv och andra, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

12 augusti 2022 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!
Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där må...
11 augusti 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Grov stöld vid uthyrningsföretag
Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp efterlyses nu av fö...
11 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider
För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda Tider med en helt ny vandring längs Strandpromenaden till sö...
10 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kompisarna Märta, Elsa, Ella och Tilde är jättenöjda med lägret hittills. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt Lindesberg Arena. Sportlägret riktar sig till ungdomar som till hösten börjar årkurs 4 till 6, där deltagarna får chansen att testa på en rad olika sporter som de annars kanske inte hade upptäckt, samt knyta nya vänskapsband.

10 augusti 2022 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken för farlig körning. Enligt polisuppgift skall föraren, en kvinna i 65-årsåldern, ha gjort en omkörning för att sedan svänga av från riksvägen.
– Det resulterade i att den bilist som blivit omkörd fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision, kommenterar Gabriel Henning, polisen i Bergslagen.

8 augusti 2022 klockan 11:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på ...

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet

Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25...

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen

I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar ...

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff

Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i ...

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i ...

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass
Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i Uppsala under helgen. Tusentals tävlingssugna ...
1 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS
Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica. Därmed skriver hon även ...
29 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium
Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som testamenterade en större summa pengar till kören...
29 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

2022-07-22

2022-07-21

2022-07-20

2022-07-19

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-16 05:34