Som det rapporterats i media under den senaste tiden så har flera kommuner i Sverige av besparingsskäl planer på att dra ner på utomhusbelysning på offentliga platser, däribland Höganäs kommun som valt att släcka en tredjedel av gatubelysningen. I Lindesbergs kommun har man istället valt att gå en annan väg.
– Vi har sett att man i Sveriges kommuner har anpassat gatu- och vägbelysningen och avstått från julgransbelysning för att spara energi. Den här typen av insatser har vi valt att politiskt inte gå vidare med då dessa insatser sparar ganska lite ström, förklarar Ola Westin, förvaltningschef Samhällsbyggnadsförvaltningen
De höga elpriserna har fått kommuner i Sverige att dra åt svångremmen när det kommer till elanvändningen. På flera håll i landet finns planer på att bland annat minska gatubelysningen, men i kölvattnet finns en tilltagande debatt om huruvida detta skulle kunna skapa tillfällen för brott och skapa otrygghet.
– Vi har sett att man i Sveriges kommuner har anpassat gatu- och vägbelysningen och avstått från julgransbelysning för att spara energi. Den här typen av insatser har vi valt att politiskt inte gå vidare med då dessa insatser sparar ganska lite ström. Sedan finns också en tilltagande diskussion i Sverige där man ifrågasätter den här nedsläckningen av kommunala gatu- och vägbelysningar för att den skapar andra negativa effekter så som otrygghet, förklarar Ola Westin, förvaltningschef Samhällsbyggnadsförvaltningen och fortsätter:
– De stora energislukarna inom tekniska området är framför allt kopplat till vatten- och reningsverk. Det är väldigt svårt att påverka hur mycket ström som går åt där men vi har ändå försökt att göra så mycket som möjligt genom att dra ner på temperaturen inom VA-processen.
Ett annat område man även valt att satsa på är ny modernare gatubelysning. I det senaste nämndutskottet beslutade den politiska ledningen inom Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen att påskynda det arbetet.
– Vi har fortfarande kvar en del gammal gatubelysning som drar onödigt mycket ström och politiskt har man sagt att vi vill gå över till LED-belysning så fort som möjligt. Förvaltningen har fått i uppdrag att arbeta fram en förnyelseplan som är tänkt att presenteras i år, säger Westin.
I Lindesbergs kommun finns i dagsläget omkring 5 800 belysningspunkter, varav endast 700 av dessa är led-belysning. Då de nya armaturerna har en lägre effekt och längre livslängd så betyder det också att driftpengen blir lägre.
Totalt sett med effektreducering så beräknar man att kunna spara omkring 800 000 – 900 000 kWh per år vilket motsvarar en årsförbrukning för 48 villor om man räknar med att en villa förbrukar ca 15 000 – 20 000 kWh per år.
– Det är ett stort arbete men vi beräknar att vi ska kunna byta ut belysningen på tre till fem års sikt. Just nu räknar på hur stor kostnad det innebär så att politiken får ett underlag till beslut, det här är i sådana fall pengar som måste skjutas till men vi beräknar att den investeringen skulle vara betald bara på några år, avslutar Westin.