I skydd av mörkret och med lätta steg, begav sig sammanlagt 23 personer – både vuxna och barn – till salamanderdammen i Lindesby i onsdags kväll, då det hade blivit dags att inventera beståndet. Det är över tio år sedan detta gjordes senast.
– Det var roligt att så många kom, även barn, som tyckte det här var jätteintressant, kommenterar Ingrid Andrén, kommunbiolog på Samhällsbyggnad Bergslagen.
För 15 år sedan rensades den så kallade Lindesbydammen och åren därefter gjordes en inventering av de två arter vattensalamander som lever där, den mer ovanligt förekommande större vattensalamandern och dess nära släkting den mindre vattensalamandern. När man nyligen åter rensade dammen följdes detta upp med en ny inventering, som alltså genomfördes sent i onsdags kväll.
Inför inventeringen, som arrangerades av Naturskyddsföreningen i Lindesberg tillsammans med Samhällsbyggnad Bergslagen, välkomnades allmänheten att närvara och även delta i spaningen efter de fridlysta groddjuren. Kommunbiolog Ingrid Andrén blev glatt överraskad över det stora intresset för vattensalamandern.
– Vi var sammanlagt 23 personer på plats, så det kom fler än jag hade räknat med. Det var roligt att så många kom, även barn, som tyckte det här var jätteintressant. Dessutom var flera barn ganska pålästa om salamandern, så det var väldigt kul att se, berättar Ingrid Andrén.
Själva inventeringen vid den gamla Lindesbydammen gick helt enligt planen. Och visst hittades kvällens huvudpersoner också.
– Vi bedömmer att beståndet är lika bra idag som vid den förra inventeringen, så det ser bra ut. Inventeringen handlar inte om att räkna exakt antal, för det är väldigt svårt. Man gör det systematiskt och använder siffrorna att jämföra med tidigare inventering, för att se om det avviker, förklarar Andrén.
Dock hade man hoppats på ett bättre resultat den här kvällen. Detta eftersom man sedan två år har ytterligare en salamanderdamm i området, som byggdes i syfte att ge vattensalamandern en chans att växa i antal.
– Tyvärr kunde vi inte hitta någon salamander där. Nu var dock vattnet väldigt grumligt, så vi kan inte säga med säkerhet om där finns salamandrar eller inte. Det vi kommer att göra nu, är att jobba vidare med den här nya dammen och se om det går att göra förbättringar, som ökar chanserna för att dammen får den livsmiljö som salamandern behöver, avslutar Ingrid Andrén, Samhällsbyggnad Bergslagen.