Duvor, kajor och kråkor har för vana att hålla till nära människor, gärna mitt i stans livligaste områden. Orsaken är helt enkelt att vi människor erbjuder såväl mat som husrum för dessa små invånare. Men husfriden varar inte för evigt. Det ser Leif Linder från Lindesberg till.
Han samt två herrar till vid namn Leif Johannesson och Bo Ragnarsson har nämligen jakträtt på kommunens marker i stadsmiljö. Ständigt får de uppdrag att skjuta av beståndet av så kallade skadefåglar.
Senaste uppdragsgivaren är Bergslagens Sparbank på Kristinavägen som önskat hjälp med att bli av med duvor. Uppgiften har Leif Linder fått att utföra. I två omgångar har han varit ute med sitt gevär och gjort vad som göras skall. Hittills har det resulterat i ett 30-tal fåglar, men det är bara en droppe i havet, menar Linder själv.
-Jag skulle kunna hålla på med det här på heltid, så mycket fåglar finns det. Och det kommer hela tiden nya. Problemet vid banken är att de bygger bo under taket, berättar han.
Och där det bor fåglar finns det fågelskit – i mängder. Det drabbar även folket på stan eftersom det förr eller senare hamnar på gångbanan nedanför bankhuset.
Klurig jakt
Med specialammunition i sitt gevär ger han sig upp på fastighetens tak för att kontrollera om jakten kan genomföras. Det räcker nämligen med att duvorna flyger till grannfastigheten för att allt måste ställas in.
-Jag har inte jakträtt på annat än kommunens mark, alltså får jag inte skjuta duvan om den flyger till fastigheten på andra sidan gatan.
Att jaga med skarpladdat vapen i centrum kräver såväl rätt utrustning som rätt tänkande. Det är inte bara att skjuta och se glad ut med vilket vapen som helst.
-Senast jag var ute fick jag ställa in. Det var helt enkelt för mycket folk nere på Strandpromenaden då. Jag försöker hela tiden skjuta så att skotten ska hamna nere i sjön om det skulle råka missa. Så, det är inte bara att skjuta inte. Det ligger på mitt ansvar om något skulle ge fel, säger Leif.
Ammunitionen Leif och de andra jaktherrarna använder sig av vid stadsjakt är framtagen för jakt på mycket små avstånd till ”villebrådet”. Kulan går inte ens igenom en stenplatta. Därför krävs planering vid jakten för att en kula inte ska dimpa ner i andra änden av stan på en bil eller ännu värre – en människa.
Det är ännu oklart om uppdragsgivaren är nöjd med jakten hittills eller om fler omgångar krävs för att stävja problemet vid Bergslagens Sparbank.
Den polis som på lördagen blev påkörd av en motocross i Guldsmedshyttan, vårdas fortfarande på sjukhus. Även den misstänkte, som körde MC:n, är kvar på sjukhuset. Detta uppgav polisen vid 14-tiden.
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall ha avförts till sjukhus med ambulans, uppger polisens presstalesperson, Gabriel Henning.
– Skadeläget är fortfarande okänt för mig, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
Två enheter från Nerikes Brandkår har larmats ut till en adress i Frövi där en mindre gräsbrand uppstått på lördagseftermiddagen.
– Det rör sig om en gräsbrand som mäter cirka 5X15 meter, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.