Jens Frank tillsammans med labradorvalpen Luna som är under utbildning. Foto: Camilla Lagerman

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen över, där några av kunderna är den amerikanska polisen och det tyska försvaret. Tillsammans med Lotta Nilsdotter från Skinnskatteberg söker han också efter droger på skolor och arbetsplatser för att göra samhället säkrare. Samtidigt strävar han efter att höja nivån på tjänstehundsekipage, för att kunna behålla det viktiga förtroendet.
– Om vi kan bidra till att höja den allmänna nivån ett eller två hack är jag jättenöjd, kan vi dessutom göra det svårare att sälja och använda droger är det ännu bättre, säger Jens.

Sedan slutet av 90-talet har Jens Frank arbetat vid Grimsö Forskningsstation, där han främst studerat problemen med angrepp av varg, lo och björn. Tidigt använde man sig av hundar i arbetet med att hitta rovdjursdödade tamdjur och han fick även ansvar över de statliga rovdjurshundekipagen, där han också blev ett av teamen.

– Det ledde till att vi började jobba med utbildning och utveckling av tjänster, vilket gjorde att vi fick vi mer och mer samarbeten med andra myndigheter som försvaret och polisen. Sedan har vi mer och mer börjat arbeta med att forska kring tjänstehundar, förklarar Jens.

Golden Retrievern Ronja är certifierad tillsammans med sin matte Lotta. Foto: Camilla Lagerman

Då universitet uppmuntrar forskare att interagera med det övriga samhället, startade Jens tillsammans med Jessica Åberg institutet SWDI, Scandinavian Working Dog Institute, för att kunna bedriva den typen av utbildning och utveckling som de ville. Sedan 15 år tillbaka håller de kurser för både polis och militär över hela världen, och för några år sedan startades en filial för att tillhandahålla kvalitetssäkrade sökhundsekipage för narkotikasök, men även sprängmedel.

– Just nu har vi samarbete med det tyska försvaret för att ta fram minhundar som ska kunna skickas till Ukraina. Då kan man skicka hunden från en skyttegrav med en GPS på ryggen för att söka av områden och på sätt få en fri väg. Men vi utbildar även så kallade kamerahundar som kan dirigeras för att med kamera rekognosera och söka efter sprängämnen eller människor, berättar Jens.

Varje år utbildar Jens hundekipage i olika europeiska länder. Men även den amerikanska polisen vänder sig till Jens, då de letar efter bra och pålitliga polishundar, där Labradorer står högst på önskelistan.

– Den amerikanska polisen behöver just nu jättemycket sökhundar, både för bomber och narkotika. De efterfrågar framförallt Labradorer, då de ger ett vänligare intryck än till exempel Malinois eller Schäfer, med deras hängande öron.

Jens Frank och Lotta Nilsdotter. Foto: Camilla Lagerman

I filialen som bedriver bland annat narkotikasök finns också Lotta Nilsdotter. Hon blev färdig hundpsykolog 1999, och har sedan dess arbetat heltid inom hund. För 10 år sedan utbildade hon sig hos SWDI, där hon nu tillsammans med sina hundar är certifierade.

– Jag är lite fast i den världen sedan dess. Det är så otroligt roligt och givande att hålla på med hund och framförallt nos. Kan man då använda hunden på ett bra sätt är det ju fantastiskt, säger hon.

Både Lotta och Jens har varit ute på både skolor och många större arbetsplatser med sina hundar, för att göra en insats i kampen mot drogerna. Hittills har de lyckats hitta narkotika vid varje söktillfälle, något som kan verka skrämmande, men som också bevisar hur användbara hundarnas nosar faktiskt är.

– Eftersom användandet av droger har ökat, och är ett jättestort problem idag, känner vi att kan man på något sätt hjälpa till, så gör vi det. Det är värt att ha hundar på sådana ställen, både i förebyggande syfte, men också för att faktiskt hitta narkotika, berättar Lotta.

Labradorer är extra efterfrågade av den amerikanska polisen. Foto: Camilla Lagerman

Jens poängterar att det dock finns ett stort problem i branschen, som på sikt kan riskera förtroendet för tjänstehundar överlag.

– Det finns många entusiaster som vill arbeta med sina hundar, och det är jättebra, men alla hundar är inte lämpliga för att bli tjänstehund. Det vi måste ha är en hund som kan jobba timme ut och timme in med hög intensitet, annars riskerar man att devalvera förtroendet för tjänstehundar i stort, säger Jens.

– Det finns ingen konsekvens om en narkotikahund inte hittar droger, som det gör med en sprängämneshund, för då smäller det, förtydligar Lotta.

Detta väckte en drivkraft att ta fram en certifiering, för att säkerställa att ekipagen håller en optimal nivå. Två gånger om året åker man därför till Holland, där hundarna får söka efter riktig narkotika, och måste klara en rad olika sökmoment för att klara sina prov. Däremellan underhållstränar man på föremål som är kontaminerade med riktig narkotika.

– Alla oberoende studier visar att om hundarna är tränade på så kallade pseudopreparat, vilket är det som finns att tillgå i Sverige, så missar de ofta den riktiga narkotikan. Om vi kan bidra till att höja den allmänna nivån ett eller två hack är jag jättenöjd, kan vi dessutom göra det svårare att sälja och använda droger är det ännu bättre, säger Jens.

Ronja visar hur ett sök kan se ut. Foto: Camilla Lagerman

Det räcker dock inte med att hundarna är fenomenala på att söka, de behöver också ha en rad andra egenskaper för att kunna bli en utmärkt sökhund. Bland annat ska de vara lätta att motivera, mycket sociala och uppskatta att även okända människor klappar och kelar med dem. De ska även vara orädda och inte ha något emot att arbeta i miljöer där såväl höjder, som plötsliga ljud och rörelser förekommer.

– Konceptet är välbeprövat och okomplicerat, men det innebär inte att det är enkelt. För att hålla hunden bra behöver man träna dofter, göra miljösök och hålla den i god fysisk form. Det går inte att toppa formen på en sådan här hund, de måste alltid vara på topp eftersom det är ett ständigt pågående jobb, avslutar Jens.

Publicerad 4 juli 2024 klockan 11:16

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg upplevt stora problem med PostNords postutdelning. Flera brev som levererats till Istvans brevlåda har nämligen varit avsedda för andra personer i Brodalsområdet. Snarlika adresser verkar helt sonika ha blandats ihop med varandra. Nu vill Istvan uppmärksamma andra om problemet – som han menar är allvarligt.
– Jag blir orolig över att det är viktig post som kommer bort, förklarar Istvan för LindeNytt.

17 juli 2024 klockan 15:04 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av...

Den hyllade komikern Al Pitcher kommer till Lindesberg i september. Foto: Robert Eldrim

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt. Platsen för tillställningen är Lindesbergs Biograf, där publiken kan räkna med en hysteriskt rolig kväll som ger träningsvärk i magmusklerna.

12 juli 2024 klockan 08:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Oscar har tillsammans med sin särbo Louise, fyllt säck efter säck med sopor som lämnats kvar. Foto: Louise Norman

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster

När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon hade tänk dela med sin son förvandlades till något helt annat när de möttes av en badplats fylld med illaluktande sopor. Blöjor, spritflaskor, luftmadrasser och mängder av plastförpackningar till bland annat köttfärs låg utspritt vid badplatsen och på vägen dit.
– Jag höll på att spy, det luktade så illa. Min son som har lärt sig att man inte kastar skräp i naturen blev helt chockad. Det är inget ställe man vill bada på, berättar Louise som nu tar saken i egna händer. Tillsammans med särbon Oscar Karlsson har de börjat städa upp på platsen.

11 juli 2024 klockan 14:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte...
8 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”
Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet ...
5 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

5 juli 2024 klockan 10:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

När Francesco Zet gästade vinnarcirkeln på Fornaboda så var publiken snabba med att omringa rektangeln på publikplats där hästen får skritta av sig. Både kusken Örjan Kihlström och tränare Daniel Redén var nöjda med prestationen. Foto: Timmy Lundegård

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjärnan var på plats och levererade för sin publik som fick applådera in den snabba hingsten till seger i Bergslagsloppet. Med Francesco i vinnarcirkeln så blev avskrittningsområdet omringat av Bergslagens travfans som på väldigt nära håll fick se en elithäst i sitt esse.

3 juli 2024 klockan 23:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Bild: Kollage på Francesco Zet med segerkrans från Svenskt Travderby och delar av Fornabodas publik från fjolårets STL Sommartrav. Foto: Martin Langels, ALN (t.v.) & Timmy Lundegård (t.h.)

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med sina då 18 raka segrar, varav majoriteten av landets stora årgångslopp, så blev världsstjärnan Francesco en av de stora favoriterna till årets Elitlopp tidigare i maj. Nu har Bergslagens travälskare ett gyllene tillfälle att se den stora stjärnan live i Lindesberg – med fri entré!
– Det är ju jättestort för oss, säger Roland Berg.

1 juli 2024 klockan 11:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand

I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

På lördag är det dags för 2024 års upplaga av traktorfesten Ullermuller. Arkivfoto: Ida Lindkvist

Dukat för traktorfest i Ullersäter

På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi – familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har sedan 2013 blivit en kär tradition i byn tack vare Ullersäters bygdegårdsförening och lockar inte bara lantbrukare, utan också många barnfamiljer som söker sig ut till landet för att delta i festligheterna.
– Om vädret är på vår sida tror jag att vi kommer få en trevlig dag med många besökare, säger Mullergeneralen Christofer Kärrdahl.

24 juni 2024 klockan 10:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

FotoFredag: Häng med ut bland kärlekskranka tuppar
Efter en kall och färglös vinter kommer en färg- och händelserik vår. Det är under våren min kamerautrustning vaknar till liv igen. På riktigt...
21 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nytt hopp för Storå och Freja vårdcentral efter beslut i Regionfullmäktige
Hälso- och sjukvårdsnämnden avbryter arbetet med att genomföra färdplansuppdraget som innebär att Storå och Freja vårdcentral blir mindre ...
19 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny budget klubbad – men inte sänkta arvoden
Det blev en långdragen budgetdebatt i kommunfullmäktige under måndagen. Efter drygt fyra timmar var man redo att fatta ett beslut om kommande års ...
18 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-06-10

2024-06-10

2024-07-18 18:07