På söndag kan Fornabodas största travtränare, Jimmi Ehlers, ta sin största seger i karriären. Då gästar han sin gamla hemmabana Charlottenlund för en start i Dansk Uppfödningslöpning med Kozmo Simoni. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Jimmi Ehlers jagar sin största seger på söndag

På söndag kan travtränaren Jimmi Ehlers, med licens på Fornaboda, köra in sin största seger i karriären. Tillsammans med stallets tvååring Kozmo Simoni, så tar man resan till Danmarks huvudbana, Charlottenlund, där man selar ut en finalist i Dansk Uppfödningslöpning. Ett klassiskt tvååringslopp som fick sin första vinnare 1896.
– Det skulle kännas overkligt om vi skulle lyckas att vinna, säger Jimmi.

För drygt tre veckor sedan satte sig Fornabodas största travtränare Jimmi Ehlers i sin hästbuss och tog resan till sin tidigare hemmabana, Charlottenlund i Danmark. Med sig hade han stallets tvååring Kozmo Simoni, som selades ut i ett uttagningslopp till landets klassiska uppfödningslöpning. En uttagning som Fornabodaekipaget segrade i, hur enkelt som helst.

På söndag är det dags för den stora finalen. Finalloppet har körts sedan 1896 och är därmed ett av världens äldsta lopp. Med en första prissumma på 327 000 danska kronor (i dagsläget beräknat till ca 516 136 svenska kronor), så skulle det vara stort för Fornabodatränaren att passera mållinjen som vinnare.

– Det skulle kännas overkligt om vi skulle lyckas att vinna, det skulle bli en stor dag i mitt liv kan jag säga. Att vinna ett av de största klassiska loppen skulle nog vara min största framgång i karriären. Jag köpte en dansk häst och den är med i finalen, det är inte dåligt. Det är inte så att jag har kunnat välja mellan tjugo hästar, istället har jag hittat rätt med den jag har, säger Jimmi Ehlers som är nöjd med stallets tvååring som har hunnit med fyra lopp under året.

Kozmo Simoni kvalade på Fornaboda under nationaldagen. Mycket har hänt efter kvalloppet och på söndag gör tvååringen sitt stora eldprov. Arkivfoto: Timmy Lundegård.

– Vi kände att det fanns bra fart i honom redan när jag och min dåvarande skötare körde in honom. Sedan är han ganska liten, så han har ändå varit tidig i utvecklingen. Han har varit väldigt okoncentrerad inför den första starten på Fornaboda i somras, men jag tycker att han har gått mycket framåt i de sista starterna.

Efter en rejäl seger i uttagningsloppet för drygt tre veckor sedan, så blev Jimmi först till att välja spår till finalen. Valet föll på ett tredje spår bakom bilen, samtidigt som loppets obesegrade favorit lockades till spåret invändigt.

– De invändiga spåren är inte lika bra på Charlottenlund, där är det bättre att ha ett spår längre ut. Min förhoppning är att ta mig förbi favoriten direkt från start och därifrån hålla den utvändigt om mig. Som jag ser det så är det tre-fyra hästar som kan vinna det här och jag har en utav dem. Vi ska ändå slå en häst som aldrig har förlorat. Det blir inte lätt men jag känner ändå att jag inte vill byta häst med någon av de andra i fältet.

Publicerad 3 november 2023 klockan 11:59

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Feelgood-bandet 2 Blyga Läppar blir dragplåster under den första upplagan av Lindesberg Stadsfest. Foto: Pressbild

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rejält. Bakom initiativet står krögarduon Oliver Lindberg och Daniel Ekström samt bröderna Mats och Johan Eriksson på JME Music som nu har slagit sina kreativa huvuden ihop för att skapa en stadsfest värd namnet.
– Det ska vara något som får hela stan att leva, förklarar Oliver.

9 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Martin Almgren gästar ungdomsfestivalen Vårskrik

Med start idag, onsdag, inleds 2024 års upplaga av festivalen Vårskrik på Hillstreet. Ett tjugotal artister...

Kommunen ökar närvaron under Vårmönstringen – riskhelg för ungdomar

I en gemensam insats mellan socialtjänsten, skolan, polisen och övriga kommuner ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Foto: Jennie Einarsson

Kommunen söker ambassadörer – vill att fler ska upptäcka det positiva Lindesberg

Nu söker Lindesbergs kommun efter invånare som vill bli ambassadörer och bidra till en positiv utveckling av kommunen. Tisdag 14 maj håller man ett inledande informationsmöte där alla intresserade får mer information om initiativet och även möjlighet att dela med sig av sina egna pärlor.

6 maj 2024 klockan 18:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Vårdcentralernas nedläggning i Storå och Frövi-Fellingsbro – Ett svek mot norra länets väljare

INSÄNDARE/DEBATT: I skuggan av politiska löften om förbättrad tillgänglighet till vård och stärkt lokalsamhälle, har beslutet från S, C och KD att lägga ner vårdcentralerna i Storå och Frövi-Fellingsbro framstått som både förvånande och djupt orättvist. För invånarna i dessa områden representerar nedläggningarna inte bara en förlust av nära och tillgänglig medicinsk service, utan också ett tydligt tecken på svek från de partier de en gång litade på.

3 maj 2024 klockan 13:14 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En fin och solig lunch inleder travsäsongen
Travsäsongen på Fornaboda är officiellt igång! Åtta lopp inledde travveckan där det blev två kuskar som tog fokuset när tävlingarna skulle ...
2 maj 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Finns det ett alternativ till att lägga ner och finns drivet och visionerna för det?
INSÄNDARE/DEBATT: Det är oroande att se hur övertygande ansvarig politiker är när de tagit beslut gällande Storå VC och neddragningarna inom v...
2 maj 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Morgonpigg orkester blåste liv i Guldsmedshyttan
I strålande solsken hälsade Guldsmedshyttans musikkår våren varmt välkommen enligt tradition under onsdagsmorgonen. Från lastbilsflaket ljöd ...
1 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

På torsdag är det årspremiär på Fornaboda. Årets travsäsong är rekordlång där säsongsavslutningen körs i början av september. Arkivfoto: Timmy Lundegård

På torsdag öppnar Fornaboda för en lång travsäsong

På torsdag så öppnas dörrarna till vad som kan vara den längsta travsäsongen på Fornaboda. Rekordmånga tävlingsdagar körs på Fornaboda Travbana där man strösslar säsongen med både Breeders Crown och STL Sommar med dubbla kallblodslopp. Ett väskförbud har däremot blivit uppsnackat men inför torsdag så gäller enbart restriktioner.
– Skulle det bli beslut på ett väskförbud så kommer vi att erbjuda picknickkorgar, säger Björn Andersson.

30 april 2024 klockan 17:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med sång och tal hälsades våren välkommen till Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolan välkomnade våren med ny tradition

Under en klarblå himmel och ett strålande solsken hälsade Lindeskolans elever våren välkommen med sång. Det skönsjungande initiativet är något man hoppas kunna göra till en ny tradition på skolan, för att sprida ytterligare glädje och gemenskap bland eleverna.
– Det här är första gången, men vi hoppas att det blir en ny tradition, säger rektor Per Wernborg glatt.

30 april 2024 klockan 13:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lista: Här firas Valborg

Efter en lång och kylig vinter är det dags att hälsa våren välkommen. Valborgsmässoafton 30 april står för dörren med festliga...

IFK Lindesberg rivstartar till ny seger

Inte ens en bortaspelare som tidigare har varit aktiv i Lille och FC Zürich kunde stoppa IFK Lindesbergs hemmaform. Ä...

Vårstädning i trädgården får inte längre gå upp i rök

Efter att regeringen fattat beslut om nya regler kring avfallshantering har det uppstått en hel ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Beslutet: Storå vårdcentral läggs ned

Trots massiva protester från allmänheten, läkare och patienter beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att genomföra nedskärningarna på Storå och Freja vårdcentral.
– Det är helt fel väg att gå, säger Rolf Östman, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

25 april 2024 klockan 12:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Utveckla primärvården – inte tvärtom!

INSÄNDARE/DEBATT: Idag (torsdag 25 april) ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om den så kallade fä...

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax
Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några ...
22 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”
Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till ...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-19

2024-04-18

2024-04-17

2024-04-17

2024-04-16

2024-04-16

2024-04-15

2024-04-15

2024-04-13

2024-04-12

2024-04-12

2024-04-11

2024-04-11

2024-04-11

2024-05-09 20:50