Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro län bör vi i det sammanhanget fundera på om vi förvaltar arvet på ett värdigt sätt.

Begränsad information
Vid sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 september 2019 fick hälso- och sjukvårdsdirektören i uppgift att som ett steg i arbetet med att nå en ekonomi i balans genomföra åtgärder för att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger vad gäller jour och beredskap. Som en grund för arbetet fanns statistik av besök vid akutmottagningarna i länet under år 2018.

Mellan 21 och 07 fann man att under ett år endast 26 patienter hade opererats i Lindesberg på operationsavdelningen. Ledamöterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden förfasades av att man hade en primärjour som inte gjorde mer. De fann det därför självklart att jouren skulle dras in nattetid. Landstingsledningen hade inte ljugit. Det var så få som opererades. Men vad man inte hade sagt var att under samma tid togs 1175 patienter om hand av kirurgjouren. Räknades hela dygnen rörde det sig om 7046. Om nämndens ledamöter hade fått höra detta eller läst på handlingarna inför sammanträdet hade de inte behövt bli bestörta.

Den som satt sig in i vad en primärjour gör hade också fått veta att de dessutom följer upp utredningar som på börjats under dagen och kontrollerar inneliggande patienter. De hade kunnat få information om att läkaren har betydligt lägre timpeng under den tiden vederbörande visserligen är på sjukhuset men inte aktivt arbetar.

Det har sagts att AT-läkarna nu får tid att operera på dagarna. Men det är specialister och inte läkare under utbildning som ansvarar för operationerna. Det har sagts att AT-läkarna är en fara för patienterna eftersom de inte är färdigutbildade. Det är inte sant. De har stöd av bakjourer och vi kan vara trygga. Det har föreslagits att distriktsläkarna kan ta hand om primärjouruppdraget i kirurgi. Men det är ont om distriktsläkare och de är utspridda mellan Hällefors, Kopparberg och Fellingsbro. Under sina jourer ansvarar de huvudsakligen för döds- och vårdintyg. Deras löner är dubbelt så höga som AT-läkarnas. Vi tror inte att förslaget gör distriktsläkarbanan mer attraktiv. Det har sagts att man kan anställa Akutläkare. Dessa är det verkligen ont om och de har betydligt högre löner än AT-läkarna.

Samtliga partier som är representerade i Kommunfullmäktige i Lindesberg har nu insett konsekvenserna av beslutet och förordar återstart av primärjouren i kirurgi/ortopedi nattetid i Lindeberg. Men ledande företrädare för S, KD och C i regionen beskriver i NA den 26.6 med lismande ordalag hur väl de med indragningarna i norr förbättrar tillgängligheten till vård. Dessutom har de förstärkt budgeten, säger de. Det senare är högst tveksamt.

Rosornas krig
Ditt engagemang spelar roll skrev socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till partiets medlemmar den 17 februari 2021. Varje namnunderskrift har betydelse.

PRO i Lindesberg gjorde under tre dagar en namninsamling där de som skrev sitt namn önskade att kirurgjouren nattetid i Lindesberg ska återupptas. 13 000 personer skrev på. Det tyckte regionledningen var ovidkommande. Ledande företagare i Bergslagen skrev den 16 april 2018 en gemensam skrivelse där de uttryckte sitt stora önskemål att få behålla ett fullständigt akutsjukhus i Lindesberg.

I företagsrankningen år 2020 kom Lindesberg på plats 283 av 290. Även övriga tre kommuner i norr låg dåligt till. Många företag arbetar med nattarbete och vill ha en trygg och snabb tillgång till hjälp vid eventuella skador. I dag har nära 1 300 företagare samlats kring önskemålet att återupprätta nattjouren på kirurgen. Regionledningen negligerar den idén genom att omdefiniera begreppen akutsjukhus och akutmottagning. Vid undersökningen 2018 fann man att av de patienter som sökte nattetid hamnade 52 % på kirurgsidan och 48 % på medicinsidan. Regionens rapport den 28 maj talar inte om vart de som tidigare togs om hand av kirurgjouren nu vänder sig. För hälsoläget kan rimligtvis inte radikalt ha förbättrats på grund av regionens beslut i jourfrågan?

Inte enbart corona
När epidemien med corona tog fart efter nyår 2020 hade vi i mellersta Sverige redan halkat efter i sjukvårdsproduktionen. Orsaken var den leveranskris som Varuförsörjningsnämnden, under ledning av ett regionråd i Örebro, skapat. När regionledningen så drog in primärjouren i kirurgi nattetid på lasarettet föddes ett missmod. Erfarenheter från andra sjukhus talar för att en sådan åtgärd kan leda till ytterligare indragningar på sjukhuset. Kanske på lång sikt nedläggning. Många kirurgspecialister slutade.

Statens offentliga utredningar presenterade 2020 ett delbetänkande gällande Hälso- och Sjukvård i det civila försvaret. Det framgår att de vårdinrättningar som ingår bör vara geografiskt spridda. Universitetssjukhusen har ett särskilt uppdrag att utveckla och bibehålla kompetensen på de mindre sjukhusen. Samarbetet mellan de tre sjukhusen i vår region under det sista året har med stor tydlighet visat värdet av detta.

Tystnadskultur
Åtminstone i Lindesberg har det förekommit en tystnadkultur. Men personalen har stretat på. Vi känner en stor tacksamhet när vi begrundar det arbete som all personal på de tre sjukhusen uträttat. Personal från andra verksamheter har flyttats och arbetat på avdelningarna för coronasjuka och på IVA. Man har arbetat övertid.

Att fira eller inte fira
Vi måste, även i Bergslagen, med glädje, kunna fira demokratins genombrott i Sverige. Men då måste vi kunna känna tillit till de politiska och administrativa ledarna i regionen. Så är det inte nu.

Ingemar Engstrand och Peter Jilke. Båda läkare.
För företagarna. Peter Larsson, Ola Hedblad och Per Sander.
För PRO. Reidar Johansson och Jerry Elvin.
För SPF. Lars Idstam.

Publicerad 26 juli 2021 klockan 08:53

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Axel Schylström och Charlie Eriksson bjöd på en livsviktig show: ”Måste våga prata”

Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.

23 mars 2023 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Lindesberg Arena. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i stora entrén. Detta efter att flertalet ungdomar börjat uppehålla sig i arenan under kvällstid, utan att ha någon koppling till idrottsverksamheten.
– Det här gör vi för att minska trycket av ungdomar som hänger här, men det kommer inte påverka några träningstider, förklarar Arenachef Sharon Almström.

22 mars 2023 klockan 13:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro

Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd ...

Brotorpsskolan Klass 5A är mycket taggade inför kvartsfinalen. I förgrunden står klassens representanter Leon och Julia. Foto: Jennie Einarsson

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman

2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro som lyckats med detta så var Brotorpsskolan klass 5A en av dem!
– Det kommer bli roligt samtidigt som det känns lite nervöst, säger Leon Gunnarsson, en av de två eleverna som ska representera klassen på tisdagens kvartsfinal.

20 mars 2023 klockan 10:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Guldhattar och segervrål! LIF Lindesberg firade stort efter att spela sig igenom "Ettan" som obesegrade. Foto: Hasse Persson.

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien

Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar Division 1-serien som obesegrade, där säsongspremiärens oavgjorda möte mot ÖSK blev enda matchen utan full poängutdelning. Revanschen kom på hemmaplan där den orangea föreningen firande stort efter slutsignalen.
– Det känns som att det är många i laget som har väntat på den här matchen, säger Joakim Bååk.

19 mars 2023 klockan 21:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”
Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berä...
17 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Två män grovt misshandlade i natt
Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha...
17 mars 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder p...
16 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommer LIF Lindesberg att avsluta säsongen med sitt 21:a raka segerjubel? Arkivfoto: Hasse Persson

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.

17 mars 2023 klockan 09:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.

15 mars 2023 klockan 13:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket

INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtg...

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”

När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och...

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Annons


Pontus Andersson från Lindeskolan tog hem SM-guldet för unga plåtslagare. Foto: Jezzica Sunmo

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes bidrag stod det klart att det var tredje generationens plåtslagare från Lindesberg – Pontus Andersson som tagit hem guldmedaljen.
– Det känns skitroligt, jag trodde aldrig att jag skulle vinna, utbrister han när LindeNytt når honom för en kommentar.

13 mars 2023 klockan 18:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

En person skadad efter singelolycka: ”Blodig i ansiktet och ryggsmärtor”

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med bland annat ryggsmä...

LIF Lindesbergs P16-lag jagar SM-guld

I helgen blev det klart vilka åtta lag som är klara för finalspel inom USM i P16-klassen. Det var tjugo jämna lag som ...

Kvinna misstänks ha kört bil påverkad av narkotika

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk.

Musikälskaren inför helgen: ”Musiken berör mig, så tårarna rinner”

Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är ...

LIF håller sig obesegrat inför derbyt

Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen ...

bildspel Babsans Bankir blir Årets Häst på travgalan

Varje år har Fornaboda och Örebrotravet sin gemensamma travgala och i år var inget undantag. De senaste åren ...

Förra årets upplaga av Linde punkfest drog fullt hus. Foto: Privat

Punkfesten tillbaka på Hillstreet: ”Väldigt lyckat”

Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och Musikhuset Hillstreet. Med en mix av större band så som Trubbel och Gatans lag tillsammans med lokala pärlor hoppas man på fullt hus även den här gången.
– Förra året sålde vi slut snabbt och vi har förhoppningar om att lyckas med samma sak även i år, förklarar Anders från Kulturföreningen Stationen.

10 mars 2023 klockan 11:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

IFK Lindesberg laddar för seger i Distriktscupen
På lördag går IFK Lindesberg från träning till tävling. Då spelas den första matchen i Distriktscupen, där IFK Askersund står som första ...
9 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frövifamiljens koppling till Mellon: ”Stolta och taggade!”
Hemma hos familjen Nydén i Frövi pågår uppladdningen inför den stora Mellofinalen på lördag för fullt, och man har en given favorit, nämligen...
9 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lisa Whites senaste roman väcker starka känslor
Efter tre släppta succéromaner är lindetjejen Lisa White återigen aktuell med en ny kärlekshistoria som bär titeln ”Nu när jag funnit dig...
8 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-07

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-05

2023-03-04

2023-03-03

2023-03-03

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-01

2023-03-01

2023-03-01

2023-03-23 18:47