Under onsdagen och torsdagen får Brotorpsskolan författarbesök av den välkända barnboksspecialisten Helena Bross från Stockholm. Hon har under sina tjugoåtta författarår hittills hunnit med att skapa över sjuttio böcker som ligger många barn varmt om hjärtat.
Lunchen är precis över och två av Brotorpsskolans förskoleklasser samlas på led för att gå till klassrummet där man ska få träffa författaren Helena Bross. Det är ett besök som barnen spänt ser fram emot och man har i klasserna läst flera av Helenas älskade barnböcker.
– Vi har läst tre böcker. De var spännande och jätteroliga. Det var roligt när hon Helena Bross skrev andra boken, den hade en fin utsida och bra text. Vår klass tyckte att den var bra och då ville vi läsa den tredje så då fick vår fröken Annelie låna den, berättar Nellie Konradsson som går i förskoleklassen.
Nellie Konradsson tillsammans med kompisen Saga Gustavsson.
Helena Bross tar emot barnen i klassrummet och det är inte första gången som hon står längst fram i klassrummet. Hon har nämligen jobbat som lärare i flera år innan hon beslutade sig för att ägna sig helhjärtat åt författarskapet. Men vägen till skrivandet har inte varit käpprak eller någon självklarhet.
– Jag hade svårt att lära mig läsa, jag lärde mig inte läsa i ettan och inte i tvåan. Då trodde jag inte att jag skulle bli författare, säger Helena.
Vid högläsningen i skolan memorerade hon texterna och lurade på så vis fröken att tro att hon visst kunde läsa. Helena hade även svårt för siffror och bokstäver. I trean kom en vändning, när familjen flyttade och hon fick byta skola.
– Fröken var jättesnäll, jag började lära mig läsa och skriva. Då var det roligt att gå i skolan!
Intressant när Helena berättar om sina böcker.
Här började Helenas intresse spira. Då klassen fick möjlighet att spela teater började Helena att skriva pjäser. Så småningom skrev hon också, för hand förstås, en nittioensidig lång bok om barn och tjuvar som klasskompisarna fick läsa. Då boken blev uppskattad började Helena fundera på en karriär som författare. Men först blev hon, som sagt, lärare. Redan under den karriären började hon skriva på fritiden och är nu uppe i tjugoåtta år och drygt sjuttio böcker.
– Jag ville skriva för barn som just ska börja lära sig läsa. När jag växte upp fanns det inte sådana böcker, förklarar Helena.
Helena ritar på tavlan, läser en av sina böcker för den koncentrerade publiken, låter dem ställa frågor och vara med och berätta vad de kommer ihåg från de böcker som klassen redan läst. Helena förklarar också processen som sker från det att hon sätter sig vid datorn och börjar skriva på en bok, till de som skissar bilderna och därefter vidare till ett tryckeri. Händerna som viftar i luften är många och eleverna är väldigt engagerade. Kanske just för att de böcker som Helena skriver träffar barnen mitt i prick, fångar deras intresse och är lätta att ta till sig.
– Det var bra, det bästa var när hon läste, tycker Albin Liljedahl efter träffen med Helena.
– Det var roligt att höra hur många böcker hon skrivit. Jag tycker om hennes böcker!, tillägger Saga Gustavsson
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?