Lennart Jellvert startade för snart 40 år sedan ett företag som fick namnet Jellvert Kartprodukter AB. Företaget drev han vid sidan av sin tjänst som brandman, och tack vare sin yrkesinriktning insåg Lennart att specialiserade räddningskartor är oerhört viktiga och ibland avgörande när räddningstjänsten rycker ut för att rädda liv. Sedan snart åtta år tillbaka drivs företaget av Ulla-Britt Norgren, men trots att dagens produktion sker nästan helt digitalt är det i stort sett samma produkter man tillverkar.
Jellverts Kartprodukter tar vanliga kartor och omvandlar dom till viktiga informationskartor som räddningsinstanser i både Sverige och Norge använder. En ordinär karta kan för gemene man se ut att innehålla mängder av information, dock är den informationen sällan lika viktig i en räddningsaktion. Kartorna som tillverkas hos Jellvert i Lindesberg innehåller helt annan information som t ex insatsgränser och utmätt järnväg, alla smådetaljer som inte finns i andra kartor. Allt för att brandkår eller ambulans ska vara på plats så snabbt som möjligt. Utryckningstiden får inte påverkas av att informationen är bristfällig.
-Det handlar i stort om att minska utryckningstiden, säger Ulla-Britt Norgren och berättar att Jellvert är ganska ensamma i Sverige om att tillverka sådana kartor.
-Karttillverkare finns det ju många i landet, men företag som gör specialiserade kartor utifrån kundens behov är ganska få. Det är oftast räddningstjänsten och Banverket vi tillverkar kartor åt, men även privatkunder kommer till oss, bland annat jägare, berättar Ulla-Britt.
Mot öst
Jellvert Kartprodukter är ett av företagen från Lindesberg som kommer att delta i S:t Petersburgmässan under nästa vecka. Även om Ulla-Britt inte har alltför höga förhoppningar inför mässan hoppas hon ändå få en del erfarenhet av marknaden i öst under besöket.
-Vi har inga förutfattade meningar om det här och ser det hela som en chans att kolla av läget och marknaden där borta. Självklart hoppas vi på att få kontakt med andra företag, men vi har inte alltför högt flygande planer. Det ska ändå bli intressant och kul, säger Ulla-Britt.
Trots att mässan ännu inte börjat och utställarna fortfarande är kvar på fastlandet har redan vissa lyckats knyta kontakter med företag i Ryssland. Jellvert är en av dem.
-Vi har en kontakt och eventuellt också samarbetspartner. Men vi får se hur det utvecklas under mässan sedan.
Mässan i S:t Petersburg hålls mellan 25-28 september.
På fredagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Lindesberg med en föreläsning av Bertil Oppenheimer och musik av ingen mindre än gitarristen Janne Schaffer. I en tidigare intervju med LindeNytt, uttryckte Schaffer att det för honom känns hedersamt att få göra en musikalisk betraktelse på detta historiska datum, 27 januari – då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades år 1945.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det förutom konstaterat tillgrepp ha blivit rejält tillrört i lokalerna. Gärningsmännen har dessutom skadat en elcentral så att elen har slagits ut.
Lindesbergs första hälsomässa blev en riktig publiksuccé när den anordnades under lördagen. En rad olika behandlingsformer för hälsa och välmående presenterades för besökarna, och många tog tillfället i akt att prova på.
– Det har varit fullt ända sedan vi öppnade dörrarna, det är så roligt! berättar Rosmarie Haapala som är en av arrangörerna.
För sjätte gången sätter Kulturskolan Garnalia i Lindesberg upp sin årligen återkommande musikal. Det kreativa arbetet med att utveckla en handling och forma karaktärer har pågått under hela hösten och på lördagseftermiddagen var det äntligen dags för hela ensemblen att för första gången repetera ”De Vilsegångna” tillsammans.
– Det har varit ett väldigt roligt arbete, det är kul att vi kan kan samarbeta tillsammans i olika åldrar och att vi får möjlighet att lära oss av varandra, berättar garnaliaeleven Emelie Stenfelt som bidrar med sång i årets föreställning.
Mobbing, skadegörelse och gangsterkultur är några av svårigheterna som Lindbackaskolan dragits med under året. Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden blir det nu Lillemor Bodmans uppgift att försöka få bukt med problematiken.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, säger Bodman (M).
Under tisdagen meddelade det kommunägda energibolaget Linde energi att Jens Isemo, som varit vd för bolaget i 11 år, lämnar sin position 30 juni. Efterträdaren är redan utsedd, och under en pressträff på onsdagen berättade man lite mer om hur framtiden ser ut för bolaget.
– Jag kommer fortsätta resan som Jens påbörjat med hållbarhet och så klart fortsätta det nära samarbetet med näringslivet och de boende i kommunen, säger tillträdande vd Joakim Johansson.
INSÄNDARE/DEBATT: Problem som fanns redan på den förra Stadsskogsskolan, verkar att ha följt med och växt till att bli än större.